Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 13 Απριλίου 2005 13:12

Αρχίζει ο διάλογος για το ασφαλιστικό

Αρχίζει ο διάλογος για το ασφαλιστικό και το εργασιακό, με πρωτοβουλία του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών ιώργου Αλογοσκούφη, ο οποίος ζήτησε με επιστολή του από την πρόεδρο της Βουλής Αννα Ψαρούδα-Μπενάκη να συζητηθούν τα θέματα αυτά στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Ο κ. Αλογοσκούφης θα συναντηθεί αύριο με τη ΓΣΕΕ.

ΑΡΧΙΖΕΙ ο διάλογος για το ασφαλιστικό και το εργασιακό, με πρωτοβουλία του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργου Αλογοσκούφη, ο οποίος ζήτησε με επιστολή του από την πρόεδρο της Βουλής Αννα Ψαρούδα-Μπενάκη να συζητηθούν τα θέματα αυτά στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Υπέρ της άμεσης έναρξης διαλόγου για το ασφαλιστικό τάχθηκε χθες η ηγεσία της ΓΣΕΕ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου όπου παρουσιάστηκε αναλογιστική μελέτη για το ΙΚΑ http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/04/12/1032880.htm .

Σύμφωνα με τη μελέτη του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ http://www.inegsee.gr/ , η βιωσιμότητα του ΙΚΑ μπορεί να παραταθεί κατά 7,5 χρόνια έως το 2024-2025, εάν αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα της εισφοροδιαφυγής και συνεπώς της μειωμένης εισπραξιμότητας των ασφαλιστικών εισφορών.

Όπως δήλωσε ο κ. Αλογοσκούφης, από τις 24 Ιανουαρίου έχει τοποθετηθεί υπέρ της έναρξης διαλόγου με τα κόμματα και τους κοινωνικούς φορείς για το ασφαλιστικό. Υπάρχουν, είπε, ζητήματα που αφορούν την οικονομία και την κοινωνία και «θεωρώ ότι πρέπει να συνεχιστεί αυτή η διαδικασία». Ο υπουργός πρόσθεσε ότι μαζί με τα κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους πρέπει να διαμορφωθεί η ατζέντα των ζητημάτων που θα συζητηθούν και όπου είναι δυνατόν να επέλθει συμφωνία. Η ατζέντα θα περιγράφει τα θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Υπάρχει θετική ανταπόκριση από κοινωνικούς εταίρους, είπε ο κ. Αλογοσκούφης, και πρόσθεσε ότι θα συναντηθεί αύριο με τη ΓΣΕΕ, η οποία έχει συγκεκριμένες θέσεις για το ασφαλιστικό.

Ωστόσο, ο υπουργός αν και χαρακτήρισε θετική τη στάση της ΓΣΕΕ, επισήμανε ότι υπάρχει μία αλλαγή πορείας, διότι η Συνομοσπονδία θεωρούσε ότι είχε κλείσει το πρόβλημα με την προηγούμενη κυβέρνηση. Ο διάλογος θα έχει πολλά στάδια, είπε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών και επανέλαβε ότι με το διάλογο θα καθοριστούν όλοι οι παράμετροι του προβλήματος.

Επίσης, πρόσθεσε ότι θα επικαιροποιηθούν όλες οι αναλογιστικές μελέτες που αφορούν τα ταμεία των τραπεζών, τα οποία πρέπει να ενταχθούν στο ΙΚΑ.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι είναι μάλλον ανώριμο να υπάρξει σε σύντομο χρονικό διάστημα επίλυση του ασφαλιστικού, ότι πρέπει να γίνουν πολλά βήματα σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, ενώ για το εργασιακό είπε ότι υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν, όπως για παράδειγμα ο χρόνος εργασίας.

Πηγή: AΠΕ