Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 20 Απριλίου 2005 15:08

Εως 7% φθηνότερα φαρμάκα με το νέο τρόπο τιμολόγησης

Μειώσεις 5% έως 7% στις τιμές των φαρμάκων αναμένεται να επιφέρει ο νέος τρόπος τιμολόγησής τους, σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης. Οι τιμές θα προκύπτουν από το μέσο όρο στις τρεις χώρες της Ε.Ε. με τις χαμηλότερες τιμές φαρμάκων. Για την ακρίβεια θα λάμβάνονται υπόψην δύο χώρες της Ε.Ε. των «15» και μία από τις δέκα νέες χώρες - μέλη (χώρες της διεύρυνσης το 2004).

Ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας και ο υφυπουργός Γιάννης Παπαθανασίου, παρουσίασαν σήμερα την πρ'οταση για τη νέα τιμολογιακή πολιτική στα φάρμακα που θα τεθεί σε διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς και αναμένεται ότι θα ισχύσει από τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με την κυβερνητική πρόταση, τα εγχωρίως παραγόμενα πρωτότυπα φάρμακα θα παίρνουν πλέον την ίδια τιμή και με τις ίδιες διαδικασίες με τα αντίστοιχα εισαγόμενα πρωτότυπα φάρμακα.

Η προσαρμογή στο νέο σύστημα των τιμών των φαρμάκων που ήδη κυκλοφορούν, θα γίνεται μετά από αίτηση των ενδιαφερομένων, αλλά και με πρωτοβουλία του υπουργείου Ανάπτυξης. Τα φάρμακα που είναι απαραίτητα για τη δημόσια υγεία, και έχουν τιμή καθηλωμένη επί χρόνια αυτά θα εξεταστούν κατά περίπτωση και κατ' εξαίρεσιν, κατόπιν αιτήσεως των ενδιαφερομένων, ώστε να αναπροσαρμοστούν οι τιμές, με ανώτατο πάντα όριο το μέσο όρο των τριών φθηνότερων χωρών της Ε.Ε.

Οπως τόνισε ο κ. Σιούφας, η ρύθμιση αυτή διασφαλίζει τη συνέχιση της παραγωγής και κυκλοφορίας αυτών των φαρμάκων, των οποίων το "πάγωμα" της τιμής επί σειρά ετών είχε οδηγήσει σε απόσυρσή τους και την εισαγωγή τους από το εξωτερικό με τιμές μέχρι και 1.061% υψηλότερες ή την κυκλοφορία τους με άλλο όνομα σε πολλαπλάσια τιμή.

Επιπλέον, η τιμή των φαρμάκων, των οποίων αποδεδειγμένα λήγει το δικαίωμα προστασίας (πατέντα), μειώνεται κατά 20%, ενώ δεν αλλάζει τίποτα στην τιμή των generics [(ουσιωδώς όμοιων φαρμάκων) δηλ. καθορίζεται στο 80% της αρχικής τιμής του πρωτοτύπου] αλλά και στη νοσοκομειακή τιμή (μειωμένη κατά 13% από την τιμή της χονδρικής).

Τέλος, καθιερώνεται, μέχρι να εφαρμοστεί το νέο σύστημα αποζημίωσης φαρμακοθεραπείας που προωθεί το υπουργείο Υγείας, η επιστροφή χρηματικού ποσού στα ασφαλιστικά ταμεία ως έκπτωση, ανάλογη με το συνολικό κύκλο εργασιών που κάθε φαρμακευτική εταιρεία έχει με αυτά.