Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 14 Απριλίου 2005 09:54

Χ.Α. - Σχόλια αναλυτών

Aspis Bank: «Οι αµερικανικές µετοχές υποχώρησαν χθες µετά τη δηµοσίευση των στοιχείων για τις λιανικές πωλήσεις Μαρτίου, η αύξηση των οποίων ήταν κατώτερη των εκτιµήσεων των αναλυτών. Τα ευρωπαϊκά χρηµατιστήρια αναµένεται να επηρεαστούν αρνητικά από το κλείσιµο της Wall Street και θεωρούµε πιθανή την εµφάνιση τάσεων συσσώρευσης και στην εγχώρια αγορά».

Marfin Analysis: «Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση η ελληνική αγορά παρέµεινε ουσιαστικά αµετάβλητη αναστρέφοντας το θετικό κλίµα στο ξεκίνηµα της συνεδρίασης. Οι επενδυτές επιδεικνύουν µια νευρικότητα στα τρέχοντα επίπεδα τιµών της αγοράς, γεγονός που αυξάνει την αστάθεια. Αναµένουµε να επικρατήσουν σταθεροποιητικές τάσεις στην αγορά µε το ενδιαφέρον να εστιάζεται στις τραπεζικές µετοχές µετά τα δηµοσιεύµατα για υψηλή κερδοφορία στο πρώτο τρίµηνο του 2005».

Fortius Finance: «Η αδυναµία παραµονής του Γ∆ σε υψηλότερα επίπεδα µετά την ενδοσυνεδριακή διάσπαση της αντίστασης των 3.050 µονάδων αλλά και η σχετικά χαµηλή συναλλακτική δραστηριότητα για τα επίπεδα στα οποία διαπραγµατεύεται ο Γ∆ τελευταία, σίγουρα συντήρησαν µέρος της επιφυλακτικότητας των εµπλεκόµενων στα χρηµατιστηριακά δρώμενα.

Ωστόσο, η χθεσινή πίεση στην υψηλή κεφαλαιοποίηση οφείλεται κυρίως στις πωλήσεις τραπεζικών τίτλων και των µετοχών του ΟΤΕ από ξένους θεσµικούς επενδυτές, οι οποίες σε περίπτωση που σταµατήσουν σήµερα ο Γ∆ θα κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα.

Η χθεσινή υποχώρηση στη Wall Street, η οποία δεν ενσωµατώθηκε στα ευρωπαϊκά χρηµατιστήρια, ενδέχεται σήµ ερα να οδηγήσει σε πίεση των σχετικών δεικτών καθιστώντας την πορεία τους αρνητικό σηµείο αναφοράς για το ΧΑ, το οποίο όµως δεν κινείται παράλληλα µε αυτές στις τελευταίες συνεδριάσεις.

Ως πιθανότερο σενάριο προκρίνουµε την επικράτηση ρευστοποιήσεων στο ξεκίνηµα της συνεδρίασης και εν συνεχεία την προσπάθεια απορρόφησης αυτών µε στόχο το κλείσιµο του Γ∆ τουλάχιστον πάνω από την αντίσταση των 3.014 µονάδων».

Praxis Securities: «Χωρίς ιδιαίτερες αποκλίσεις από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών αναμένεται να κινηθεί η αγορά κατά τη σημερινή συνεδρίαση, αφού στερείται των απαραίτητων καταλυτών οι οποίοι θα την ωθήσουν σε υψηλότερα επίπεδα τιμών. Μια ενδεχόμενη πτωτική κίνηση ενδέχεται να προκαλέσει και πάλι το αγοραστικό ενδιαφέρον».