Τα όσα συμβαίνουν αυτές τις μέρες, αφορούν σε εξελίξεις που θα σημαδέψουν τα επόμενα χρόνια, αν σκεφτούμε την διάσταση που θα πάρει για τις αγορές μια δραστική ανατροπή του στάτους κβο στην οικονομία των ΗΠΑ. Σίγουρα ωστόσο θα σημαδέψει, το 2017 η απόφαση του δικαστηρίου του Λονδίνου, περί του τρόπου με τον οποίο θα γίνει το Brexit μια υλοποιήσιμη διαδικασία. Γιατί η απόφαση του δημοψηφίσματος θα πρέπει να υλοποιηθεί μέσα από αποφάσεις του κοινοβουλίου. Εκεί η τρέχουσα πλειοψηφία είναι κατά του Brexit και άρα ή θα απορριφθεί η απόφαση για έξοδο μετ’ επαίνων ή θα υπάρξουν εκλογές και αστάθεια στην πολιτική σκηνή της Βρετανίας.
Του Κώστα Ιωαννίδη
Τα όσα συμβαίνουν αυτές τις μέρες, αφορούν σε εξελίξεις που θα σημαδέψουν τα επόμενα χρόνια, αν σκεφτούμε την διάσταση που θα πάρει για τις αγορές μια δραστική ανατροπή του στάτους κβο στην οικονομία των ΗΠΑ. Σίγουρα ωστόσο θα σημαδέψει, το 2017 η απόφαση του δικαστηρίου του Λονδίνου, περί του τρόπου με τον οποίο θα γίνει το Brexit μια υλοποιήσιμη διαδικασία. Γιατί η απόφαση του δημοψηφίσματος θα πρέπει να υλοποιηθεί μέσα από αποφάσεις του κοινοβουλίου. Εκεί η τρέχουσα πλειοψηφία είναι κατά του Brexit και άρα ή θα απορριφθεί η απόφαση για έξοδο μετ’ επαίνων ή θα υπάρξουν εκλογές και αστάθεια στην πολιτική σκηνή της Βρετανίας.
Οι αναλυτές των αγορών αναγνωρίζουν την επικράτηση αυτών των δεδομένων – ανησυχιών που προκύπτουν από τη σφαίρα της πολιτικής, έναντι όλων των στοιχείων που φέρνουν οι ειδήσεις και το ημερολόγιο. Ούτε τα εταιρικά κέρδη μετράνε πλέον, ούτε τα μακροοικονομικά δεδομένα, ούτε καν η πρόθεση της Fed για τα επιτόκια. Οι επενδυτές παρακολουθούσαν τις δημοσκοπήσεις σχετικά με τον νικητή της αναμέτρησης Κλίντον Τραμπ και τους ήρθε στο κεφάλι, μια απόφαση που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο το Brexit να ακυρωθεί. Έστειλαν την στερλίνα πάνω 2% σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Με απλά λόγια τα νεύρα των επενδυτών είναι τεντωμένα διεθνώς και κατά συνέπεια τα επαναλαμβανόμενα, χρόνια τώρα, φαινόμενα της «ελληνικής περίπτωσης» που κρατούν επιφυλακτικούς τους Θεσμικούς, δεν μπορεί να υπερισχύουν.
Οι Τράπεζες στην Ευρώπη αντιμετωπίστηκαν χθες γενικευμένα θετικά και σε αυτή την εικόνα θα αποδώσουμε την άνοδο των Τραπεζών του ΧΑ μετά από μέρες απωλειών. Αλλά από την ώρα που ξεκίνησε το ξεπούλημα σε παγκόσμια κλίμακα, η αγορά της Αθήνας δεν μπόρεσε να προβάλλει άμυνες ανά μετοχή, αφού οι πιέσεις από τους θεσμικούς του δολαρίου ήταν μεγάλες μια μέρα που χαμήλωσαν οι όγκοι. Βέβαια την προηγούμενη ήταν η περίπτωση του ΟΠΑΠ που έφερε το άλμα στον τζίρο. Διαφορετικά, η μιζέρια από την τετράμηνη συσσώρευση έχει κατεβάσει το συναλλακτικό ενδιαφέρον εκτός μετοχών του 25άρη στα τάρταρα.
Οι αγορές προσπαθούν να επιτύχουν τη σωστή ισορροπία μεταξύ της μεγαλύτερης πιθανότητας να κερδίσει η Κλίντον και της πιθανότητας σημαντικού sell-off από μια νίκη Trump. Μόνο γενναίοι και ξέγνοιαστοι αντέχουν να συμμετέχουν κάτω από αυτές τις συνθήκες και με τον ορίζοντα στο 2017 γεμάτο από απροσδιόριστες εξελίξεις από την πολιτική σκηνή σε μεγάλες οικονομίες του πλανήτη.
Η αγορά την Πέμπτη προσπάθησε, για άλλη μια μέρα, με διαφορετική τακτική από την πλευρά των ισχυρών θεσμικών, να σπάσει με μια ανοδική σύνοδο, την τάση που κυριάρχησε αυτή τη βδομάδα. Οι συνθήκες ήταν διαφορετικές, όσον αφορά την ατμόσφαιρα των συναλλαγών στην Ευρώπη. Καθώς και στα μεγάλα χρηματιστήρια του ευρώ οι τραπεζικοί τίτλοι είχανε συμβάλλει στην εμφάνιση ανόδου. Εκείνο το διάστημα με κέρδη διαπραγματευόντουσαν και τα futures των βασικών δεικτών της Wall Street. Θεωρητικά όλα αυτά θα έκαναν πιο εύκολη την εγκατάσταση ανοδικής τάσης και στην Αθήνα. Το πλέον προκλητικό για τους αισιόδοξους, ήταν η πορεία του Τραπεζικού δείκτη. Μπορεί στις 11:15 να ήταν στο κατώτερο μέρας, οριακά κάτω από τις 628 μονάδες, που αντιστοιχούσε σε μεταβολή -0,88%, αλλά λίγο πριν τις 16:00 κέρδιζε +1,91%! Ο 25άρης ωστόσο δεν χρειάστηκε, όπως ο ΓΔ, τις Τράπεζες για να χτυπήσει το μέγιστο μέρας. Είχε βρεθεί πάνω από τις 1541 μονάδες τέσσερις φορές πριν τις 15:59, που κορύφωσαν οι Τράπεζες, με πρώτη στις 10:32. Ενώ λοιπόν φάνηκε πως θα τελείωναν οι συναλλαγές αίσια, η είσοδος των επενδυτών του δολαρίου αποτέλεσε την αιτία της άσκησης ξαφνικά και επίμονα πιέσεων, που δεν αφορούσαν τις τραπεζικές μετοχές μόνο.
Σήμερα έχουμε την αποκοπή μερίσματος της Jumbo ενώ θα συνεχιστούν και οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων εννιαμήνου των εισηγμένων (10/11 ΟΤΕ, ΕΛΠΕ). Αν τελικά και την φετινή χρονιά ο Γενικός Δείκτης κλείσει πτωτικά, θα είναι η τρίτη συνεχόμενη πτωτική χρονιά, κάτι που στην σύγχρονη ιστορία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου έχει συμβεί μόνο μία φορά, την περίοδο 2000 έως και 2002, μετά το γνωστό σε όλους ιστορικό ρεκόρ του 1999.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Πτωτικά τερμάτισαν στη χθεσινή συνεδρίαση οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, καθώς οι ανησυχίες για τις προεδρικές εκλογές «εξουδετέρωσαν» το θετικό κλίμα από τα μακροοικονομικά μεγέθη των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,16% στις 17.931 μονάδες, ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κατέγραψε πτώση - για όγδοη συνεχόμενη ημέρα - κατά 0,44% στις 2.088 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε απώλειες κατά 0,92% στις 5.058 μονάδες.
Στο ταμπλό, η μετοχή της Facebook κατακρημνίστηκε κατά 5,66% εξαιτίας των εκτιμήσεων περί σημαντικής μείωσης των εσόδων το επόμενο έτος. Στον αντίποδα, η μετοχή της Chesapeake ενισχύθηκε κατά 3,11% χάρη στα θετικά οικονομικά μεγέθη του γ’ τριμήνου.
Η παραγωγικότητα της αμερικανικής οικονομίας, αυξήθηκε στο γ’ τρίμηνο του 2016, κατά 3,1% σημειώνοντας την πρώτη άνοδο εντός του 2016, αλλά και την καλύτερη επίδοση των τελευταίων δύο ετών. Την ίδια ώρα, άνοδο για τρίτο διαδοχικό μήνα εμφάνισαν τον Σεπτέμβριο οι εργοστασιακές παραγγελίες στις ΗΠΑ, καθώς αυξήθηκαν κατά 0,3% έναντι 0,4% τον Αύγουστο.
Στο μεταξύ, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκε και η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Αγγλίας, σύμφωνα με την οποία, το βρετανικό κοινοβούλιο θα πρέπει να ψηφίσει υπέρ της ενεργοποίησης του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, προκειμένου να εκκινήσει η διαδικασία του Brexit.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών εβδομάδων αυξήθηκε ο αριθμός των νέων αιτήσεων επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ, καθώς στο διάστημα 23 - 29 Οκτωβρίου, ενισχύθηκε κατά 7.000, σε 265.000.
Παράλληλα, επιβράδυνση εμφάνισε τον Οκτώβριο ο ρυθμός ανάπτυξης των υπηρεσιών, καθώς ο μη-μεταποιητικός δείκτης της ISM υποχώρησε στις 54,8 μονάδες, έναντι 57,1 μονάδων τον Σεπτέμβριο.
Όσον αφορά τα εταιρικά αποτελέσματα, αύξηση σημείωσαν στο γ’ τρίμηνο του 2016, τα καθαρά κέρδη της Fannie Mae, καθώς διαμορφώθηκαν σε 3,2 δισ. δολάρια, έναντι 2 δισ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Τα έσοδα αντίθετα, υποχώρησαν σε 5,61 δισ. δολάρια, έναντι 5,85 δισ. δολαρίων το προηγούμενο έτος.
ΕΥΡΩΠΗ
Έντονη νευρικότητα εμφάνισαν στη συνεδρίαση της Πέμπτης τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, με τους επενδυτές να εκφράζουν ανησυχίες για την έκβαση τόσο των αμερικανικών εκλογών, όσο και των εξελίξεων γύρω από το Brexit.
