ΣΕ εισαγωγό πετρελαίου, ενδέχεται να μετατραπεί η Ινδονησία, φέτος, η μόνη χώρα της Ν.Α. Ασίας, που είναι μέλος του ΟΠΕΚ, καθώς τα επιχειρηματικά σχέδια των οποίων ηγήθηκε η ConocoPhilips, η Unocal Corp. και η PetroChina Co., απέτυχαν να περιορίσουν τη μείωση της παραγωγής, τονώνοντας την αύξηση των τιμών των καυσίμων, σε επίπεδα ρεκόρ.
Η χώρα, ενδέχεται να αρχίσει να εισάγει 61.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως φέτος, έναντι καθαρών εξαγωγών 27.000 βαρελιών ημερησίως, το 2004, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ενεργείας και Μεταλλευτικών Πηγών της χώρας, που εξασφάλισε το Bloomberg.
Η Ινδονησία, αντλεί πετρέλαιο από τις διεθνείς αγορές, τη στιγμή που η σημαντική ζήτηση της Κίνας, ώθησε τις τιμές σε επίπεδα ρεκόρ στις 4 Απριλίου, στα 58,28 δολ. το βαρέλι. Για να αναζωογόνηση των εξαγωγών, ο πρόεδρος της χώρας, Susilo Bambang Yudhoyono θα πρέπει να δει τη συμφωνία, η οποία περιόρισε τις δαπάνες των εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της Exxon Mobil Corp.
«Χωρίς νέες επενδύσεις, η Ινδονησία φέτος, θα καταστεί κατά πάσα πιθανότητα καθαρά εισαγωγική χώρα πετρελαίου», ανέφερε ο Wahyudin Yudiana Ardiwinata, 55 ετών, εκτελεστικός διευθυντής της ChevronTexaco Corp., το τοπικό παράρτημα της PT Caltex Pacific Indonesia, σε συνέντευξη, που παραχώηρσε χθες, στην Τζακάρτα. Η Caltex, αντλεί το ήμισυ του πετρελαίου της Ινδονησίας.
Η Ινδονησία από τις αρχές του 2002, δεν κατάφερε να επιτύχει τις ποσοστώσεις παραγωγής, στο 1.425 εκατ. βαρέλια ημερησίως, του ΟΠΕΚ. Το τέλος της, ως εξαγωγική χώρα πετρελαίου, ενδέχεται να απειλήσει τη συμμετοχή της στον Οργανισμό, ο οποίος ηγήθηκε πέρυσι του υπουργού Πετρελαίου της χώρας, Purnomo Yusgiantoro.
Οι διεθνείς τιμές πετρελαίου, αναρριχήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ, εξ αιτίας της περιορισμένης δυναμικότητας παραγωγής των μελών του ΟΠΕΚ και της αύξησης της ζήτησης από την Κίνα, της οποίας οι εισαγωγές αυξήθηκαν μέσα στην τελευταία δεκαετία, από το μηδέν, στο 41%, της εθνικής παραγωγής. Η εσωτερική παραγωγή, απέτυχε να διατηρήσει τον ρυθμό της ζήτησης, η οποία διπλασιάστηκε σε περίπου 6,38 εκατ. βαρέλια ημερησίως, το 2004.
Στην Ινδονησία, οι εγκαταστάσεις της ConocoPhilips, της Unocal και της PetroChina, δεν πρόκειται να παράγουν φέτος το πετρέλαιο που αναμενόταν, σύμφωνα με τα στοιχεία του αρμόδιου υπουργείου.
Οι εισαγωγές πετρελαίου το 2005, ενδέχεται να σημειώσουν αύξηση σε ποσοστό 15%, φθάνοντας τα 472.000 βαρέλια ημερησίως, τη στιγμή που οι εξαγωγές είναι πιθανόν να υποχωρήσουν 6%, φθάνοντας στα 411.000 βαρέλια την ημέρα. Πέρυσι, οι εξαγωγές παρέμειναν αμετάβλητες στα 437.000 βαρέλια ημερησίως, καθώς οι εισαγωγές αυξήθηκαν στα 410.000 βαρέλια ημερησίως, από 362.900 βαρέλια την ημέρα.