Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2016 10:03

Market beat: Πολιτικές εξελίξεις ανεβάζουν το country risk με σύννεφα στο διεθνές κλίμα

Επιστροφή της μετριοπαθούς καθοδικής δυναμικής στο ΧΑ, που συμπλήρωσε χθες τρία διαδοχικά πτωτικά κλεισίματα, ενώ στις ξένες αγορές επικρατούσε, ως χθες, ένα ελαφρά αισιόδοξο κλίμα.

Του Κώστα Ιωαννίδη

Επιστροφή της μετριοπαθούς καθοδικής δυναμικής στο ΧΑ, που συμπλήρωσε χθες τρία διαδοχικά πτωτικά κλεισίματα, ενώ στις ξένες αγορές επικρατούσε, ως χθες, ένα ελαφρά αισιόδοξο κλίμα. Η  αφορμή για την αρνητική αυτονόμηση της αγοράς της Αθήνας, αφορά στα εσωτερικά μέτωπα και σε πιθανές ειδήσεις με  καθαρά ελληνικό ενδιαφέρον που μπορεί να έρθουν τις επόμενες μέρες. Αυτό που φάνηκε αρχικά, ήταν πως η δεύτερη αξιολόγηση δεν θα είναι ο υγιεινός περίπατος που «έβλεπαν» οι αρμόδιοι της ελληνικής πλευράς.

Κατόπιν, ήρθαν τα προβλήματα από την προαγγελία ενός πιθανού ανασχηματισμού της κυβέρνησης, πάνω στην περίοδο των συνομιλιών με τους Θεσμούς. Τους τελευταίους μήνες, αρκετές μετοχές από όλες τις κεφαλαιοποιήσεις έδειξαν διαθέσεις να κινηθούν ψηλότερα, όμως τα εγχώρια κεφάλαια δεν φαίνονται ικανά να δώσουν κάτι καλύτερο, για τον μέσο όρο της αγοράς. Οι δε ξένοι θεσμικοί, χωρίς διευθέτηση του θέματος του χρέους και συμμετοχή των Ελληνικών Κρατικών ομολόγων στο QE της ΕΚΤ, δηλώνουν έμμεσα, ότι η Ελλάδα θα είναι για αυτούς επενδυτικά αδιάφορη, ειδικά στην περίπτωση που επικρατήσει η Γερμανική θέση πως η συζήτηση για το χρέος θα μετατεθεί για το 2018.

Το πλήθος των καθοδικών blue chip και των τομέων που υφίστανται τα αποτελέσματα των πιέσεων, υποδηλώνει μια διάθεση για ρευστοποιήσεις σε κλάδους εκτός των Τραπεζών. Αυτό συνέβη από την ώρα που ο μέσος όρος χτύπησε την «ψυχολογική», όπως υποστήριζαν οι εγχώριοι παράγοντες, οροφή. Αλλά κατά την εκτίμησή μας, προέκυψε, όταν φάνηκε πως η δεύτερη αξιολόγηση δεν θα γίνει στα χρονικά όρια που αρχικά τέθηκαν από τους πιστωτές. Το πολιτικό ρίσκο, που εισάγει η κατάσταση της χώρας στις μετοχές του ΧΑ, έχει ανέβει. Καθώς οι αναλυτές που καθοδηγούν τους διαχειριστές των διεθνών κεφαλαίων τα οποία τοποθετήθηκαν στο ΧΑ, ειδοποιούν πως δεν είναι εύκολο να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση. Γιατί υπάρχουν υπουργοί που διαχειρίζονται θέματα, αμέσως ενδιαφέροντα για τους Θεσμούς κατά τη δεύτερη αξιολόγηση, αλλά δεν γνωρίζουν αν οι συνομιλητές τους «απειλούνται» με αντικατάσταση, στον ερχόμενο ανασχηματισμό.

Εκτός αυτών, σήμερα το κλίμα παγκόσμια δεν είναι θετικό. Οι Ασιατικές μετοχές ακολούθησαν τα βήματα της Wall Street, η οποία κινήθηκε πτωτικά χθες το βράδυ από τα απογοητευτικά εταιρικά κέρδη, ενώ το δολάριο κατέγραψε οριακές απώλειες από το υψηλό επτά μηνών και οι τιμές του πετρελαίου επεκτείνανε τις  απώλειες αυτής της εβδομάδας. Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε 0,6%. Ο Nikkei της Ιαπωνίας γλίστρησε -0,2%, ενώ Kospi της Νότιας Κορέας υποχώρησε -1,3% και της Αυστραλίας υποχώρησε -1,6%. Ο δείκτης των μετοχών της Κίνας Shanghai Composite σύρεται προς τα πίσω -0,2%, ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng έχασε 0,6%.