Συγκεκριμένα, o πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε οριακά κατά 0,01% στις 331,56 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,80% στις 6.790 μονάδες και ο γερμανικόςDAX σημείωσε απώλειες κατά 0,43% στις 10.325 μονάδες.
Ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε πτωτικά κατά 0,07% στις 4.411 μονάδες, ενώ στην περιφέρεια, ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 κατέγραψε άνοδο κατά 0,07% στις 8.879 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB μειώθηκε κατά 0,33% στις 16.419 μονάδες.
Στο ταμπλό, η μετοχή της Societe Generale εκτινάχθηκε στο 5,51% χάρη στην αύξηση των εσόδων κατά 4% στο γ’ τρίμηνο. Άνοδο κατά 6% εμφάνισε και η μετοχή της Air France – KLM, στον απόηχο της αύξησης των τριμηνιαίων κερδών. Στον αντίποδα, η μετοχή της Credit Suisse «βούλιαξε κατά 7,09% παρά τα θετικά οικονομικά μεγέθη.
Η χθεσινή συνεδρίαση «μονοπωλήθηκε» από την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Αγγλίας, σύμφωνα με την οποία, το βρετανικό κοινοβούλιο θα πρέπει να ψηφίσει υπέρ της ενεργοποίησης του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, προκειμένου να εκκινήσει η διαδικασία του Brexit.
Η απόφαση, ως αποτέλεσμα, στερεί από την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι την εξουσία να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 χωρίς την ψήφο της Βουλής των Κοινοτήτων (κάτω σώμα) και της Βουλής των Λόρδων (άνω σώμα). Την ίδια ώρα, η κεντρική τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε στο 0,25% το βασικό επιτόκιο, αποκλείοντας κάθε ενδεχόμενο νέας μείωσης εντός του 2015.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας, βελτίωση εμφάνισαν τα καθαρά κέρδη της Adidas στο γ’ τρίμηνο του 2016, χάρη στη διψήφια αύξηση των πωλήσεων. Η κερδοφορία της γερμανικής εταιρείας ανήλθε σε 383 εκατ. ευρώ, έναντι 311 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Την ίδια ώρα, αύξηση σημείωσαν και τα καθαρά κέρδη της Air - France KLM, τα οποία διαμορφώθηκαν σε 544 εκατ. ευρώ. Οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη 502 εκατ. ευρώ.
Στον τραπεζικό κλάδο, τα έσοδα της Credit Suisse, κατά το ίδιο διάστημα, υποχώρησαν κατά 10% στα 5,4 δισ. φράγκα, ενώ τα καθαρά κέρδη περιορίστηκαν σε 41 εκατ. φράγκα, έναντι 779 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Αύξηση της τάξης του 27% εμφάνισαν τα καθαρά κέρδη της ING, καθώς διαμορφώθηκαν σε 1,35 δισ. ευρώ, έναντι 1,06 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.
Όσον αφορά τα μακροοικονομικά μεγέθη, στο 10% υποχώρησε τον Σεπτέμβριο του 2016, ο δείκτης ανεργίας στις χώρες της Ευρωζώνης, έναντι 10,6% τον αντίστοιχο μήνα του 2015. Σύμφωνα με τη Eurostat, πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2011.
ΧΑ
Στην τρίτη σύνοδο του Νοεμβρίου, προτελευταία της βδομάδας, οι θεσμικοί με υπολογίσιμο συναλλακτικό ενδιαφέρον, αν και κατώτερο από της Τετάρτης, αποφάσισαν, μετά από δοκιμές για άγρια πτώση μικρής διαρκείας, να εγκαταστήσουν σήμερα από την πρώτη ώρα, τη δυναμική ισόχρονης κίνησης σε αρνητικό και θετικό πεδίο από το άνοιγμα ως τις 16:00. Οι ομοιότητες με την περασμένη συνεδρία ήταν πως η δυναμική στο ΧΑ έγινε με μικρού εύρους διακύμανση και δεν ήταν σε συντονισμό με όσα συνεβαίνανε στα άλλα χρηματιστήρια στην Ευρώπη.
