Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 13 Απριλίου 2005 09:32

Υπερψηφίστηκε από τη Βουλή η διάταξη για την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ

ΑΝΟΙΓΕΙ ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ σε ποσοστό μέχρι και 66% μετά την υπερψήφιση της σχετικής νομοθετικής διάταξης χθες το βράδυ από τη Βουλή.

Το ποσοστό της ελάχιστης συμμετοχής του ελληνικού Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΠΑΠ Α.Ε. ορίζεται στο 34%, από 51% που ισχύει σήμερα (άρθρο 27 παρ. 1 ν. 2843/2000).

Παράλληλα, με την ίδια τροπολογία, θεσπίζεται για το Δημόσιο το δικαίωμα, ενώ κατέχει το 34% του Οργανισμού να διορίζει την πλειοψηφία των μελών του διοικητικού συμβουλίου για όσο χρόνο διαρκεί η σύμβαση αποκλειστικότητας μεταξύ του ΟΠΑΠ και του Δημοσίου.

Ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφης, υποστήριξε ότι η εν λόγω ρύθμιση όχι μόνο διασφαλίζει το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ (όσον αφορά στη διεξαγωγή, διαχείριση, οργάνωση και λειτουργία των παιχνιδιών), αλλά το θωρακίζει περαιτέρω.

Το ελληνικό Δημόσιο –όπως τόνισε πρόσφατα ο υπουργός- θα διατηρήσει τον έλεγχο του ΟΠΑΠ και δεν προβλέπεται μεταβολή στις εργασιακές σχέσεις, οι εργαζόμενοι θα συμμετέχουν στο δ.σ. και δεν δημιουργείται καμία αναταραχή στην αγορά.

Αντιθέτως, η περαιτέρω μετοχοποίηση του ΟΠΑΠ συνάντησε την καθολική αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης που χαρακτήρισαν τη ρύθμιση καθαρά εισπρακτικού χαρακτήρα και επιζήμια για μια κερδοφόρα επιχείρηση του Δημοσίου.