Οι μειώσεις των δεικτών οφείλονται κυρίως στην καθοδήγηση από τη Wall Street καθώς οι επενδυτές παραμένουν νευρικοί με δεδομένη την εκλογή Προέδρου των ΗΠΑ, τη σύνοδο της Federal Reserve, τα στοιχεία για την αγορά ακινήτων στην Κίνα κ.λπ. Οι μετοχές των ΗΠΑ έκλεισαν την Τρίτη με απώλειες από -0,3% ως -0,5%, καθώς τα αποτελέσματα και οι προβλέψεις από εταιρείες σε κλάδους όπως των Οικιακών και Καταναλωτικών προϊόντων ήταν χαμηλότερα από τις αγοραίες προσδοκίες.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας    

ΗΠΑ 

Πτωτικά τερμάτισαν στη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, με τους επενδυτές να στρέφουν το ενδιαφέρον τους στα εταιρικά αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,30% στις 18.169 μονάδες, ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κατέγραψε πτώση κατά 0,38% στις 2.143 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε απώλειες κατά 0,50% στις 5.284 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της General Motors κατακρημνίστηκε κατά 4,50% παρά τον διπλασιασμό της κερδοφορίας της. Πτώση της τάξης του 10% κατέγραψε και η μετοχή της Whirlpool.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, σημαντική αύξηση κατέγραψαν τα κέρδη της General Motors Co., καθώς στο γ’ τρίμηνο του 2016 υπερδιπλασιάστηκαν στα 2,77 δισ. δολάρια. Τα λειτουργικά κέρδη παράλληλα, ανήλθαν σε 1,72 δολάρια ανά μετοχή, έναντι των εκτιμήσεων περί κερδών 1,45 δολαρίων.

Αύξηση σημείωσαν και τα καθαρά κέρδη της Procter & Gamble Co. (P&G), καθώς διαμορφώθηκαν σε 2,76 δισ. δολάρια (0,96 δολ/μετοχή) έναντι 2,60 δισ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Σε προσαρμοσμένη βάση, τα κέρδη ανήλθαν σε 1,03 δολάρια ανά μετοχή, έναντι των εκτιμήσεων περί κερδών 0,98 δολαρίων.

Τέλος, τα κέρδη της Whirlpool Corp διαμορφώθηκαν σε 238 εκατ. δολάρια (3,10 δολ/μετοχή) έναντι 235 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2015, ενώ σε προσαρμοσμένη βάση, ανήλθαν σε 3,66 δολάρια ανά μετοχή, έναντι των εκτιμήσεων περί κερδών 3,86 δολαρίων.

ΕΥΡΩΠΗ

Σε αρνητικό έδαφος τερμάτισαν στη χθεσινή συνεδρίαση τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, με τους επενδυτές να αποτιμούν τα τελευταία εταιρικά αποτελέσματα.

Συγκεκριμένα, o πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,45% στις 342,72 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,45% στις 7.017 μονάδες και ο γερμανικός DAX σημείωσε πτώση κατά 0,04% στις 10.757 μονάδες. Ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε πτωτικά κατά 0,26% στις 4.540 μονάδες, ενώ στην περιφέρεια, ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 διολίσθησε κατά 0,83% στις 9.139 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB μειώθηκε κατά 0,44% στις 17.230 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Syngenta ενισχύθηκε κατά 0,6% χάρη στην αύξηση των πωλήσεων στα 2,5 δισ. δολάρια. Αντίθετα, η μετοχή της Novartis σημείωσε απώλειες κατά 2,90% λόγω της μείωσης των κερδών κατά 3%.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, οριακή αύξηση εμφάνισαν στο γ΄ τρίμηνο οι πωλήσεις της Orange, οι οποίες ενισχύθηκαν κατά 0,4% στα 10,32 δισ. ευρώ. Τα κέρδη EBITDA παράλληλα, αυξήθηκαν κατά 1% στα 3,6 δισ. ευρώ, έναντι των εκτιμήσεων περί κερδών 3,58 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, σχέδιο για την επιστροφή της στην κερδοφορία παρουσίασε η Monte dei Paschi di Siena, εν όψει και της διαδικασίας αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 5 δισ. ευρώ. Η ιταλική τράπεζα, η οποία τον τελευταίο καιρό ταλανίζεται από το οξύ πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αναμένεται να περικόψει κατά 10% τον συνολικό αριθμό των εργαζομένων και να μειώσει κατά 500 τον αριθμό των υποκαταστημάτων της (από 2.000 σε 1.500), εντός των επόμενων τριών ετών.

Παράλληλα, περαιτέρω βελτίωση εμφάνισε τον Οκτώβριο το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών Ifo. Συγκεκριμένα, ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης αυξήθηκε στις 110,5 μονάδες, σημειώνοντας την καλύτερη επίδοση από τον Απρίλιο του 2014.

Στον αντίποδα, πτώση εμφάνισε τον Οκτώβριο το επιχειρηματικό κλίμα στη Γαλλία, καθώς ο δείκτης εμπιστοσύνης διολίσθησε στις 102 μονάδες έναντι 103 μονάδων τον Σεπτέμβριο. Οι αναλυτές της Wall Street Journal ανέμεναν διατήρηση του επιχειρηματικού κλίματος στις 103 μονάδες.