Η διαπραγμάτευση παρά το ότι εξαρτήθηκε και από τις Τράπεζες που άνοιξαν με μικρό πτωτικό χάσμα, και με έντονη νευρικότητα κινήθηκαν πλάγια και πριν τη συμπλήρωση μισής ώρας βρέθηκε πάνω στις 628 μονάδες κατά -0,88% χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης. Αμέσως μετά ξεκίνησε την άνοδό του ως τις 15:59 και έφθασε ως τις 645,6 μονάδες που αντιστοιχούσε σε άνοδο +1,91% οι επενδυτές του δολαρίου εμφανίστηκαν στις 16:00 με αποτέλεσμα την εμφάνιση έντονων πιέσεων αμέσως μετά και αυτές εντάθηκαν μάλιστα, στις δημοπρασίες για να κλείσει ο δείκτης στο +0,05%. Τα κύματα εντολών πώλησης που δεν φάνηκε ότι εκτονώθηκαν οδήγησαν στην αναζήτηση του ελάχιστου μέρας για τον ΓΔ στο κλείσιμο. Στην πορεία του φάνηκε πως εμφανίστηκε το ελάχιστο τρεις φορές στις 11:20, στις 12:59 και στις 13:49 και ήταν οριακά κάτω από τις 580 μονάδες με πτώση -0,27%. Οι θεσμικοί από τις ΗΠΑ ωστόσο δεν κινήθηκαν θετικά για τις τιμές των blue chip και έδωσαν έντονα πτωτική κλίση στον ΓΔ και αφού λιγόστεψαν τα ανοδικά blue chip τον οδήγησαν ως τις 578 μονάδες με τις δημοπρασίες για να κλείσει στις 578,23 και απέμειναν οι ΓΡΙΒ +1,45%, ΕΕΕ +1,99%, ΕΤΕ +1,11%, ΕΥΔΑΠ +0,19%, ΕΥΡΩΒ +1,18%, ΛΑΜΔΑ +0,60%, ΟΛΠ +0,32%, και ΟΠΑΠ +2,33%. Ο τραπεζικός δείκτης έπεσε πάλι στη δίνη των εντολών πώλησης από τις «αρκούδες» την τελευταία ώρα που κατάφεραν και τον οδήγησαν οριακά πάνω από το κλείσιμο χθες.
Οι δείκτες εμφάνισαν διάθεση για απομάκρυνση εκ του ελάχιστου μέρας, δηλαδή από την τιμή που έπιασαν ως κατώτερο μέρας πρώτου μέρους. Το δε άνοιγμα έγινε χωρίς χάσμα. Οι «απαισιόδοξοι» εμφανίστηκαν με σημαντικό ενδιαφέρον για ξεφόρτωμα μετοχών σχεδόν σε όλη τη διάρκεια των συναλλαγών και κυρίως μετά το μέγιστο μέρας (583,74 από 584,77 μονάδες) που ήρθε στις 15:59 και το «εξαφάνισαν» οι πιέσεις μετά τις 16:00 ως και τις δημοπρασίες
Με πτωτικό αποτέλεσμα η συνεισφορά των δημοπρασιών, με μάχες σώμα με σώμα σήμερα, όπως φαίνεται στο ημερήσιο διάγραμμά του ΓΔ. Η αγορά δεν φάνηκε έτοιμη να αμυνθεί για να μην περάσει κάτω από τα επίπεδα των 580 μονάδων αν και υπάρχουν πιθανότητες για κάτι τέτοιο γιατί είναι οι μέρες και οι ώρες γεμάτες νευρικότητα ως το αποτέλεσμα των Προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ. Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ δεν άλλαξε πολύ, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (8 από 7) blue chip έναντι των καθοδικών (14 από 16) με τρία αμετάβλητα την ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ και ΟΤΕ. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας είχαν άνοδο οι 11 από 11 την προηγούμενη σύνοδο, και 6 από 6 ήταν αμετάβλητες. Άρα, οι 23 από 23 την Τετάρτη ήταν πτωτικές. Στα 33,687 από 55,504 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 8,65 από 12,86 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά blue chip. Η υπερ-συγκέντρωση του ενδιαφέροντος ενισχύθηκε οριακά από τα επίπεδα της προηγούμενης συνόδου αφού οι τράπεζες αποτελούν σήμερα το 25,66% από 23,17% του συνολικού τζίρου.
Οι Ευρωπαϊκές μετοχές, σήμερα εμφάνισαν νευρική πτωτική έναρξη, και στη συνέχεια εμφανίστηκε η τάση για την εγκατάσταση κερδών κάτι που πέτυχαν οι θεσμικοί πριν ανοίξουν οι αγορές της Νέας Υόρκης αλλά η επιστροφή των πιέσεων έκανε τη εικόνα των μεταβολών μετά το μεσημέρι μικτή. Ήταν μέρα που η διάθεση για ανάληψη ρίσκου εξαρτήθηκε από τις προσδοκίες για την τάση στην Wall Street η οποία εμφανίζει υψηλή μεταβλητότητα καθώς άλλα λένε τα futures και διαφορετικά ξεκινά η συνεδρίαση. Έτσι την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ είχε μεταβολή -0,27%, ο CAC είχε μεταβολή +0,26%, με τον FTSE100 με μεταβολή -0,41%. Οι αγορές στις ΗΠΑ που με τα futures τους έδειχναν προς πτωτικό άνοιγμα αφού από κέρδη +0,3% πριν την έναρξη έπεσαν στο +0,05% και οι δείκτες τελικά άνοιξαν με ανοδικό χάσμα, και εμφάνισαν κέρδη για τον Dow Jones +0,16% όταν ο S&P500 ήταν στο +0,05%.
Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -0,57% και έφθασε στις 578,23 από 581,56 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1529,32 από 1531,37 με μεταβολή -0,13%. Οι δημοπρασίες επέφεραν αλλαγή κατά 1,1 μονάδες χαμηλότερα στον ΓΔ και κατά 4,2 μονάδες στον 25άρη, αφήνοντας τους πιο κοντά στο νέο ελάχιστο της σφιχτής ημερήσιας διακύμανσης.
