Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 19 Απριλίου 2005 14:43

ΥΠΕΧΩΔΕ: Πρόγραμμα δημοσίων έργων 13,5 δισ. ευρώ στη διετία (2)

Πρόγραμμα δημοσίων έργων 13,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα εκτελεστούν από το ΥΠΕΧΩΔΕ στη διετία 2005-2006, εξήγγειλε ο Γιώργος Σουφλιάς μιλώντας στο συνέδριο του Τεχνικού Επιμελητήριου Ελλάδος, οι εργασίες του οποίου θα ολοκληρωθούν στις 21 του μηνός.

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται και τα μεγάλα οδικά έργα που θα εκτελεστούν σε βάσεις παραχώρησης, η κατασκευή των οποίων θα αρχίσει το καλοκαίρι του 2006.

Μέσα στο 2005 θα υλοποιηθούν από το ΥΠΕΧΩΔΕ έργα 5 δισ. ευρώ, από τα οποία έργα 3,5 δισ. ευρώ έχουν ήδη προκηρυχθεί. Για έργα ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ θα έχουν υπογραφεί μέχρι την Παρασκευή και οι συμβάσεις http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/04/18/1034970.htm .

Παράλληλα, ο υπουργός εξήγγειλε την εκπόνηση μελετών για έργα ύψους 150 εκατ. ευρώ που θα υλοποιηθούν με το νέο νόμο για τις μελέτες.

Ο κ. Σουφλιάς μίλησε με σκληρά λόγια για το Συμβούλιο της Επικρατείας, λέγοντας ότι οι δικαστές του, βγάζουν αποφάσεις που δίνουν την εντύπωση ότι αυτοί είναι οι νομοθέτες στην Ελλάδα.

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ αν και χαρακτήρισε λογική την πρόταση που είχε κάνει νωρίτερα ο προεδρεύων του συνεδρίου Ευάγγελος Κουλουμπής, οι συμβάσεις να υπογράφονται μόνο από το υπουργικό συμβούλιο, διευκρίνισε ότι ο ίδιος θα φέρει προς κύρωση στη Βουλή όλες τις συμβάσεις για τα μεγάλα έργα που θα υπογραφούν επί των ημερών του.

Ο κ. Σουφλιάς απέρριψε τις αιτιάσεις για καθυστερήσεις στα έργα. «Δημοπρατούνται και θα δημοπρατηθούν πολλά. Πρέπει όμως και ο κατασκευαστικός κόσμος να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να παίζει με τη φωτιά.

Τα έργα θα προχωρήσουν, η πίτα είναι μεγάλη. Με τα έργα αυτά θα ξεπεραστεί και η κρίση που υπάρχει στην αγορά των μηχανικών», τόνισε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιάννης Αλαβάνος, ζήτησε να προσληφθούν 2.000 μηχανικοί στη δημόσια διοίκηση, και χαρακτήρισε τα έργα ατμομηχανή για την ανάπτυξη της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