ΧΑ

Στην σύνοδο της Τρίτης 25/10, οι θεσμικοί με το σχεδόν «τρομακτικό», λόγω πτώσης συναλλακτικό ενδιαφέρον, αποφάσισαν, χωρίς δισταγμό, να επαναλάβουν και χθες από την πρώτη ώρα, τη δυναμική πτωτικής συσσώρευσης. Μόνη αντίθεση από τη Δευτέρα ήταν ότι στο τέλος του πρώτου μέρους φάνηκε να διακόπτουν την άνοδο και να γυρίζουν σε πτώση και τα άλλα χρηματιστήρια στην Ευρώπη. Η διαπραγμάτευση κράτησε τις Τράπεζες μετά τις 11:09 μόνιμα κάτω από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου.  Από τις 14:40 ως τις δημοπρασίες  φάνηκε ο Τραπεζικός δείκτης να κινείται μόνιμα πλάγια σε αναζήτηση τιμών μεταξύ των 655,00 και 662,00 μονάδων. Οι  πιέσεις στις τράπεζες σήμερα ανάγκασαν τον δείκτη τους να εγγράψει μια φορά το ελάχιστο μέρας, στις δημοπρασίες και ήταν και τιμή κλεισίματος στις 654,31 από τις 665,54 μονάδες χθες, με πτώση -1,83%.

Οι Τράπεζες του 25άρη έδωσαν μορφή στην πορεία των βασικών δεικτών, ενώ οι περισσότεροι κλάδοι με δεικτοβαρείς μετοχές, τους κρατούσαν με σταθερότητα σε ισορροπία αλλά ορισμένη μόνιμα στο αρνητικό πεδίο περίπου -0,70% κάτω από τα επίπεδα του κλεισίματος της Δευτέρας και σε ζώνη με ανώτερο στις 590,5 και κατώτερο το ελάχιστο μέρας από τις 12:40 ως το τέλος. Οι δείκτες εμφάνισαν ασθενή τάση για απομάκρυνση εκ του ελάχιστου μέρας, δηλαδή από την τιμή που έπιασαν πριν οι τράπεζες σημειώσουν το κατώτερο μέρας. Το δε άνοιγμα έγινε με οριακό ανοδικό χάσμα. Οι «απαισιόδοξοι» εμφανίστηκαν με σημαντικό ενδιαφέρον για ξεφόρτωμα μετοχών μετά το μέγιστο μέρας (594,61 από 599,26) που ήρθε στις 10:36 και το πέτυχαν ως τις 14:18 που εμφανίστηκε το ελάχιστο (588,21 από 589,24).

Με οριακά πτωτικό αποτέλεσμα η συνεισφορά των δημοπρασιών, με μάχες σώμα με σώμα σήμερα, όπως φαίνεται στο ημερήσιο διάγραμμά του ΓΔ. Η αγορά φάνηκε ανήμπορη να διατηρηθεί πάνω από τα επίπεδα των 590, μονάδων επιστρέφοντας σε τιμές που βρισκόταν πριν 20 μέρες. Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ επιδεινώθηκε περισσότερο, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (7 από 8) blue chip έναντι των καθοδικών (14 από 16) με τέσσερα αμετάβλητα την ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΜΥΤΙΛ και ΠΕΙΡ. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας είχαν άνοδο οι 14 από 11 την προηγούμενη σύνοδο, και 6 από 4 ήταν αμετάβλητες. Άρα, οι 20 από 25 την Παρασκευή, ήταν πτωτικές. Στα 19,301 από 28,479 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 8,82 από 13,64 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά  blue chip. Η υπερ-συγκέντρωση του ενδιαφέροντος διατηρήθηκε στα επίπεδα της προηγούμενης συνόδου αφού οι τράπεζες αποτελούν σήμερα το 45,68% από 47,88% του συνολικού τζίρου. 

Οι Ευρωπαϊκές μετοχές, σήμερα εμφάνισαν νευρική ανοδική έναρξη, και στη συνέχεια εμφανίστηκε η τάση για εξάτμιση των μέτριων κερδών κάτι που πέτυχαν λίγο πριν ανοίξουν οι αγορές της Νέας Υόρκης. Αλλά ήταν μέρα που η διάθεση για ανάληψη ρίσκου εξαρτήθηκε από τις προσδοκίες για την τάση στην Wall Street η οποία εμφανίζει υψηλή μεταβλητότητα. Έτσι την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ είχε μεταβολή +0,09%, ο CAC είχε μεταβολή -0,19%, με τον FTSE100 με μεταβολή +0,80%. Οι αγορές στις ΗΠΑ που με τα futures τους έδειχναν προς οριακά ανοδικό άνοιγμα άνοιξαν με πτωτικό χάσμα, και εμφάνισαν μετά από λίγο κέρδη που κατέληξαν γρήγορα σε απώλειες της τάξης του -0,11% για τον Dow Jones.   