Με κέρδη έκλεισαν οι εταιρίες στα Ταξίδια Αναψυχή +2,05% από +6,41%, Τροφίμων Ποτών +1,99% από -1,16%, Ακίνητης Περιουσίας +1,10% από -0,26%, Τεχνολογίας +1,13% από -1,05%, και Τραπεζών +0,05% από -1,15%. Στον αντίποδα με απώλειες εμφανίστηκαν οι κλάδοι των εταιριών Εμπορίου -5,02% από +0,41%, Μέσων Ενημέρωσης 0,00% από 0,00%, Προσωπικά Οικιακά Είδη -3,86% από -0,27%, Κατασκευές Υλικά -2,13% από -1,80%, Πετρελαίου Αερίου-1,62% από +0,76%, Χρ/μικών Υπηρεσιών -0,65% από -0,25%, ο ΓΔ -0,57% από -0,15%, Χημικών -0,56% από 0,00%, Κοινής Ωφέλειας -0,46% από -1,19%, Βιομηχανικών Προϊόντων -0,32% από -0,45%, Πρώτων Υλών -0,20% από -0,96%, ο FTSEM -0,19% από -0,45% και ο 25άρης -0,13% από -0,23%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%, Τηλεπικοινωνιών 0,00% από -1,23% και Υγείας 0,00% από 0,00%.
Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 33,687 από 55,504 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 8,942 από 17,153 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 23,209 από 36,795 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,502 από 0,493 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 41,084 από 41,107 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 33,176 από 34,495 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 39 από 38 των καθοδικών σε 55 από 53 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 18 από 24.
Τεχνική ανάλυση
Στην σύνοδο της Πέμπτης, ο 25άρης επέστρεψε σε πλάγια - καθοδική κίνηση, αλλά με μεγάλο χρόνο παραμονής σε θετικό πεδίο και μικρό σε αρνητικό. Με έναρξη χωρίς χάσμα και εμφάνιση μέγιστου πάνω από στις 1541 μονάδες πέντε φορές μέσα στη σύνοδο με τελευταία στις 16:02 στις 1541,35. Μετά οι πιέσεις ως τις δημοπρασίες όρισαν ελάχιστο στις 1528,66 μονάδες με κλείσιμο στις 1529,32 και ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 3,904 από 9,535 εκατ. ευρώ.
Για τη σειρά Νοεμβρίου διακινήθηκαν 408 ΣΜΕ με ανώτερο μέρας στις 1540,75 μονάδες και κατώτερο στις 1530,00. Επίσης άλλαξαν χέρια 4 ΣΜΕ για τη σειρά Δεκεμβρίου. Ο δείκτης έκλεισε στις 1529,32 μονάδες και η τιμή εκκαθάρισης του ΣΜΕ Νοεμβρίου ορίστηκε στις 1532,75 και της επόμενης στις 1532,00, με ανοικτά συμβόλαια για τη σειρά Νοεμβρίου 6521 όταν για τη σειρά Δεκεμβρίου είναι 618. Οι traders συνέχισαν να δίνουν προήγηση στην εκκαθάριση των ΣΜΕ έναντι του υποκείμενου Δείκτη παρά τη διάψευση των ευοίωνων προσδοκιών δυο μέρες διαδοχικά.
Η καθοδική διάσπαση των 580 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη (απλός ΚΜΟ 30 ημερών και το 38,2% διόρθωσης Fibonacci Retracement) της κίνησης από τα χαμηλά του Σεπτεμβρίου (548,7) ως τα υψηλά του Οκτωβρίου (599,26), θα οδηγήσει τον Δείκτη στις 567 μονάδες που συναντά τον απλό ΚΜΟ 200 ημερών.
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Ο Βαγγέλης Σιούτης της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ
Πτωτικά κινείται, προς το παρόν, για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα το Ελληνικό Χρηματιστήριο. Η απογοητευτική εικόνα στον Τραπεζικό κλάδο συνεχίζεται και ως Τραπεζοκεντρικό το Ελληνικό Χρηματιστήριο επηρεάζεται άμεσα. Ο Τραπεζικός δείκτης πλησίασε στη σημαντική περιοχή στήριξης των 630 μονάδων που πρέπει να κρατήσει, ενώ τυχόν διάσπασή της θα ανοίξει τον δρόμο για τις 600 μονάδες.
Η αδυναμία των Τραπεζικών μετοχών αντανακλά τις ανησυχίες και τα ερωτηματικά για τα κρίσιμα ζητήματα της αποτελεσματικής διαχείρισης των "κόκκινων" δανείων, αλλά και τις προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας. Ο τερματισμός της ύφεσης, η προσέλκυση επενδύσεων και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης δεν πρέπει να καθυστερήσουν άλλο και όπως δείχνουν οι οφειλές Κράτους και Ιδιωτών τα χρονικά περιθώρια στενεύουν.
Η έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, η αποδοχή των Ελληνικών ομολόγων στο "QE" και η επίλυση του ζητήματος του χρέους είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για έξοδο από το τούνελ της αβεβαιότητας και στασιμότητας.
