Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2016 12:47

Ένα «βήμα» πιο μακριά το Δημόσιο από τον ΟΤΕ

Ένα ακόμα βήμα στην κατεύθυνση της αποχώρησης του Δημόσιου από τον ΟΤΕ έγινε χθες στο πλαίσιο της δρομολογημένης πώλησης του 5%.

Από την έντυπη έκδοση

Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]

Ένα ακόμα βήμα στην κατεύθυνση της αποχώρησης του Δημόσιου από τον ΟΤΕ έγινε χθες στο πλαίσιο της δρομολογημένης πώλησης του 5%.

Τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή ορίζει ότι οι δύο βασικοί μέτοχοι του Οργανισμού -Δημόσιο και Deutsche Telekom- θα έχουν τη δυνατότητα να αλλάζουν τη μεταξύ τους συμφωνία, χωρίς να χρειάζεται οι τροποποιήσεις αυτές να κυρώνονται με νόμο, όπως γινόταν μέχρι τώρα. Σημειώνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν αιτιολόγησε γιατί είναι αναγκαίο να ψηφιστεί η προαναφερόμενη τροπολογία.Θα ακολουθήσει η μεταβίβαση του 5% αρχικά στο ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) και στη συνέχεια στην Deutsche Telekom, εφόσον τα δύο μέρη συμφωνήσουν στο τίμημα και σε μια νέα συμφωνία μετόχων.

Το Δημόσιο σήμερα κατέχει άμεσα το 6% των μετοχών του ΟΤΕ και θα μείνει μετά την πώληση του 5% με 1%. Ποσοστό 4% έχει το ΙΚΑ, με το Δημόσιο να ασκεί μέχρι τώρα τα δικαιώματα ψήφου του ποσοστού του ασφαλιστικού ταμείου. Ωστόσο στο κείμενο της τροπολογίας που κατέθεσε χθες ο υπουργός Οικονομικών στη Βουλή αναγράφεται ότι το ΙΚΑ ασκεί και τα δικαιώματα ψήφου του 4%.

Δικαιώματα ψήφου

Βάσει της υφιστάμενης συμφωνίας μετόχων, το Δημόσιο, μειώνοντας το ποσοστό των δικαιωμάτων ψήφου του κάτω από το 5%, χάνει όλα τα σημαντικά δικαιώματα βέτο σε ζητήματα όπως είναι η έξοδος της επιχείρησης από το Χρηματιστήριο, η αλλαγή έδρας, ζητήματα συγχωνεύσεων και εξαγορών, έκτακτα μερίσματα κ.λπ., οπότε θεωρητικά, μεταξύ άλλων, αν η γερμανική εταιρεία αποφασίσει την έξοδο του ΟΤΕ από το ΧΑΑ μπορεί να την υλοποιήσει.

Αυτό πάντως μένει να διευκρινιστεί περαιτέρω στη νέα συμφωνία μετόχων, που το διάστημα αυτό, όπως εκτιμάται, αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο πλευρών. Από τα παραπάνω είναι προφανές πως δεν πρόκειται για την πώληση ενός ακόμα πακέτου μετοχών του ΟΤΕ που ταιριάζει να πουληθεί με βάση την τιμή στο ταμπλό της Σοφοκλέους (χθες η τιμή της μετοχής του Οργανισμού έκλεισε στα 7,850 ευρώ). Το 5% συνοδεύεται με μια πολύ μεγαλύτερη (ίσως και απόλυτη) ευελιξία της DT στη διοίκηση του Οργανισμού που λογικά θα πρέπει να αποτιμηθεί και να αποτυπωθεί στην τιμή ανά μετοχή που θα πουληθεί το 5% της επιχείρησης.

Το ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση του 5% θα προσλάβει χρηματοοικονομικούς συμβούλους. Στην περίπτωση που η γερμανική εταιρεία δεν αγοράσει το ποσοστό αυτό, θα αναζητηθεί τρίτος αγοραστής. Το Δημόσιο θα απολέσει τα βέτο και στην περίπτωση τρίτου αγοραστή για το 5%.

7,6 δισ. ευρώ από το 1996

Υπενθυμίζεται ότι η γερμανική εταιρεία για το 40% των μετοχών του ΟΤΕ που κατέχει έχει διαθέσει συνολικά 4,188 δισ. ευρώ.

Το Δημόσιο έχει εισπράξει συνολικά από την πώληση μετοχών του Οργανισμού 7,6 δισ. ευρώ από το 1996 που ξεκίνησε η μετοχοποίησή του έως σήμερα. Η υψηλότερη τιμή που πούλησε το Δημόσιο στην DT ήταν 29 ευρώ ανά μετοχή, τον Μάιο του 2008, και η χαμηλότερη 8 ευρώ, τον Ιούλιο του 2011.

Κινητοποιήσεις

Σε φάση κινητοποιήσεων έχει εισέλθει η Ομοσπονδία των εργαζομένων στον ΟΤΕ που διαφωνεί με την κατάργηση των βέτο του Δημοσίου. Σε ανακοίνωσή της η ΟΜΕ ΟΤΕ αναφέρει πως έχει ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Στο μεταξύ, σε ανάλυσή της η JP Morgan, εν όψει των αποτελεσμάτων εννεάμηνου, αναφέρει εκτιμήσεις για κέρδη του ΟΤΕ ύψους 41 εκατ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο του έτους, βελτιωμένα σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, ενώ δίνει τιμή-στόχο στα 10 ευρώ για τη μετοχή και σύσταση «overweight».