Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 18 Απριλίου 2005 16:17

Προτάσεις ΣΜΕΧΑ για βελτιώσεις στο ν/σ περί χειραγώγησης αγοράς

Tη δημιουργία Τμήματος Τεκμηρίωσης, το οποίο θα δέχεται καταγγελίες για περιπτώσεις χειραγώγησης ή κατάχρησης προνομιακής πληροφόρησης, και θα ενημερώνει άμεσα την αρμόδια αρχή, προτείνει ο Σύνδεσμος Μελών του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΣΜΕΧΑ), που τάσσεται υπέρ της ψήφισης του νομοσχεδίου περί χειραγώγησης της αγοράς, αλλά διαφωνεί με την προβλεπόμενη μαγνητόφωνηση των εντολών, καθώς αυτή, όπως αναφέρει, αποτελεί διάταξη ελληνικού και όχι κοινοτικού δικαίου.

Σε σχετική έρευνά του ΣΜΕΧΑ, διαπιστώθηκε ότι στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Μ. Βρετανίας, της Ολλανδίας, του Βελγίου και της Πορτογαλίας δεν υπάρχει ανάλογη υποχρέωση.

Σχετικά με το άρθρο 17 του νομοσχεδίου (γνωστοποίηση υπόπτων συναλλαγών), ο Σύνδεσμος θεωρεί απαραίτητη τη βελτίωση των προβλεπόμενων προστίμων. Οπως αναφέρει, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα πρέπει να αντιλαμβάνεται εγκαίρως τέτοιες περιπτώσεις και να συνεργάζεται με τη διοίκηση των ΑΧΕ για να αποτρέπονται τέτοιες καταστάσεις που δεν θα οφείλονται σε ενέργειες ή παραλείψεις των μετόχων ή και του ΔΣ του ΑΧΕ ή των Τραπεζών, αλλά υπαλλήλων τους που δεν αντελήφθησαν τη χειραγώγηση για να την γνωστοποιήσουν.

Ο ΣΜΕΧΑ προτείνει επίσης τη λήψη μέτρων, ώστε να αποφεύγεται η συγχώνευση των ΑΕΕΧ (εταιρειών επενδύσεων) από τράπεζες και η μετατροπή τους σε τραπεζικούς τίτλους, που ευνοούν τον τραπεζικό κλάδο, καθώς παρέχεται έκπτωση φόρου 5% στα κέρδη των τραπεζών για δύο χρόνια, επιδρούν στη μείωση των θέσεων εργασίας και συμβάλλουν στο να χάνονται επενδυτικά κεφάλαια από την Κεφαλαιαγορά.

Πηγή: ΑΠΕ