Σε αυτό το κλίμα η τετράμηνη συσσώρευση του Γενικού Δείκτη σε ένα στενό εύρος διακύμανσης είναι κατανοητή, ταλαιπωρεί όμως τους λιγοστούς ενεργούς επενδυτές. Οι τάσεις αυτονόμησης επιλεγμένων μετοχών που έχει παρατηρηθεί το τελευταίο διάστημα, έχει χάσει προς το παρόν τη δυναμική της, αλλά ειδήσεις όπως τα VLTs για τον ΟΠΑΠ έδειξε ότι υπάρχουν ενεργά αντανακλαστικά στη Αγορά.
Η καθοδική διάσπαση των 580 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη (απλός ΚΜΟ 30 ημερών και το 38,2% διόρθωσης Fibonacci Retracement) της κίνησης από τα χαμηλά του Σεπτεμβρίου (548,7) ως τα υψηλά του Οκτωβρίου (599,26), θα οδηγήσει τον Δείκτη στις 567 μονάδες που συναντά τον απλό ΚΜΟ 200 ημερών.
Το κυρίαρχο γεγονός της επόμενης εβδομάδος είναι οι Αμερικανικές εκλογές (8/11) και οι Διεθνείς Αγορές ήδη έχουν αυξήσει την μεταβλητότητα από την τρέχουσα εβδομάδα και ύστερα από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι η υποψηφιότητα του Τραμπ πλησιάζει την υποψήφια των Δημοκρατικών.
Για την εγχώρια Αγορά οι θέσεις και οι δηλώσεις από το Eurogroup της επόμενης Δευτέρας θα επηρεάσουν επίσης τις διακυμάνσεις.
Σήμερα
Οι Ασιατικές μετοχές σήμερα Παρασκευή 4/11 γλίστρησαν και το δολάριο μεγάλωσε τις απώλειες του, σε μια εβδομάδα που χαρακτηρίζεται από αυξανόμενη αβεβαιότητα για την έκβαση των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ.
Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας γλίστρησε 0,4% μετά την επίσκεψη στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές Αυγούστου. Φάνηκε να ετοιμάζεται για απώλεια -1,6% για την εβδομάδα. Στην Σαγκάη ο SSEC υποχώρησε -0,12%. Οι υπόλοιπες εμφανίζουν πτωτικές μεταβολές εκτός του Hang Seng με μεταβολή +0,02%, KOSPI με πτώση οριακή -0,09%, ο All Ordinaries στην Αυστραλία έχασε -0,82%, ο Shenzhen Composite έχει μεταβολή -0,21%.
Οι επενδυτές έχουν τεντωμένα νεύρα τις τελευταίες ημέρες από τις ενδείξεις ότι η κούρσα για την Προεδρία των ΗΠΑ μεταξύ της Χίλαρι Κλίντον και του Donald Trump μπορεί να γίνει θρίλερ λίγες μόλις ημέρες πριν από την ψηφοφορία της Τρίτης.
Το άγχος έχει απλωθεί στις χρηματοπιστωτικές αγορές παγκόσμια, καθώς οι επενδυτές επιθυμούν να ενσωματωθούν στις τιμές οι πιθανές επιπτώσεις της προεδρίας Trump, επισκιάζοντας άλλες ειδήσεις, ακόμα και την έκθεση για την απασχόληση των ΗΠΑ για τον Οκτώβριο αργότερα εντός της Παρασκευής.
Σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση από την Ipsos/Reuters επί του συνόλου του αμερικανικού έθνους η κ. Κλίντον, που θεωρείται από τις αγορές ως η υποψήφια που στηρίζει το στάτους κβο, διατήρησε μικρό προβάδισμα έναντι του Trump.
Αλλά αρκετές πολιτείες που ταλαντεύονται αναφέρει ότι ο αμφισβητίας του στάτους κβο μπορεί να κερδίσει στην περίπτωση που μετατοπιστεί η εύνοια για την Κλίντον, σχηματίζοντας για τον Trump μια πιθανή οδό προς τη νίκη.
Ακόμα και αν οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Κλίντον διατηρεί το προβάδισμα, οτιδήποτε μπορεί να συμβεί την τελευταία στιγμή, σύμφωνα με όσα μας δίδαξε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για το Brexit. Δήλωσε ο Norihiro Fujito της Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities, αναφερόμενος στην έκπληξη από το δημοψήφισμα της Βρετανίας τον Ιούνιο για να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Εξακολουθεί να υπάρχει περιθώριο για σημαντικό ξεπούλημα, αν φανεί ότι κερδίζει ο Τράμπ», έγραψε ο Ric Spooner της CMC Markets.
Οι αγορές σήμερα προσπαθούν να επιτύχουν τη σωστή ισορροπία μεταξύ της μεγαλύτερης πιθανότητας να κερδίσει η Κλίντον και της πιθανότητας σημαντικού sell-off από μια νίκη Trump.
Στη Wall Street την Πέμπτη, οι μετοχές των ΗΠΑ υποχώρησαν, με το όγδοο καθοδικό κλείσιμο του S&P 500 στη σειρά που είναι το μεγαλύτερο πτωτικό σερί από την οικονομική κρίση του 2008. Μια πτώση των μετοχών του Facebook και η ανατριχίλα από τις εκλογές στις ΗΠΑ, υπέσκαψε την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Ο δείκτης Nikkei των μετοχών της Ιαπωνίας υποχώρησε 1,34%, κατά την επαναλειτουργία του μετά από μια αργία, την Πέμπτη με τους επενδυτές να τιμολογούν τις ζημίες από την παγκόσμια σύνοδο την προηγούμενη μέρα.
