ΤΟΝ Ιταλό πρωθυπουργό, Silvio Berlusconi, να μειώσει τις δαπάνες και να αυξήσει τους φόρους, προκειμένου να αποφύγει αύξηση του ελλείμματος πάνω από τα νόμιμα όρια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, από τη στιγμή που η Ιταλία υιοθέτησε το ευρώ το 1999, προειδοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Μετά από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον περασμένο μήνα να χαλαρώσει τους κανόνες του ελλείμματος του προϋπολογισμού για τις 12 χώρες που χρησιμοποιούν το ευρώ, ο επίτροπος νομισματικών υποθέσεων, Joaquin Almunia, είπε ότι σύντομα θα καλέσει τα 25 κράτη μέλη της Ε.Ε., προκειμένου να πιέσουν την Ιταλία να περιορίσει τον δανεισμό της.
«Η διεύρυνση του ελλείμματος της Ιταλίας, το δεύτερο μεγαλύτερο έλλειμμα στην Ε.Ε., δεν παύει να μας απασχολεί», είπε σήμερα σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Almunia στο Λουξεμβούργο κατά τη διάρκεια της συνάντησης των Ευρωπαίων υπουργών. Ο ίδιος είπε ότι θα καλέσει την Ε.Ε., να λάβει μέτρα του επόμενους μήνες, κατά πάσα πιθανότητα πριν από τα τέλη του Ιουνίου.
Ο Berlusconi, ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης, που υποσχέθηκε μείωση των φόρων και περισσότερες δαπάνες σε δημόσια έργα, μετά από την χαλάρωση των κανόνων του προϋπολογισμού από την Ε.Ε. Τελεί υπό πίεση να στηρίξει την οικονομία μετά τις περιφερειακές εκλογές στις 3 και 4 Απριλίου, που έδωσαν στους αντιπάλους του τις 11 από τις 13 περιφέρειες.
Ο Almunia, έχει εκφράσει την ανησυχία του επίσης και για τους προϋπολογισμούς της Γερμανίας, της Γαλλίας της Ελλάδας και της Πορτογαλίας, λέγοντας ότι η ανάγκη λήψης μέτρων σε αυτές τις χώρες, είναι λιγότερο επιτακτική.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Hans Eichel, υποσχέθηκε περαιτέρω μείωση του ελλείμματος το 2005. Η Ελλάδα έκανε ό,τι έπρεπε να κάνει, για να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού κάτω από το 3%, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Αλογοσκούφη: «Πήραμε μέτρα φέτος που θα αυξήσουν τα έσοδα του προϋπολογισμού».
Η Ιταλία, η οποία μείωσε το έλλειμμά της κάτω από τα όρια του 3% της Ε.Ε. το 1997, για πρώτη φορά σε τρεις δεκαετίες για να μπει στην ευρωζώνη, βρισκόταν στα όρια το 2004, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, τα οποία ενδέχεται να αναθεωρηθούν προς τα πάνω, είπε ο Almunia. Ο ίδιος προέβλεψε ότι το έλλειμμα της Ιταλίας θα είναι στο 3,6% του ΑΕΠ το 2005 και στο 4,6% το 2006, εκτός και εάν ο Berlusconi εξοικονομήσει κεφάλαια, από τους φόρους που είχε υποσχεθεί να μειώσει ύψους 12 δισ. ευρώ (15,5 δισ. δολ.) φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, το επόμενο έτος.