Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 14 Απριλίου 2005 11:22

Σαγκάη: Πτωτικά κινούνται οι τιμές του χαλκού

ΠΤΩΤΙΚΑ κινήθηκαν τα συμβόλαια του χαλκού στη Σαγκάη, σε ποσοστό 4%, καθώς έντονη ανησυχία επικρατεί, ότι οι υψηλότερες τιμές ενδέχεται να προσελκύσουν εισαγωγές στην Κίνα, τη μεγαλύτερη καταναλώτρια του μετάλλου στον κόσμο, το οποίο χρησιμοποιείται για καλώδια ηλεκτρικής ενεργείας και σύρματα.

Οι τιμές στο Shanghai Futures Exchange, έφθασαν στα επίπεδα ρεκόρ των 33.620 γιουάν ο τόνος, στις 12 Απριλίου, καθώς έντονη ανησυχία επικράτησε, ότι οι προμήθειες, ενδέχεται να μην αντιμετωπίσουν τη ζήτηση από τις εταιρείες ηλεκτρονικών και τις αγορές της κυβέρνησης. Περίπου 60.000 τόνοι χαλκού κατευθύνθηκαν και θα κατευθυνθούν αυτήν την εβδομάδα και την επόμενη στην Κίνα, αντιστοίχως, σύμφωνα με χθεσινή έκθεση της Barclays Capital, η οποία δεν επικαλέστηκε συγκεκριμένες πηγές.

«Ολοι προβλέπουμε, ότι θα υπάρξουν μεγάλες εισαγωγές αυτόν τον μήνα, καθώς οι διαπραγματευτές αξιοποιούν το πλεονέκτημα των υψηλών τιμών», ανέφερε ο Li Ling, διαπραγματευτής μετάλλων της Shanghai Jinpeng Futures Co., σε τηλεφωνική του συνέντευξη.

Τα συμβόλαια του χαλκού για παράδοση Ιουνίου, υποχώρησαν 1.320 γιουάν, στο όριο του 4% - φθάνοντας τα 31.660 γιουάν (3.825 δολ.) ο τόνος, στο Shanghai Futures Exchange, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες από τις 25 Ιανουαρίου. Το μέταλλο υποχωρούσε 960 γιουάν, ποσοστό 2,9%, για να κλείσει στα 32.000 γιουάν ο τόνος κατά το τέλος της διαπραγμάτευσης, στις 3 μ.μ., τοπική ώρα.