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -0,70% και έφθασε στις 588,95 από 593,13 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1558,27 από 1572,52 με μεταβολή -0,91%. Οι δημοπρασίες επέφεραν μικρή πτωτική αλλαγή στον ΓΔ και στον 25άρη, αφήνοντας τους πιο κοντά στο κατώτερο της ημερήσιας διακύμανσης.

Με κέρδη έκλεισαν οι εταιρίες Προσωπικά Οικιακά Είδη +0,56% από +1,60% Τεχνολογίας +0,56% από -0,14% FTSEM +0,40% από -0,89% Πετρελαίου Αερίου +0,39% από -1,26% Ταξίδια Αναψυχή +0,13% από -1,47% Βιομηχανικών Προϊόντων +0,11% από -0,20% και Ακίνητης Περιουσίας +0,09% από -1,10%. Στον αντίποδα με απώλειες εμφανίστηκαν οι κλάδοι Εμπορίου -1,97% από +2,78%, Κατασκευές Υλικά -1,92% από -0,40%, Τραπεζών -1,83% από -1,73%, Χημικών -1,69% από -0,56%, Χρ/μικών Υπηρεσιών -1,66% από +1,84%, Μέσων Ενημέρωσης -1,25% από +3,90%, Τροφίμων Ποτών -0,92% από -0,29%, ο 25άρης -0,91% από -0,33%, Κοινής Ωφέλειας -0,85% από +1,65%, ο ΓΔ -0,70% από -0,15%, Τηλεπικοινωνιών -0,37% από +0,86%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%, Πρώτων Υλών 0,00% από 0,00%, και Υγείας 0,00% από 0,00%.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 19,301 από 28,479 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 0,331 από 2,569 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 17,402 από 23,805 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,765 από 0,528 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 41,740 από 42,011 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 29,938 από 44,704 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 36 από 34 των καθοδικών σε 47 από 52 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 25 από 18.

Τεχνική ανάλυση

Στην δεύτερη σύνοδο της τελευταίας εβδομάδας του Οκτωβρίου, ο 25άρης επέστρεψε σε πλάγια κίνηση, με σαφή τάση καθοδικής συσσώρευσης μέσα στη μέρα. Σημείωσε στις 10:37 το μέγιστο μέρας, στις 1577,38 μονάδες και το κατώτερο ήταν οι 1557,27 και εμφανίστηκε στις 14:17. Το κλείσιμο  έγινε στις 1558,27 μονάδες με μεταβολή -0,91%. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 12,593 από 7,096 εκατ. ευρώ. 

Για τη σειρά Νοεμβρίου διακινήθηκαν 1667 ΣΜΕ με ανώτερο μέρας στις 1572,50 μονάδες και κατώτερο στις 1553,50. Επίσης άλλαξαν χέρια 166 ΣΜΕ για τη σειρά Δεκεμβρίου. Ανώτερο μέρας σε αυτή τη σειρά  εμφανίστηκε στις 1568,50 μονάδες και κατώτερο στις 1555,25. Ο δείκτης έκλεισε στις 1558,27 μονάδες και η τιμή εκκαθάρισης του ΣΜΕ Οκτωβρίου ορίστηκε στις 1553,00 και της επόμενης στις 1552,50, με ανοικτά συμβόλαια για τη σειρά Νοεμβρίου 6528 όταν για τη σειρά Δεκεμβρίου είναι 246. Μεγάλωσαν τις δυσοίωνες προσδοκίες χθες οι traders με προπορεία του Δείκτη έναντι των ΣΜΕ πάνω από 5 μονάδες.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

Συνεχίζεται και επιτείνεται η συναλλακτική υποτονικότητα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, τις τελευταίες ημέρες, διαμορφώνοντας εύλογα ερωτηματικά στην επενδυτική κοινότητα, καθώς η απόδοση της υφιστάμενης κατάστασης στις δομικές παθογένειες της Αγοράς μας δεν επαρκεί σαν εξήγηση" επισημαίνει. Λαμβάνοντας δε υπόψη ότι ο Τραπεζικός κλάδος συνιστά τη "λοκομοτίβα" της Αγοράς για τα τελευταία 20 χρόνια, αποκαλώντας εύλογα την Αγορά "Τραπεζοκεντρική", η καθίζηση των συναλλαγών στις Τραπεζικές μετοχές συνιστά το μείζον ζήτημα που οφείλει να μας απασχολήσει.

Πολύ περισσότερο δε, αν ληφθεί υπόψη ότι υπάρχουν χαρτοφυλάκια που προβαίνουν σε ρευστοποιήσεις Τραπεζικών μετοχών, σε τιμές που υπολείπονται αισθητά των τιμών των τελευταίων ανακεφαλαιοποιήσεων. Την ίδια ώρα, η προσπάθεια για στροφή σε τοποθετήσεις σε λοιπές Δεικτοβαρείς μετοχές δεν επαρκεί για να συγκρατήσει την καθίζηση των συναλλαγών και εκθέτει την απροκάλυπτη αδυναμία να υπερβεί ο Γενικός Δείκτης τις 600 μονάδες που φαντάζουν σαν αξεπέραστο όριο (!)

