ΥΠΕΡ της άμεσης έναρξης διαλόγου για το ασφαλιστικό τάχθηκε σήμερα η ηγεσία της ΓΣΕΕ, «για την πλήρη κάλυψη όσων αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν την επόμενη εικοσαετία», κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου όπου παρουσιάστηκε αναλογιστική μελέτη για το ΙΚΑ. Σύμφωνα με τη μελέτη του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, η βιωσιμότητα του ΙΚΑ μπορεί να παραταθεί κατά 7,5 χρόνια έως το 2024-2025, εάν αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα της εισφοροδιαφυγής και συνεπώς της μειωμένης εισπραξιμότητας των ασφαλιστικών εισφορών.
ΥΠΕΡ της άμεσης έναρξης διαλόγου για το ασφαλιστικό τάχθηκε σήμερα η ηγεσία της ΓΣΕΕ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου όπου παρουσιάστηκε αναλογιστική μελέτη για το ΙΚΑ. Ο διάλογος, σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, πρέπει να αρχίσει, χωρίς να αναμένεται σχετική κρατική πρωτοβουλία.
Σύμφωνα με τη μελέτη του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ http://www.inegsee.gr/ , η βιωσιμότητα του ΙΚΑ μπορεί να παραταθεί κατά 7,5 χρόνια έως το 2024-2025, εάν αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα της εισφοροδιαφυγής και συνεπώς της μειωμένης εισπραξιμότητας των ασφαλιστικών εισφορών.
Στο ζήτημα της κρατικής χρηματοδότησης του ασφαλιστικού με ετήσια κονδύλια ύψους 1% του ΑΕΠ, η έρευνα καταδεικνύει ότι για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά του έως το 2032 πρέπει να αυξηθεί στο 2,4%.
Οπως επισημαίνεται, εάν δεν ληφθούν μέτρα που θα περιλαμβάνουν και την ένταξη των ειδικών ταμείων στο ΙΚΑ, το 2025 θα βρεθεί σε ιδιαιτέρως δεινή θέση, καθώς αυξάνεται σημαντικά ο αριθμός των συνταξιούχων, ενώ ταυτόχρονα παρατηρείται μείωση του αριθμού των εργαζομένων.
Τέλος, η έρευνα καταρρίπτει το «μύθο» της συμβολής των μεταναστών (ενώ θεωρητικά βελτιώνει το λόγο εργαζόμενων προς συνταξιούχους, αυτό ανατρέπεται από την ανασφάλιστη εργασία, καθώς κατά μέσο όρο οι μετανάστες ασφαλίζονται για 14 ημέρες ανά μήνα), αλλά της αύξησης των ορίων ηλικίας για την ενίσχυση του ΙΚΑ (κάθε επιπλέον χρόνος στο όριο συνταξιοδότησης δεν προσθέτει στο ΙΚΑ παρά τέσσερις μήνες βιωσιμότητας), ενώ προτείνει νομοθετική ρύθμιση ώστε να επενδυθούν τα αποθεματικά του ΙΚΑ, και αύξηση της απασχόλησης σε συνδυασμό με την πάταξη της «μαύρης» εργασίας.