Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 20 Απριλίου 2005 08:08

General Motors: 1,1 δισ. δολ. ζημίες, αναθεώρησε την πρόβλεψη του 2005

ΖΗΜΙΕΣ 1,1 δισ. δολ., εμφάνισε το πρώτο τρίμηνο της χρήσης, η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο, General Motors Corp., αποτέλεσμα της μείωσης των πωλήσεών της των ΗΠΑ, ενώ η διοίκησή της, εγκατέλειψε την πρόβλεψη για τα κέρδη του έτους.

H GM, που διαπραγματεύεται με τις ενώσεις των εργαζομένων για να μειώσει τις δαπάνες των 5,6 δισ. δολ. για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψή τους, φέτος, απέσυρε την πρόβλεψή της, ένα μήνα μετά την ανακοίνωση, ότι θα εμφάνιζε κέρδη, δύο δολ. ανά μετοχή, το 2005. Η διοίκησή της ανακοίνωσε, ότι δεν μπορεί να κάνει προβλέψεις μέχρι να λύσει την κρίση τους κόστους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των εργαζομένων σε αυτήν.

«Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι η αυτοκινητοβιομηχανία δεν μπορεί να κάνει προβλέψεις για το εννεάμηνο», ανέφερε ο Brian Bruce, ο οποίος διαχειρίζεται 17 δισ. δολ. σε μετοχές, με την PanAgora Asset Management στη Βοστώνη, συμπεριλαμβανομένων και μετοχών της General Motors., σε σημερινή του ανακοίνωση, συμπληρώνοντας: «Εάν η εταιρεία δεν μπορεί να κάνει προβλέψεις, τότε ποιος μπορεί να κάνει;»

Το τμήμα παραγωγής της General Motors στη Β. Αμερική, έχασε 1,34 δισ. δολ. και το 1,2% του μεριδίου της αγοράς των ΗΠΑ, αυτό το τρίμηνο, αυξάνοντας τις πιέσεις στον εκτελεστικό της διευθυντή, Rick Wagoner, 52 ετών, να μειώσει το κόστος, να αυξήσει τις πωλήσεις στις ΗΠΑ και να επαναδιαπραγματευτεί τις συμβάσεις των εργαζομένων, με τη μεγαλύτερη ένωσή τους.

Η General Motors και η Ford Motor Co., η δεύτερη σε μέγεθος αυτοκινητοβιομηχανία των ΗΠΑ, προσπαθούν να αντιστρέψουν τη μείωση του μεριδίου τους στη χώρα, καθώς χάνουν έδαφος από την Toyota Motor Corp. και τις άλλες ασιατικές αυτοκινητοβιομηχανίες.

Η ανησυχία των επενδυτών, για τη μείωση των κερδών της General Motors, ώθησαν τα ομόλογα τις τελευταίες εβδομάδες χαμηλότερα, καθιστώντας πιο ακριβό τον δανεισμό για την εταιρεία. Οι μετοχές της General Motors, οι οποίες έχουν υποχωρήσει φέτος σε ποσοστό 35%, υποχωρούσαν 10 σεντς, φθάνοντας στα 26,09 δολ. η μία, στις 4:16' μ.μ., στη Ν. Υόρκη. Νωρίτερα, υποχώρησαν στα 24,67 δολ. και στα χαμηλότερα επίπεδα 12 ετών.