Έτσι, η Αγορά είναι εγκλωβισμένη και τα βλέμματα στρέφονται στις διαπραγματεύσεις για τη 2η αξιολόγηση που ήδη ξεκίνησαν, με τη δημοσιοποίηση τριβών για τα εργασιακά θέματα ανάμεσα στην Κυβέρνηση και τους εκπροσώπους των Δανειστών.

Ανάμεσα τους και η συζήτηση για τις νομοθετικές ρυθμίσεις που θα οδηγήσουν σε ξεμπλοκάρισμα των ενεργειών για τα "κόκκινα" δάνεια από πλευράς Τραπεζών.

Την ίδια ώρα, δρομολογείται Κυβερνητικός ανασχηματισμός με στόχο, μεταξύ άλλων, την ομογενοποίηση του Σχήματος που καλείται να επιταχύνει τις Μεταρρυθμίσεις που επιζητούν οι Θεσμοί, αλλά και οφείλει να ολοκληρώσει η Ελληνική Οικονομία με στόχο την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της.

Πάντως στο πεδίο των Ιδιωτικοποιήσεων, οι εξελίξεις στον ΑΔΜΗΕ και το ΔΕΣΦΑ είναι ελπιδοφόρες, σηματοδοτώντας κινητικότητα που πιθανότατα θα οδηγήσει σε σύντομη ολοκλήρωση των μεταβιβάσεων σε Επενδυτές εξωτερικού.

Ενόσω λοιπόν οι εξελίξεις στα μείζονα ζητήματα των διαπραγματεύσεων δεν διαχέουν ευκρινή μηνύματα, ούτε για το χρόνο, ούτε και για την επίτευξη συμφωνίας Κυβέρνησης - Θεσμών, το Χρηματιστήριο θα συνεχίζει να κινείται σε μικρό εύρος διακύμανσης, με την πιθανότητα εντατικότερων κινήσεων αποεπένδυσης από κάποιους "λιγότερο υπομονετικούς" διαχειριστές χαρτοφυλακίων να είναι αυξημένη, ωθώντας τους δείκτες σε επίπεδα όπου θα τεσταριστούν τα τεχνικά όρια στήριξης.

Από την άλλη πλευρά, στο διεθνές περιβάλλον συνυπάρχει η συσσώρευση των διαφόρων απειλών, ιδιαίτερα στο γεωπολιτικό σκηνικό με την προσπάθεια ανακατάληψης της Μοσούλης στην τρέχουσα επικαιρότητα, αλλά και τις πολιτικές διεργασίες με την προεκλογική περίοδο στις ΗΠΑ να ολοκληρώνεται σε 2 εβδομάδες. Ωστόσο, η δημοσιοποίηση θετικών κατά κανόνα εταιρικών αποτελεσμάτων για το 3ο τρίμηνο, συντηρεί τη διατήρηση των δεικτών σε υψηλά επίπεδα, διαψεύδοντας για την ώρα όσους επιμένουν για υπερτιμημένα επίπεδα.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές την Τετάρτη ακολούθησαν τα βήματα της Wall Street, η οποία κινήθηκε πτωτικά χθες το βράδυ από τα απογοητευτικά εταιρικά κέρδη, ενώ το δολάριο κατέγραψε οριακές απώλειες από το υψηλό επτά μηνών και οι τιμές του πετρελαίου επεκτείνανε τις  απώλειες αυτής της εβδομάδας. Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε 0,7%. Ο Nikkei της Ιαπωνίας γλίστρησε -0,2% αρχικά, αλλά κέρδισε κατόπιν +0,15%, ενώ Kospi της Νότιας Κορέας υποχώρησε -1,14% και της Αυστραλίας έχασε -1,47%.

Ο δείκτης των μετοχών της Κίνας Shanghai Composite σύρεται προς τα πίσω -0,5%, ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng έχασε 0,83%.

Οι μειώσεις των δεικτών οφείλονται κυρίως στην καθοδήγηση από τη Wall Street καθώς οι επενδυτές παραμένουν νευρικοί με δεδομένη την εκλογή Προέδρου των ΗΠΑ, τη σύνοδο της Federal Reserve, τα στοιχεία για την αγορά ακινήτων στην Κίνα κ.λπ.

Οι μετοχές των ΗΠΑ έκλεισαν την Τρίτη με απώλειες από -0,3% ως -0,5%, καθώς τα αποτελέσματα και οι προβλέψεις από εταιρείες σε κλάδους όπως των Οικιακών και Καταναλωτικών προϊόντων ήταν χαμηλότερα από τις αγοραίες προσδοκίες.

