Ενδείξεις σταθεροποίησης εμφάνισε το 2015 η αγορά εκδόσεων βιβλίων, καθώς σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της IBHS A.E., η παραγωγή αυξήθηκε κατά 1,9% σε 6.264 νέους τίτλους.
Ενδείξεις σταθεροποίησης εμφάνισε το 2015 η αγορά εκδόσεων βιβλίων, καθώς σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της IBHS A.E., η παραγωγή αυξήθηκε κατά 1,9% σε 6.264 νέους τίτλους.
Παρά την ομαλοποίηση, η αγορά σε όρους αξίας -τόσο για τους εκδοτικούς οίκους, όσο και για τα βιβλιοπωλεία - εκτιμάται ότι εμφάνισε σημαντική υποχώρηση, καθώς επηρεάστηκε αρνητικά από το ασταθές οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον.
Ειδικότερα, η ανακοίνωση του δημοψηφίσματος και ακολούθως η τραπεζική αργία και τα capital controls προκάλεσαν – σύμφωνα με την Ένωση Ελληνικού Βιβλίου - απότομη υποχώρηση του κύκλου εργασιών στα βιβλιοπωλεία μεγαλύτερης του 50% τον Ιούλιο, ενώ οι επαναληπτικές παραγγελίες προς τους εκδοτικούς οίκους διακόπηκαν. Παράλληλα, η αντίστοιχη μείωση για τους εκδότες υπολογίζεται στο 80%.
Επίσης, οι επιχειρήσεις του κλάδου δεν είχαν τη δυνατότητα να διεκπεραιώσουν τις συναλλαγές τους με το εξωτερικό. Οι προμήθειες χαρτιού δεν γίνονταν με τους όρους πίστωσης που ίσχυαν μέχρι πρότινος, παρά μόνο μέσω προπληρωμής, με αποτέλεσμα να σταματήσουν οι εκτυπωτικές διαδικασίες. Το γεγονός αυτό οδήγησε αρκετούς οίκους σε ακύρωση ή αναβολή των σχεδιαζόμενων εκδόσεών τους.
Η κατάργηση της ενιαίας τιμής βιβλίου έχει επιδράσει αρνητικά στην εκδοτική αγορά, καθώς στις κατηγορίες στις οποίες δεν ισχύει πλέον η διατίμηση καταγράφονται σημαντικές εκπτώσεις, ιδίως από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία (φτάνουν έως και 40% με 50%, κυρίως στους ευπώλητους τίτλους).
Σύμφωνα με την Μαρία Μεταξογένη, διευθύνουσα σύμβουλο της IBHS, «θετικές προοπτικές εντοπίζονται στην ανάπτυξη ψηφιακών βιβλίων (e-books), τα οποία παρουσιάζουν πλεονεκτήματα έναντι των συμβατικών, όπως δυνατότητα πρόσβασης σε πολύ ευρύτερο αναγνωστικό κοινό και αρκετά χαμηλότερο κόστος εφόσον δεν υπάρχει επιβάρυνση από εκτύπωση, βιβλιοδεσία κλπ».
Οι οικονομικές καταστάσεις 82 επιχειρήσεων: