Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 12 Απριλίου 2005 10:26

Ιαπωνία: Σε Nomura και UBS η διαχείριση πώλησης μετοχών της JR Central

ΣΤΗΝ πρόσληψη της Nomura Holdings Inc. και της UBS AG, προχώρησε η κυβέρνηση της Ιαπωνίας, για την πώληση μεριδίου αξίας 7,3 δισ. δολ. ΗΠΑ, στην κύρια διαχειρίστρια σιδηροδρόμων της χώρας, Central Bank Railway Co., κάνοντας τη μεγαλύτερη πώληση μετοχών από το 2001.

Η JNR Settlement Headquarters, που κατέχει μερίδιο, επέλεξε την Nomura, με έδρα το Τόκυο και την UBS, με έδρα τη Ζυρίχη, να διαχειριστούν αυτήν την πώληση, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση στο Web site της. Κατέχει περίπου το 40% της εταιρείας, η οποία διαχειρίζεται τραίνα που μπορούν αν καλύψουν την απόσταση πλέον των 300 χλμ., μεταξύ Τόκυο και Οζάκα, τις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, μέσα σε μία ώρα.

Πουλώντας το σύνολο του μεριδίου, θα αποφέρει περίπου 13 δισ. γιέν (121 εκατ. δολ.) σε αμοιβές διαχείρισης ή το 1,6% των κεφαλαίων, με βάση τη σημερινή τιμή κλεισίματος, αλλά και προηγούμενες εμπορικές συναλλαγές. Η Daiwa Securities SMBC Co., η Deutsche Bank AG, η Goldman Sachs Group Inc., η Merrill Lynch & Co., η Morgan Stanley και η Nikko Citigroup Ltd., προσπάθησαν κλείσουν τη συμφωνία διαχείρισης της πώλησης.

Νωρίτερα, οι μετοχές της JR Central, υποχωρούσαν 0,7%, φθάνοντας στις 890.000 γιέν η μία. Η πώληση μετοχών, θα είναι η μεγαλύτερη που έγινε στην Ιαπωνία, από τη στιγμή που η ΝΤΤ DoCoMo Inc., πούλησε 950 δισ. γιέν σε μετοχές το 2001. Η κυβέρνηση, δεν έχει αποφασίσει ακόμη το μέγεθος ή το χρονοδιάγραμμα της πώλησης, σύμφωνα με την ανακοίνωση.