Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 20 Απριλίου 2005 00:01

Ανάκαμψη στις αγορές

ΟΙ ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ των προσδοκιών κερδοφορίες τριμήνου και η εξασθένηση των ανησυχιών για επιτάχυνση του πληθωρισμού δημιούργησαν το πολυαναμενόμενο κλίμα ανόδου στη Wall Street.

ΟΙ ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ των προσδοκιών κερδοφορίες τριμήνου και η εξασθένηση των ανησυχιών για επιτάχυνση του πληθωρισμού δημιούργησαν το πολυαναμενόμενο κλίμα ανόδου στη Wall Street.

Τα αμερικανικά blue chips κινήθηκαν ανοδικά αμέσως με την έναρξη της συνεδρίασης στον απόηχο της ανακοίνωσης ενθαρρυντικών κερδοφοριών από εταιρείες κολοσσούς όπως η Coca-Cola και η Texas Instruments με τις μετοχές τους να ενισχύονται 4,3% και 6% αντίστοιχα επισκιάζοντας τα κακά νέα της General Motors.

Επίσης παρότι οι αναφορές της Coca-Cola για πτώση 11% της κερδοφορίας πρώτου τριμήνου ήταν αρνητικές τα στοιχεία για αλματώδη άνοδο των διεθνών πωλήσεων της έδωσαν ώθηση στα blue chips.

Παρά τις ανοδικές τάσεις οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι δύσκολες ημέρες δεν έχουν ακόμη περάσει. Οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες υποχώρησαν σχεδόν 2% την περασμένη Παρασκευή οδηγώντας τις απώλειες του Dow Jones περίπου 400 μονάδες στη διάρκεια τριών συνεδριάσεων.

Η περασμένη Παρασκευή επισφράγισε τη χειρότερη εβδομάδα της τελευταίας διετίας για τον δείκτη ενώ ο Nasdaq σημείωσε τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες του τελευταίου τετραμήνου.

Το πιο σημαντικό πράγμα είναι ότι η χρηματιστηριακή αγορά έχει υποχωρήσει σε επίπεδα που είναι ευλόγως υποτιμημένα και ότι πολλοί επιθετικοί διαχειριστές έχουν αντιληφθεί ότι υπάρχει μεγάλη δόση πεσιμισμού.

Η τρέχουσα εβδομάδα θα είναι μια από τις πιο δραστήριες στο εταιρικό μέτωπο για τις κερδοφορίες πρώτου τριμήνου καθώς περισσότερες από 400 εταιρείες αναμένεται να ανακοινώσουν οικονομικά αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένων 12 από τις 30 που απαρτίζουν τον δείκτη Dow Jones.

Ο δείκτης Standard & Poor's 500 ηγήθηκε των κερδών για δεύτερη συνεχή ημέρα ανακάμπτοντας από τα χαμηλά του πενταμήνου εν μέσω αισιοδοξίας για τα αποτελέσματα τα οποία περιόρισαν τις ανησυχίες για επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των κερδών.

Τα κέρδη των εταιρειών του S&P500 αναμένεται να αυξηθούν με ρυθμούς 9,85 το πρώτο τρίμηνο έναντι εκτιμήσεων για αύξηση 7,6% στην αρχή του έτους. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 56,16 μονάδες, ποσοστό 0,56%, φθάνοντας στις 10.127,41 μονάδες. Με άνοδο 19,44 μονάδων, ποσοστό 1,02%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.932,36 μονάδες.

Τα κέρδη στη Wall Street βοήθησαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να αποκομίσουν μέτρια κέρδη. Ο δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε υψηλότερα 0,7% στις 1.070,9 μονάδες ενώ ο DJ Euro Stoxx ενισχύθηκε στις 2.957 μονάδες υψηλότερα κατά 0,3%. Ο δείκτης Nikkei ξεπέρασε το «φράγμα» των 11.000 μονάδων με άνοδο 1,16%.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