Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 14 Απριλίου 2005 08:49

Κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα επτά εβδομάδων το αργό

ΤΑ χαμηλότερα επίπεδα επτά εβδομάδων, πλησίασε η τιμή του αργού πετρελαίου στη Ν. Υόρκη, μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Ενεργείας των ΗΠΑ, ότι τα αποθέματα πετρελαίου της χώρας, αναρριχήθηκαν στα υψηλότερα, από ποτέ, επίπεδα, σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δύο ετών, περιορίζοντας τις ανησυχίες για ελλείψεις στις προμήθειες.

Τα αποθέματα των ΗΠΑ αυξήθηκαν 3,7 εκατ. βαρέλια, φθάνοντας τα 320,7 εκατ. βαρέλια την περασμένη εβδομάδα και στα υψηλότερα επίπεδα από τις 28 Ιουνίου του 2002 και εννέα φορές υψηλότερα, των εκτιμήσεων των 16 οικονομικών αναλυτών, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News. Τα συμβόλαια της βενζίνης, υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα ενός μηνός, μετά την αύξηση των αποθεμάτων της, για πρώτη φορά σε χρονικό διάστημα έξι εβδομάδων.

«Δεν υπάρχει έλλειψη αποθεμάτων αργού πετρελαίου κάπου στη χώρα», αναφέρουν οι αναλυτές Deborah White και Alexandre Kervinio της Societe Generale, στην έκθεσή τους.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Μαΐου, διαπραγματεύθηκε στα 50,58 δολ. το βαρέλι, 16 σεντς υψηλότερα, στις ηλεκτρονικές - μετά τη συνεδρίαση - συναλλαγές, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης, στις 11:53' π.μ., ώρα Σιγκαπούρης. Το πετρέλαιο, υποχώρησε 9,1% αυτόν τον μήνα, αλλά η τιμή του, βρίσκεται 37% υψηλότερα, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Χθες, τα συμβόλαια του Μαΐου, υποχώρησαν 1,64 δολ., ποσοστό 3,2%, φθάνοντας στα 50,22 δολ. το βαρέλι και στα χαμηλότερα επίπεδα, από το κλείσιμο της 18ης Φεβρουαρίου. Οι τιμές έχουν υποχωρήσει σε επτά από τις τελευταίες οκτώ συνεδριάσεις, εξ αιτίας της υψηλότερης παραγωγής του ΟΠΕΚ και της πρόβλεψης για συρρίκνωση της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Κίνα.

Στις 12 Απριλίου, η Ιnternational Energy Agency (ΙΕΑ), αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή της για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου, για πρώτη φορά μέσα σε τέσσερις μήνες. Η κατανάλωση της Κίνας, της δεύτερης μεγαλύτερης καταναλώτριας πετρελαίου στον κόσμο, υποχωρεί, σύμφωνα με την ΙΕΑ. Η παγκόσμια ζήτηση θα κυμανθεί στα 84,27 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2005, 50.000 βαρέλια λιγότερα, από την εκτίμηση του περασμένου μήνα.