Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 13 Απριλίου 2005 12:42

Eνταξη 17 προτάσεων στο πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα»

Εγκρίθηκε με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα η ένταξη και χρηματοδότηση 17 προτάσεων στον Β’ κύκλο της Δράσης 4.3.2 «Πρόγραμμα Ανάπτυξης της Βιομηχανικής Έρευνας και Τεχνολογίας σε Νέες Επιχειρήσεις (ΠΑΒΕΤ-ΝΕ)», συνολικού προϋπολογισμού 3.366.804 ευρώ.

Το πρόγραμμα αυτό εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» (ΕΠΑΝ), και συγκεκριμένα αφορά ελληνικές επιχειρήσεις όλων των κλάδων της οικονομίας, οι οποίες δεν έχουν συμπληρώσει πενταετία από της ιδρύσεώς τους.

Με τη δράση αυτή, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης, ενισχύεται η διαδικασία αναζήτησης νέων γνώσεων και μεθόδων μεταφοράς υψηλής έρευνας σε παραδοσιακούς κλάδους της βιομηχανίας συμβάλλοντας στη βελτίωση της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων και στην παραγωγή νέων ή βελτιωμένων προϊόντων ή υπηρεσιών με υψηλή προστιθέμενη αξία.

Για την επίτευξη των στόχων της δράσης 4.3.2. δίνεται η δυνατότητα, τμήμα του έργου, να εκτελείται υπεργολαβικά από Εργαστήρια ΑΕΙ, ΤΕΙ, από Δημόσιο Ερευνητικό Κέντρο, από κέντρο καινοτομιών του ΕΟΜΜΕΧ καθώς και από Εταιρεία Βιομηχανικής Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης.

Σκοπός του Προγράμματος είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και η διεύρυνση του μεριδίου στην εσωτερική και διεθνή αγορά νέων επιχειρήσεων μικρότερων των πέντε ετών συμβάλλοντας ταυτόχρονα στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε δραστηριότητες Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης με την απασχόληση νέου προσωπικού στις επιχειρήσεις.

Το ποσοστό της ιδιωτικής συμμετοχής κυμαίνεται από 40% έως 55% ανάλογα με το είδος της προτεινόμενης έρευνας (βιομηχανική - επιδεικτικά έργα), ενώ η δημόσια δαπάνη συγχρηματοδοτείται από Εθνικούς και Κοινοτικούς Πόρους. Χρηματοδοτούνται δαπάνες αμοιβών προσωπικού (υφιστάμενου και νέου), ερευνητικού εξοπλισμού, αναλωσίμων και μετακινήσεων.

Τα έργα τα οποία θα χρηματοδοτηθούν περιλαμβάνονται στο συνημμένο αρχείο.