Την απαισιοδοξία των επιχειρηματιών και καταναλωτών στο νομό Θεσσαλονίκης, αποτυπώνει η έρευνα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης «Βαρόμετρο του ΕΒΕΘ», που διενεργήθηκε το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου 2016.
Την απαισιοδοξία των επιχειρηματιών και καταναλωτών στο νομό Θεσσαλονίκης, αποτυπώνει η έρευνα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης «Βαρόμετρο του ΕΒΕΘ», που διενεργήθηκε το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου 2016.
Ειδικότερα, οι καταναλωτές στη Θεσσαλονίκη εμφανίζονται αρκετά απαισιόδοξοι, καθώς ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης διαμορφώνεται στις -52 μονάδες. Ο δείκτης βρίσκεται ωστόσο, σε καλύτερο επίπεδο σε σχέση με τον αντίστοιχο εθνικό δείκτη ο οποίος διαμορφώνεται στις -66 μονάδες κατά το μήνα Σεπτέμβριο.
Σύμφωνα με την έρευνα, οι καταναλωτές του νομού Θεσσαλονίκης αναφέρουν μεταξύ άλλων:
⦁ Διατήρηση της κακής οικονομική τους κατάστασης με σημαντική ενίσχυση της απαισιοδοξίας (σε σχέση με τον «Μάρτιο 2016») για την περαιτέρω εξέλιξή της.
⦁ Σταθερή επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας κατά το τελευταίο έτος και παράλληλα σταθερή απαισιοδοξία για το μέλλον.
⦁ Απαισιοδοξία – σταθερή σε σχέση με τον «Μάρτιο 2016»– για την εξέλιξη της ανεργίας στη χώρα. Σημειώνεται πάντως ότι το επίπεδο της απαισιοδοξίας στο νομό Θεσσαλονίκης, είναι αρκετά χαμηλότερο (+52) σε σύγκριση με τον αντίστοιχο εθνικό δείκτη (+63).
⦁ Σταθερή απροθυμία για την πραγματοποίηση σημαντικών αγορών προς το παρόν, καθώς και απροθυμία για την πραγματοποίηση αγορών στο μέλλον.
⦁ Πολύ χαμηλή πρόθεση για αποταμίευση. Σε σχέση με τον Μάρτιο του 2016, παρατηρείται σταθερότητα του ποσοστού όσων δηλώνουν ότι αποταμιεύουν (λίγο ή πολύ) στο 11%, ενώ το 42% δηλώνει ότι «τραβάει» από τις αποταμιεύσεις ή χρεώνεται όλο και περισσότερο (από 39% τον Μάρτιο). Το 47% δηλώνει ότι τα φέρνει ίσα – ίσα με τα εισοδήματά του (έναντι 49% τον Μάρτιο).
Η βιομηχανία
Σε αρνητικό επίπεδο βρίσκεται ο «Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών για τη Βιομηχανία», παραμένοντας στα ίδια περίπου επίπεδα σε σχέση με τον Μάρτιο 2016. Το ισοζύγιο θετικών – αρνητικών εκτιμήσεων του «Δείκτη Επιχειρηματικών Προσδοκιών της Βιομηχανίας» βρίσκεται στις -11 μονάδες στο νομό Θεσσαλονίκης (-6 σε εθνικό και -2 σε ευρωπαϊκό επίπεδο). Πρέπει να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος δείκτης παρουσιάζει σχεδόν σταθερότητα σε σχέση με τον Μάρτιο, τόσο σε τοπικό επίπεδο (-11 από -13) όσο και σε εθνικό επίπεδο (-6 από -8).
Βελτίωση (σε σχέση με τον Μάρτιο 2016) παρουσιάζει η αξιολόγηση των βιομηχανιών της Θεσσαλονίκης για το εξάμηνο που πέρασε, ενώ, ταυτόχρονα, το τρέχον συνολικό επίπεδο παραγγελιών των επιχειρήσεων κρίνεται μεν ως μη ικανοποιητικό, αλλά με βελτιωμένη αποτίμηση σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο.
Επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών
Αρνητικό αλλά σαφώς βελτιωμένο σε σχέση με τον Μάρτιο 2016 εμφανίζεται το κλίμα που καταγράφεται στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών. Ο σχετικός δείκτης βρίσκεται στις -21 μονάδες (ήταν στο -31 τον Μάρτιο), έναντι -7 μονάδων σε εθνικό επίπεδο και +9 μονάδων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Το λιανεμπόριο
Σε σταθερά αρνητικό επίπεδο παραμένει ο «Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών για το λιανικό εμπόριο» και με ελαφριά βελτίωση σε σχέση με τον Μάρτιο 2016. Ο αντίστοιχος εθνικός δείκτης εμφανίζει, ωστόσο, εντυπωσιακή βελτίωση και βρίσκεται πλέον σε σαφώς θετικό έδαφος, ενώ οριακά θετικό πρόσημο και μικρή πτώση καταγράφει ο ευρωπαϊκός δείκτης.
Ειδικότερα, το ισοζύγιο θετικών – αρνητικών εκτιμήσεων του «Δείκτη Επιχειρηματικών Προσδοκιών Λιανικού Εμπορίου» στο νομό βρίσκεται στις -20 μονάδες (από -26 μονάδες τον Μάρτιο), έναντι +15 (από +3 μονάδες τον Μάρτιο) σε εθνικό και +1 (από +5 μονάδες τον Μάρτιο) σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Οι κατασκευές
Αρνητικός αλλά σε ελαφρά καλύτερο επίπεδο, σε σχέση με τον Μάρτιο 2016, είναι ο «Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών για τις Κατασκευές» στο νομό Θεσσαλονίκης, ενώ ο εθνικός δείκτης παρουσιάζει μεγάλη επιδείνωση.
Το ισοζύγιο θετικών – αρνητικών εκτιμήσεων του «Δείκτη Επιχειρηματικών Προσδοκιών Κατασκευών» στο νομό βρίσκεται στις -46 μονάδες, έναντι -60 σε εθνικό επίπεδο και -12 σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Έντονα αρνητική εμφανίζεται η εξέλιξη της κατασκευαστικής δραστηριότητας κατά το τελευταίο 6άμηνο, αν και φαίνεται να κινείται ελαφρά καλύτερα σε σχέση με τον Μάρτιο.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε συνολικό δείγμα 1.500 ερωτώμενων (800 επιχειρήσεων και 700 καταναλωτών).