Χτύπησε στο υψηλότερο επίπεδο από την 1η Φεβρουαρίου για την Τρίτη, καθώς οι επενδυτές βλέπου περισσότερο από το 78% πιθανότητες για άνοδο των επιτοκίων από την Federal Reserve, το Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ομίλου CME.

Το δολάριο έφτασε ψηλότερα 0,1 αγοράζοντας 104,295 γιεν αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο σε σχεδόν τρεις μήνες την Τρίτη.

Το ευρώ, το οποίο ολισθαίνει σε χαμηλό 7 1/2 μηνών και έτσι έπιασε τα 1,0851 δολάρια την Τρίτη, σήμερα διαπραγματευόταν με ελαφρά διαφοροποίηση στα 1,0889.

Η ισχυροποίηση του δολαρίου και μια έκθεση που έδειξε πως τα αποθέματα των ΗΠΑ αυξήθηκαν σχεδόν τρεις φορές περισσότερο από τις προβλέψεις, επιβαρύνουν τις τιμές του πετρελαίου.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Αν εφαρμοστεί με αποφασιστικότητα το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Ελλάδα θα ανακτηθεί, επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, δηλώντας παράλληλα πεπεισμένος ότι είναι ρεαλιστική μία επιστροφή στις αγορές πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος «εφόσον η κυβέρνηση δείξει ισχυρή ιδιοκτησία στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων». Μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι η Ελλάδα από το 2010 και μετά δεν έχει βγει πολύ στις αγορές, επομένως θα ήταν καλό η κυβέρνηση να αρχίσει να συνδέεται σταδιακά με τους επενδυτές πριν το τέλος του προγράμματος του ESM το 2018.

Στα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα περιλαμβάνονται, κατά πάγια τακτική, μόνο εκκαθαρισμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές, αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, σημειώνοντας ότι έτσι εξηγείται η διαφορά που παρουσιάζεται μεταξύ των στοιχείων του υπουργείου και της Κομισιόν, η οποία περιλαμβάνει και αυτές που δεν έχουν εκκαθαριστεί.

Κατά τις ίδιες πηγές, πρόκειται κυρίως για μη επεξεργασμένα αιτήματα συντάξεων –π.χ. εφάπαξ- καθώς και μη επεξεργασμένα αιτήματα επιστροφών φόρων.

Έκθεση των θεσμών που συντάχθηκε με αφορμή τη σημερινή συνεδρίαση του ESM για την αποδέσμευση της δόσης των 1,7 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, ανεβάζει τα χρέη του δημοσίου προς τους ιδιώτες στα 8,045 δισ. ευρώ. Και αυτό διότι περιλαμβάνει σε αυτά, οφειλές από συντάξεις οι οποίες δεν έχουν απονεμηθεί ακόμη συνολικού ύψους 1,412 δισ. ευρώ αλλά και επιστροφές φόρου η επεξεργασία των οποίων δεν έχει ολοκληρωθεί ύψους περίπου 1,439 δισ.

Από την έκθεση προκύπτει ότι από τον Ιούνιο μέχρι τώρα, οι συσσωρευμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου μειώθηκαν κατά 1,55 δισ. ευρώ. Ωστόσο, όπως προκύπτει, παραμένουν χρέη 8,045 δισ. ευρώ

Toν Ιανουάριο, στην καλύτερη περίπτωση, θα έχει ολοκληρωθεί το νομικό πλαίσιο για τα «κόκκινα» δάνεια εκτιμούν οι τραπεζίτες, που βλέπουν ότι οι καθυστερήσεις συνεχίζονται σε βάρος της επιτάχυνσης των διαδικασιών διαχείρισης των προβληματικών χαρτοφυλακίων. Στις συναντήσεις που είχαν χθες οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών με τους εκπροσώπους των θεσμών, στο πλαίσιο μιας γενικής επισκόπησης του κλάδου, τα «κόκκινα» δάνεια βρέθηκαν στο επίκεντρο, ενώ τις συζητήσεις απασχολεί και η εκκρεμότητα στον ορισμό διοικήσεων.

 «Και άλλα δισεκατομμύρια για μια καμένη χώρα» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στο οικονομικό περιοδικό manager magazin, το οποίο ανήκει στον γερμανικό όμιλο Spiegel. Το άρθρο ξεκινάει με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, αναφέροντας παράλληλα τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα και στο γεγονός ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι την εγκατέλειψαν.

Για φανερή ζημία της ΔΕΗ ΔΕΗ-2,31% από την εφαρμογή των δημοπρασιών ΝΟΜΕ κάνει λόγο η Επιχείρηση, σημειώνοντας σε ανακοίνωσή της ότι επιφυλάσσεται για την προάσπιση των συμφερόντων της προς κάθε κατεύθυνση.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «με τα αποτελέσματα της πρώτης δημοπρασίας πακέτου λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής καθίσταται φανερή η ζημία της ΔΕΗ από την εφαρμογή των αποκαλούμενων ΝΟΜΕ, δεδομένου ότι η μέση τιμή της δημοπρατηθείσας ενέργειας είναι σαφώς κάτω από το κόστος παραγωγής της και κοντά στην τιμή εκκίνησης».

