Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 14 Απριλίου 2005 15:20

ΕΟΤ - Αρχίζει την 1η Ιουνίου η διανομή των δελτίων κοινωνικού τουρισμού

Την 1η Ιουνίου αρχίζει η διανομή των δελτίων κοινωνικού τουρισμού στους δικαιούχους -για πρώτη φορά μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ)- όπως τόνισε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού για το 2005 είναι συνολικού προϋπολογισμού 6 εκατ. ευρώ, ενώ πέρυσι ανήλθε στα 3,3 εκατ. ευρώ. Οπως τόνισε ο κ. υπουργός, η ειδοποιός διαφορά σε σχέση με τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού άλλων φορέων είναι ότι το πρόγραμμα του ΕΟΤ δεν είναι ανταποδοτικό, δηλαδή οι πόροι δεν αντλούνται από τις εισφορές των δικαιούχων, αλλά αποκλειστικά από τον τακτικό προϋπολογισμό του ΕΟΤ.

Για πρώτη φορά, πέραν του κλασικού προγράμματος, υπάρχει και πρόγραμμα που απευθύνεται στην τρίτη ηλικία, χαρακτηριστικό του οποίου είναι η μηδενική χρηματική συμμετοχή των ατόμων που θα το επιλέξουν, καθώς και η σημαντική επιδότηση από τον ΕΟΤ των καταλυμάτων που θα συμμετάσχουν, με 20 ευρώ ανά άτομο για κάθε διανυκτέρευση.

Το Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού 2005 περιλαμβάνει τριών ειδών επιλογές. Συγκεκριμένα:

1. Πρόγραμμα διακοπών οκτώ ημερών (επτά διανυκτερεύσεων), από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2005. Πρόκειται για το γνωστό μέχρι σήμερα πρόγραμμα, στο οποίο μπορούν όλοι οι πολίτες να λάβουν μέρος, με μικρή συμμετοχή.

2. Πρόγραμμα για τους συνταξιούχους: Το πρόγραμμα θα ισχύσει για τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου. Η διάρκεια των διακοπών είναι έως επτά διανυκτερεύσεις και απευθύνεται σε όλους τους συνταξιούχους με τα προστατευόμενα μέλη τους όλων των ταμείων, ανεξαρτήτως εισοδήματος, που λαμβάνουν σύνταξη λόγω γήρατος ή λόγω αναπηρίας από 67% και πάνω.

3. Πρόγραμμα εκδρομών εντός Ελλάδας: Οι εκδρομές θα πραγματοποιούνται από 15 Ιουνίου έως και 31-12-2005 και είναι τριήμερες ή πενθήμερες. Φορέας υλοποίησης είναι τα τουριστικά γραφεία της χώρας που λειτουργούν νομίμως.

Πηγή ΑΠΕ