Κέρδη 275 εκατ. ευρώ κατέγραψε η Deutsche Bank στο γ’ τρίμηνο του 2016, αιφνιδιάζοντας μετά από σειρά κακών ειδήσεων, τους ιθύνοντες της τράπεζας. Ωστόσο, ακόμη και οι μέτοχοι δεν μπορούν να χαρούν με τα καλά αποτελέσματα.
Κέρδη 275 εκατ. ευρώ κατέγραψε η Deutsche Bank στο γ’ τρίμηνο του 2016, αιφνιδιάζοντας μετά από σειρά κακών ειδήσεων, τους ιθύνοντες της τράπεζας. Ωστόσο, ακόμη και οι μέτοχοι δεν μπορούν να χαρούν με τα καλά αποτελέσματα.
Αλλά, σε τι οφείλεται αυτή η ευχάριστη είδηση; Καταρχήν, στις καλές επιδόσεις που κατέγραψε ο τομέας επενδύσεων της τράπεζας, δηλαδή ο κλάδος που στο παρελθόν προκάλεσε μεγάλο πονοκέφαλο και συγκέντρωσε πολλή κριτική. Με μια δεύτερη ματιά ωστόσο, το αποτέλεσμα δεν είναι και τόσο περίλαμπρο.
Μαζικές απολύσεις
Οι απώλειες ύψους 538 εκατ. ευρώ από επικίνδυνες δοσοληψίες τραπεζικών προϊόντων, συνεχώς συσσωρεύονται, παρά το γεγονός ότι η τράπεζα επωφελείται από την πολιτική των επιτοκίων. Μία σύγκριση με αντίπαλες τράπεζες στις ΗΠΑ καθιστά εμφανές πόσο πίσω βρίσκεται η Deutsche Bank στον επενδυτικό κλάδο - που ήταν κάποτε ο πυρήνας των δραστηριοτήτων της. Για παράδειγμα, η Goldman Sachs κατέγραψε κέρδη πάνω από 2 δισ. δολάρια στο ίδιο τρίμηνο.
Ένας άλλο λόγος για τα απροσδόκητα κέρδη είναι η μείωση του κόστους αναδιάρθρωσης της τράπεζας και αντιμετώπισης των δικαστικών περιπετειών. Τα καλά αποτελέσματα ωστόσο, δεν υπόσχονται καλύτερες ημέρες για το μεγαλύτερο γερμανικό χρηματοπιστωτικό ινστιτούτο και τους χιλιάδες εργαζόμενους του.
«Η κατάσταση θα παραμείνει δύσκολη για ένα μεγάλο διάστημα ακόμη» διαμήνυσε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Τζον Κράιαν, ανακοινώνοντας την κατάργηση 9.000 θέσεων εργασίας, εκ των οποίων οι 4.000 στη Γερμανία, και το «λουκέτο» σε 200 από τα συνολικά, 700 υποκαταστήματα.
Δέσμια του παρελθόντος της
Τα αιφνιδιαστικά κέρδη προαναγγέλλουν καλύτερες ημέρες για τη Deutsche Bank; Αυτό δεν το ισχυρίζεται ούτε η διοίκησή της. Οι 8.000 δικαστικές διαμάχες ανά τον κόσμο δεν έχουν λυθεί και η πρόταση για πρόστιμο 14 δισ. δολαρίων για προβληματικά ενυπόθηκα δάνεια στην αμερικανική αγορά έχει προκαλέσει κατρακύλα στη μετοχή της.
Η αρνητική δημοσιότητα των τελευταίων μηνών έχει προκαλέσει τεράστια κρίσης εμπιστοσύνης στις τάξεις των καταθετών της. Στο γ’ τρίμηνο καταγράφηκε εκροή καταθέσεων ύψους 20 δισ. ευρώ, τα 17 δισ. από τον τομέα διαχείρισης περιουσίας. Σε αυτόν τον τομέα, η τράπεζα έχασε δύο εξαιρετικούς μάνατζερ που προτίμησαν την UBS στην Ασία. Παρόμοιο brain drain παρατηρείται και σε άλλους τομείς.