Επίσημη πρόταση για την εξαγορά των μετοχών της «Σουρωτή» έναντι τιμήματος 1 ευρώ/μετοχή, κατέθεσε ο Όμιλος Επιχειρήσεων (Dimera Group) του Ιβάν Σααβίδη. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, οι μέτοχοι της εταιρείας θα έχουν την δυνατότητα να προσέρχονται - από την επόμενη Τρίτη και για όλες τις εργάσιμες μέρες έως και τις 8 Νοεμβρίου - στο Makedonia Palace, προκειμένου να μεταβιβάσουν τις μετοχές τους, εφόσον το επιθυμούν. Η διαδικασία αγοράς των μετοχών θα ολοκληρώνεται με την άμεση (ταυτόχρονα με την υπογραφή) καταβολή του συνολικού τιμήματος μέσω τραπεζικού εμβάσματος.

Στην 61η θέση μεταξύ 190 χωρών, από την 58η πέρυσι, υποχώρησε η Ελλάδα στην κατάταξη της Παγκόσμιας Τράπεζας (ΠΤ) για την ευκολία του επιχειρείν (Doing Business 2017). Σε απόλυτο επίπεδο, οι επιδόσεις της Ελλάδας παρέμειναν στα περυσινά επίπεδα. Ειδικότερα, η επίδοση της χώρας διαμορφώθηκε, όπως και το 2016, στο 68,67% του ανώτατου επίπεδου στον κόσμο, όπως αυτό προκύπτει από τις καλύτερες επιδόσεις διαχρονικά (distance to frontier, DTF). Συγκριτικά, το DTF ανερχόταν στο 60,42% το 2011 (στοιχεία 2010), στο 63,35% το 2014 (στοιχεία 2013) και το 68,56% το 2015 (στοιχεία 2014).

Την Παρασκευή, 4 Νοεμβρίου, θα αποσφραγιστούν οι οικονομικές προσφορές της Intracom Telecom και της κοινοπραξίας ΟΤΕ
ΟΤΕ-0,37% - Intrakat ΙΝΚΑΤ+1,45% - Intrasoft International για τον διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ σχετικά με το πιλοτικό σύστημα τηλεμέτρησης. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο διαγωνισμός για την εγκατάσταση των περίπου 200.000 Έξυπνων Μετρητών πανελλαδικά, αφορά σε ένα από τα πιο σημαντικά στρατηγικά έργα που υλοποιεί ο ΔΕΔΔΗΕ. Σημειώνεται ότι προσφάτως, το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) απέρριψε και τις τρεις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων που είχαν κατατεθεί, σχετικά με τον διαγωνισμό.

Διαδικασία για την έκδοση ομολογιακού δανείου έως 250 εκατ. ευρώ ξεκίνησε η Wind, όπως πλέον ανακοινώνει και επίσημα. Θα έχει πενταετή διάρκεια (λήξη 2021) και θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή υφιστάμενου χρέους της (που έχει συνάψει εντός του ομίλου που ανήκει) και για τις ανάγκες των επενδύσεών της. Το αποτέλεσμα της διαδικασίας θα γίνει γνωστό πιθανότατα εντός της εβδομάδας. Σύμβουλος έκδοσης είναι η JP Morgan.​

Την ολοκλήρωση της πώλησης της θυγατρικής της στην ΠΓΔΜ (Alpha Astika Akinita  DOOEL Skopje) ανακοίνωσε η Alpha Αστικά Ακίνητα. Η συμφωνία, η οποία συνάφθηκε με τη Silk Road Bank, θα αποφέρει στην ελληνική εταιρεία το ποσό των 775.000 ευρώ.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Σχέδιο για την επιστροφή της στην κερδοφορία παρουσίασε η Monte dei Paschi di Siena, εν όψει και της διαδικασίας αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 5 δισ. ευρώ. Η ιταλική τράπεζα, η οποία τον τελευταίο καιρό ταλανίζεται από το οξύ πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αναμένεται να περικόψει κατά 10% τον συνολικό αριθμό των εργαζομένων και να μειώσει κατά 500 τον αριθμό των υποκαταστημάτων της (από 2.000 σε 1.500), εντός των επόμενων τριών ετών.

Ριζική αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των εταιρειών στην ενιαία αγορά προβλέπει ο σχεδιασμός της Κομισιόν που ανακοινώθηκε σήμερα και στοχεύει σε ένα δικαιότερο και πιο ευνοϊκό για την ανάπτυξη συστήματος φορολόγησης. Οι νομοθετικές προτάσεις θα υποβληθούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για διαβούλευση και στο Συμβούλιο για έγκριση. Η αναπροσαρμοσμένη Κοινή Ενοποιημένη Βάση Φορολογίας των Εταιρειών (CCCTB - ΚΕΦΒΕ), στο πλαίσιο ευρύτερης δέσμης μεταρρυθμίσεων, θα απλουστεύσει την ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας στην ενιαία αγορά και θα μειώσει το κόστος της, ενώ ταυτόχρονα θα αποτελέσει ισχυρό εργαλείο για την καταπολέμηση της φοροαποφυγής.