Το δολάριο ανέκτησε μέρος από το χαμένο έδαφος έναντι του γεν, με αύξηση 0,1% αγοράζοντας 103,05 γιεν και σπρώχνοντας από ένα μήνα χαμηλό της προηγούμενης συνόδου των 102,54, αν και για την εβδομάδα είναι ακόμα κάτω κατά 1,6%. Το ευρώ υποχώρησε -0,1% στα 1,1088 δολάρια, με άνοδο περίπου 1%για την εβδομάδα.
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις μεταξύ των αξιωματούχων της Ευρωζώνης, αλλά και με στελέχη κυβερνήσεων ισχυρών χωρών της Ευρωζώνης -κυρίως του Βερολίνου-, σχετικά με το ελληνικό δημόσιο χρέος, ενώ στις Βρυξέλλες επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία εν όψει των τελικών συζητήσεων του Δεκεμβρίου. Ερωτηθείσα χθες σχετικά με το αν είναι εφικτός ο στόχος που έχει τεθεί για λήψη συνολικής απόφασης για το ελληνικό χρέος μέχρι το τέλος του έτους, η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Άνικα Μπράιντχαρντ, απέφυγε να απαντήσει, παραπέμποντας στη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Εurοgroup της 24ης Μαΐου, η οποία αποτελεί και οδηγό για τις επόμενες κινήσεις.
Την ανάγκη στροφής της οικονομίας σε νέους παραγωγικούς κλάδους στους οποίους η χώρα διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, από το βήμα της Ευρωαραβικής Συνόδου, που φιλοξενείται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στον αγροδιατροφικό τομέα, τις νέες τεχνολογίες, την ενέργεια, τα logistics, τις κατασκευές και επιλεγμένους κλάδους της μεταποίησης. Ο κ. Σταθάκης γενικότερα επισήμανε πως έχει διαμορφωθεί θετικό κλίμα μετά τη συμφωνία με τους δανειστές το καλοκαίρι του 2015, ενώ προέβλεψε, για τις αρχές του 2017, ρυθμούς ανάπτυξης της τάξεως του 2,7%.
Μηδενική ανάπτυξη προβλέπει για το 2016 στην Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), ενώ για το 2017, εκτιμάται ανάπτυξη 2% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με έκθεση της EBRD, η ελληνική οικονομία αναδύεται από την ύφεση των τελευταίων ετών, με την Τράπεζα να εκτιμά ότι η χώρα μας πέρασε το σημείο καμπής. Στην έκθεση γίνεται λόγος για μία καλή σεζόν στον τουρισμό, αλλά και για βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, που συντελούν στην ανάκαμψη της οικονομίας κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, παρά τη συρρίκνωσή της κατά 0,7% το α’ εξάμηνο.
Σε θρίλερ διαρκείας εξελίσσεται η εκλογή προέδρου της Εθνικής Τράπεζας, ΕΤΕ+1,11% αφού από το βράδυ της Τετάρτης τα γεγονότα διαδέχονται το ένα το άλλο με τρόπο πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα. Την εκλογή του έμπειρου Παναγιώτη Θωμόπουλου στη θέση του νέου πρόεδρου της Εθνικής Τράπεζας μετά από τρίωρη συνεδρίαση του δ.σ., το οποίο καταψήφισε την πρόταση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για την υποψηφιότητα Δημήτρη Τσιτσιράγκου με συντριπτική πλειοψηφία τα ξημερώματα της Πέμπτης, ακολούθησε το φρένο που έβαλε το ΤΧΣ στη συγκρότηση σε σώμα του δ.σ. της τράπεζας πριν από λίγο. Πρόκειται για τριήμερη αναβολή κατά την οποία ο βασικός μέτοχος της τράπεζας θα εξετάσει τη στάση του μετά την απόρριψη της δικής του πρότασης για το πρόσωπο του νέου προέδρου.
Πρωτοφανή χαρακτήρισε τη δημοσιονομική προσαρμογή τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος σε ομιλία του στην ευρω-αραβική σύνοδο, αναφέρθηκε παράλληλα στις αστοχίες και τις καθυστερήσεις στη διαδικασία προσαρμογής, στις πρόσφατες εξελίξεις και τις μελλοντικές προκλήσεις και προοπτικές.
Όπως περιέγραψε ο κ. Στουρνάρας και σύμφωνα με τις τρέχουσες προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος, θα υπάρξειανάκαμψη από το δεύτερο εξάμηνο του 2016 και θα συνεχιστεί το 2017 και το 2018.
Πέντε έργα συνολικού προϋπολογισμού 9,3 εκατ. ευρώ για την πράσινη οικονομία και τη χαμηλή εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα ενέκρινε για την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE.
Στο 59% ανέρχεται η δυσκολία των εργοδοτών να βρουν κατάλληλο προσωπικό στην Ελλάδα. Το ποσοστό παραμένει σταθερό για δεύτερη συνεχή χρονιά και βρίσκεται 19 μονάδες πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο (40%) σύμφωνα με τα ευρήματα της Ετήσιας Διεθνούς Έρευνας Έλλειψης Ταλέντου της ManpowerGroup για το 2016.
