Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 14 Απριλίου 2005 10:29

Telstra: Προς διαχωρισμό της Sensis Ltd.

ΣΤΗΝ πώληση της Sensis Ltd., της διαφημιστικής και εταιρείας καταλόγων της, ενδέχεται να προχωρήσει η μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Αυστραλίας, Telstra Corp., αξιολογώντας την επιχείρηση στα 15 δισ. δολ. Αυστραλίας (11,6 δισ. δολ. ΗΠΑ), σύμφωνα με τον επικεφαλής της Sensis, Bruce Akhurst.

«Μπορεί να δούμε την Sensis χωριστά από την Telstra», είτε μέσω δημόσιας εγγραφής είτε μέσω διανομής μετοχών στους μετόχους, είπε ο Akhurst, 45 ετών, σε συνέντευξή που παραχώρησε χθες στο Σύδνεϋ, συμπληρώνοντας: «Η δουλειά μας είναι εντελώς διαφορετική από αυτήν της Telstra».

Η αξιολόγηση, είναι διπλάσια της χρηματιστηριακής αξίας της βρετανικής Yell Group Plc, των καταλόγων των Κίτρινων Σελίδων (Χρυσός Οδηγός), της οποίας οι μετοχές αναρριχήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 47%, από τον Ιούλιο του 2003, που εισήχθη στο Χρηματιστήριο. Διαχωρίζοντας την Sensis, ενδέχεται να είναι πιο εύκολο για την κυβέρνηση της Αυστραλίας, να ολοκληρώσει την πώληση του μεριδίου 51,8% που σχεδιάζει, στην Telstra, το οποίο σήμερα αξιολογείται στα 33 δισ. δολ. Αυστραλίας.

Οι διεθνείς εταιρείες τηλεπικοινωνιών, συμπεριλαμβανομένης της Singapore Telecommunications Ltd., έχουν πουλήσει τα διαφημιστικά τους τμήματα και τα τμήματα των τηλεφωνικών τους καταλόγων, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον τους στις άλλες υπηρεσίες.

Οι μετοχές της Yellow Pages Singapore Ltd., σημείωσαν άνοδο 6,9%, στα 185 εκατ. δολ. Σιγκαπούρης (112 εκατ. δολ. ΗΠΑ), κατά τη δημόσια εγγραφή της τον Δεκέμβριο.

Η Telefonica Publicidad e Informacion SA, η εκδότρια του Χρυσού Οδηγού της Ισπανίας, άντλησε 640 εκατ. ευρώ (824 εκατ. δολ. ΗΠΑ), από την δημόσια εγγραφή της το 1999.

Οι μετοχές της Telstra σημείωναν άνοδο ένα σεντ, φθάνοντας στα 5,09 δολ. Αυστραλίας η μία, στις 2:23' μ.μ., στο Σύδνεϋ. Οι μετοχές, υποχώρησαν σε ποσοστό 35%, από τη στιγμή που η κυβέρνηση πούλησε για τελευταία φορά μερίδιό της, τον Οκτώβριο του 1999.