Το ενδεχόμενο απορρόφησης της Postbank εξετάζει η Deutsche Bank, αναθεωρώντας την αρχική απόφαση για την πώλησή της. Οι ιθύνοντες της μεγαλύτερης ιδιωτικής τράπεζας της Γερμανίας οδηγήθηκαν σε αναδίπλωση, λόγω του μειωμένου ενδιαφέροντος και των δυσμενών συνθηκών στην τραπεζική αγορά. Η Deutsche Bank εξαγόρασε σταδιακά από το 2008 και μετέπειτα, το πλειοψηφικό πακέτο της Postbank, έναντι 6 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι σχετικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στην αυριανή συνεδρίαση του εποπτικού συμβουλίου της τράπεζας.

Την επέκταση του αεροδρομίου Χίθροου, στο Λονδίνο, αποφάσισε η βρετανική κυβέρνηση, κατόπιν της σημερινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου. Η απόφαση προβλέπει τη δημιουργία ενός τρίτου διάδρομου απογείωσης - προσγείωσης και ενός έκτου τερματισμού σταθμού, γεγονός που θα επιτρέψει τη διέλευση εκατοντάδων χιλιάδων επιπλέον αεροπλάνων, ετησίως. Η κυβέρνηση είχε εξετάσει και το ενδεχόμενο επέκτασης του αερολιμένα του Γκάτγουικ. Ωστόσο, το συγκεκριμένο σενάριο απορρίφθηκε και προτιμήθηκε η επέκταση του Χίθροου.

Στην κερδοφορία επέστρεψε η Fiat Chrysler Automobiles NV, καθώς στο γ’ τρίμηνο του 2016, τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 606 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 387 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Τα έσοδα παρέμειναν αμετάβλητα στα 26,84 δισ. ευρώ, ενώ τα προσαρμοσμένα κέρδη αυξήθηκαν κατά 29% σε 1,5 δισ. ευρώ.

Σημαντική αύξηση κατέγραψαν τα κέρδη της General Motors Co., καθώς στο γ’ τρίμηνο του 2016 υπερδιπλασιάστηκαν στα 2,77 δισ. δολάρια. Τα λειτουργικά κέρδη παράλληλα, ανήλθαν σε 1,72 δολάρια ανά μετοχή, έναντι των εκτιμήσεων περί κερδών 1,45 δολαρίων. Τα έσοδα τέλος, αυξήθηκαν κατά 10% στα 42,84 δισ. δολάρια.

Αύξηση σημείωσαν στο τρίμηνο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου, τα καθαρά κέρδη της Procter & Gamble Co. (P&G), καθώς διαμορφώθηκαν σε 2,76 δισ. δολάρια (0,96 δολ/μετοχή) έναντι 2,60 δισ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Σε προσαρμοσμένη βάση, τα κέρδη ανήλθαν σε 1,03 δολάρια ανά μετοχή, έναντι των εκτιμήσεων περί κερδών 0,98 δολαρίων. Οι συνολικές πωλήσεις υποχώρησαν στα 16,52 δισ. δολάρια έναντι 16,53 δισ. δολαρίων το προηγούμενο έτος. Οι αναλυτές ανέμεναν έσοδα 16,48 δισ. δολαρίων.

Αύξηση εμφάνισαν στο γ’ τρίμηνο του 2016, τα καθαρά κέρδη της Whirlpool Corp., καθώς διαμορφώθηκαν σε 238 εκατ. δολάρια (3,10 δολ/μετοχή) έναντι 235 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Σε προσαρμοσμένη βάση, τα κέρδη ανήλθαν σε 3,66 δολάρια ανά μετοχή, έναντι των εκτιμήσεων περί κερδών 3,86 δολαρίων. Τα έσοδα παράλληλα, υποχώρησαν στα 5,25 δισ. δολάρια από 5,28 δισ. δολάρια το προηγούμενο έτος. Οι αναλυτές ανέμεναν έσοδα 5,32 δισ. δολαρίων.    

Στην ίδρυση γραφείου της στην Κούβα, προχώρησε η Γαλλική Υπηρεσία για την Ανάπτυξη (AFD), δίνοντας νέα ώθηση στις προσπάθειες εδραίωσης της διμερούς οικονομικής συνεργασίας. Οι αρμοδιότητες του γραφείου έγκεινται στην υλοποίηση προγραμμάτων οικονομικής ανάπτυξης, προκειμένου να ενισχυθεί η διμερής συνεργασία μεταξύ του Παρισιού και της Αβάνας.