Το 20% της παραγωγής ενέργειας της ΔΕΗ προήλθε από ΑΠΕ το 2015, ξεπερνώντας τις συμβατικές μορφές ηλεκτροπαραγωγής σε εγκατεστημένη ισχύ, πορεία που αναμένεται να συνεχιστεί και την επόμενη πενταετία.
Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο διευθυντής του Γραφείου Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε. (ΔΕΗ ΑΝ) Δημήτρης Κανελλόπουλος, συμμετέχοντας σε συνέδριο για την ενέργεια και την ανάπτυξη, που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ).
Σημαντική αύξηση, η οποία υπερβαίνει το 800%, εμφάνισαν στο γ’ τρίμηνο του 2016, τα καθαρά κέρδη του Ομίλου Τιτάν, καθώς εκτινάχθηκαν στα 112,7 εκατ. ευρώ έναντι 12 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών παράλληλα, διευρύνθηκε στα 400,4 εκατ. ευρώ έναντι 356,7 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 12,2%. Τα λειτουργικά κέρδη επίσης, αυξήθηκαν κατά 42,8% σε 85,5 εκατ. ευρώ.
Ειδήσεις από το εξωτερικό
Κατά 3,1% αυξήθηκε στο γ’ τρίμηνο του 2016, η παραγωγικότητα της αμερικανικής οικονομίας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης. Ας σημειωθεί ότι η επίδοση του γ’ τριμήνου είναι η καλύτερη των τελευταίων δύο ετών. Η αύξηση οφείλεται στη μεγάλη βελτίωση της παραγωγικότητας αγαθών και υπηρεσιών, η οποία διαμορφώθηκε στο 3,4%.
Την αντίθεσή του στην τρέχουσα επεκτατική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (EKT) εξέφρασε εκ νέου ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Η νομισματική πολιτική έχει εξαντλήσει τα όριά της» υποστήριξε ο Γερμανός υπουργός, επαναλαμβάνοντας τις αντιρρήσεις του για τις αποφάσεις του Μάριο Ντράγκι. Το τελευταίο διάστημα πάντως, υπάρχουν διάφορα σενάρια περί σταδιακού περιορισμού του μεγέθους της ποσοτικής χαλάρωσης, αλλά και περί πρόωρης λήξης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE).
Τον εναρμονισμό του εποπτικού πλαισίου των μικρών τραπεζών με το αντίστοιχο των μεγάλων, επιδιώκει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), δημοσιεύοντας τις κατευθυντήριες γραμμές για την εφαρμογή κοινών κεφαλαιακών κανόνων. Οι αλλαγές που προωθεί η ΕΚΤ, στοχεύουν να διασφαλίσουν την ομογένεια των κεφαλαιακών απαιτήσεων, στο σύνολο του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού κλάδου.
Επιβράδυνση εμφάνισε τον Οκτώβριο ο ρυθμός ανάπτυξης των υπηρεσιών στις ΗΠΑ, καθώς ο μη-μεταποιητικός δείκτης της ISM υποχώρησε στις 54,8 μονάδες, έναντι 57,1 μονάδων τον Σεπτέμβριο. Η επίδοση του Σεπτεμβρίου αποτελούσε την υψηλότερη των τελευταίων 11 μηνών. Σημειώνεται ότι οι επιδόσεις άνω των 50 μονάδων σηματοδοτούν την ανάπτυξη του κλάδου.
Άνοδο για τρίτο διαδοχικό μήνα εμφάνισαν τον Σεπτέμβριο οι εργοστασιακές παραγγελίες στις ΗΠΑ, καθώς αυξήθηκαν κατά 0,3% έναντι 0,4% τον Αύγουστο. Οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο της τάξης του 0,2%. Την ίδια ώρα, οι παραγγελίες διαρκών αγαθών υποχώρησαν κατά 0,3% ενώ οι παραγγελίες μη διαρκών αγαθών ενισχύθηκαν κατά 0,9%.
Αύξηση σημείωσαν στο γ’ τρίμηνο του 2016, τα καθαρά κέρδη της Fannie Mae, καθώς διαμορφώθηκαν σε 3,2 δισ. δολάρια, έναντι 2 δισ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Τα έσοδα αντίθετα, υποχώρησαν σε 5,61 δισ. δολάρια, έναντι 5,85 δισ. δολαρίων το προηγούμενο έτος. Η Fannie δραστηριοποιείται στην παροχή ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων και λειτουργεί υπό την ομπρέλα της Federal Reserve.
Το πράσινο «φως» στην πώληση των μετοχών που διαθέτει η Deutsche Bank στην κινεζική Hua Xia, άναψαν οι αρμόδιες εποπτικές αρχές.
Η συμφωνία αφορά την πώληση του 20% των μετοχών της κινεζικής εταιρείας στην PICC Property and Casualty. Η γερμανική τράπεζα έκρινε ως μη συμφέρουσα την έκθεσή της στον κινεζικό χρηματοπιστωτικό κλάδο και έτσι προχώρησε στην αποεπένδυσή του. Το ίδιο έπραξαν, κατά το παρελθόν, και άλλες μεγάλες τράπεζες της Δύσης, όπως η Bank of America και η Citigroup.