ΕΠΙΣΤΟΛΗ της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προειδοποιεί πως οι ελληνικές αρχές πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι δηλώσεις πληρωμών που υποβάλονται στα Διαρθρωτικά Ταμεία και στο Ταμείο Συνοχής, δεν συμπεριλαμβάνουν δαπάνες σχετικά με συμβάσεις, οι οποίες έχουν επηρεαστεί ή επηρεάζονται από το νόμο για το «βασικό μέτοχο». Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να υπάρξει παράταση στην έναρξη ισχύος του νόμου.
Να ενημερωθούν οι αρμόδιες ελληνικές αρχές πως πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι δηλώσεις πληρωμών που υποβάλονται στα Διαρθρωτικά Ταμεία και στο Ταμείο Συνοχής, δεν συμπεριλαμβάνουν δαπάνες σχετικά με συμβάσεις, οι οποίες έχουν επηρεαστεί ή επηρεάζονται από το νόμο 3310/2005, ζητά ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γκρέϊχαμ Μίντοουζ με επιστολή του στον Ελληνα πρέσβη Βασίλη Κασκαρέλη, Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Στην επιστολή του κοινοτικού αξιωματούχου τονίζεται ότι οι Διαχειριστικές Αρχές, οι οποίες βάσει των διατάξεων του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης είναι υπεύθυνες για τον έλεγχο της νομιμότητας των διαδικασιών δημοπράτησης και ανάθεσης πριν από την έγκριση μιας σύμβασης σε συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα ή έργο και η Αρχή Πληρωμής που είναι υπεύθυνη για την πιστοποίηση της νομιμότητας των δαπανών σε δηλώσεις πληρωμών που υποβάλλονται στην Επιτροπή, πρέπει να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να αφαιρούν όλες τις δαπάνες σχετικά με συμβάσεις, οι οποίες έχουν επηρεαστεί ή επηρεάζονται από το νόμο 3310 του 2005(«βασικός μέτοχος»).
Στην ίδια επιστολή, ο Γενικός Διευθυντής της Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τονίζει ότι δηλώσεις πληρωμών που θα υποβληθούν εφεξής, θα πρέπει να συμπεριλαμβάνουν πιστοποιητικό των αρμόδιων ελληνικών αρχών ότι πράγματι δεν δηλώνονται τέτοιες δαπάνες.
Ο κοινοτικός αξιωματούχος ζητά να λάβει μέχρι τις 31 Μαϊου 2005 την επιβεβαίωση των ελληνικών αρχών ότι οι απαραίτητες εντολές έχουν δοθεί στις Διαχειριστικές Αρχές και στην Αρχή Πληρωμής για να συμμορφωθούν με τα παραπάνω.
Σε αντίθετη περίπτωση οι υπηρεσίες του επιφυλάσσονται να ξεκινήσουν τις διαδικασίες για την αναστολή ενδιάμεσων πληρωμών, με βάση διαδικασίες που προβλέπονται σε σχετικά άρθρα του Κανονισμού του Συμβουλίου.
Αυτές οι διαδικασίες αναστολής πληρωμών, όπως διευκρινίζεται στην επιστολή, αφορούν τα Διαρθρωτικά Ταμεία και το Ταμείο Συνοχής και είναι διακριτές από τη διαδικασία αναστολής πληρωμών για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, όπως έχει ανακοινώσει ο ίδιος, με την επιστολή του της 22ας Δεκεμβρίου 2004, σχετικά με τα ελληνικά συστήματα διαχείρισης και ελέγχου.
Εξάλλου στην επιστολή προειδοποιούνται οι ελληνικές αρχές ότι αν δεν συμμορφωθούν με την απόφαση της Επιτροπής σχετικά με αυτή τη διαδικασία ή υπάρξουν παραβάσεις, η Επιτροπή θα εξετάσει αν πρέπει να ξεκινήσει τις διαδικασίες για δημοσιονομικές διορθώσεις που προβλέπονται από τους κανονισμούς των Διαρθρωτικών Ταμείων και του Ταμείου Συνοχής.
Τέλος, στην επιστολή του κ. Μίντοουζ αναφέρεται ότι στην προαναφερόμενη προειδοποιητική επιστολή του η Επιτροπή είχε κρίνει μη συμβατό με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και τον προηγούμενο νόμο 3021/2002 (o νόμος του ΠΑΣΟΚ για το «βασικό μέτοχο»), επομένως η Επιτροπή επιφυλάσσεται να ξεκινήσει τις διαδικασίες για δημοσιονομικές διορθώσεις που προβλέπονται από τους κανονισμούς των Διαρθρωτικών Ταμείων και του Ταμείου Συνοχής, αν πληροφορηθεί ότι συμμετέχοντες σε διαγωνισμό έχουν αποκλειστεί από διαδικασίες δημοπράτησης και ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων βάσει αυτού του νόμου.
Ανοιχτή και η τροποποίηση του νόμου
Το ενδεχόμενο να υπάρξει παράταση στην έναρξη ισχύος του νόμου για το «βασικό μέτοχο» εξετάζει η κυβέρνηση, μετά από την επιστολή της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την οποία αμφισβητείται η συμβατότητα με το κοινοτικό δίκαιο του νέου νόμου, που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από τις 14 Ιουνίου, αλλά και του νόμου της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που εξακολουθεί να ισχύει. Βρίσκεται σε εξέλιξη ο διάλογος κυβέρνησης - Επιτροπής για την εξεύρεση κοινού τόπου, επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θοδωρής Ρουσόπουλος, εκφράζοντας την ελπίδα να βρεθεί λύση έως τις 31 Μαΐου, οπότε λήγει η περίοδος προσαρμογής.
Ο κ. Ρουσόπουλος παραδέχτηκε ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να μη δοθούν κοινοτικές επιδοτήσεις σε ορισμένα έργα.
Η επιστολή της Επιτροπής η οποία δημοσιοποιήθηκε σήμερα, δεν είναι η απαντητική στο έγγραφο που είχε αποστείλει πριν από 15 ημέρες στην αρμόδια Επιτροπή ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος και συνυπέγραφαν ο υπουργός Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος και ο υπουργός Εξωτερικών Π. Μολυβιάτης.
«Η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να καταθέσει τα όπλα στον αγώνα της κατά της διαπλοκής, και αυταπάτες να μην έχει κανείς», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αφήνοντας ανοιχτό και το ενδεχόμενο τροποποίησης του νόμου ή αναστολής ισχύος του, ανάλογα με το τι θα προκύψει από τη συζήτηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η επιστολή της Κομισιόν αναμένεται τη Μεγάλη Εβδομάδα ή αμέσως μετά το Πάσχα.
Toποθετήσεις Βενιζέλου, Αλαβάνου
Για άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης στο θέμα του «βασικού μετοχου» έκανε λόγο ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος τόνισε ότι υπάρχει κίνδυνος περικοπής κονδυλίων από το Δ' ΚΠΣ.
Για το σχετικό νόμο του ΠΑΣΟΚ ο κ. Βενιζέλος δηλώνει ότι αν υπάρχει πρόβλημα, θα πρέπει να ανασταλεί και αυτός, καταλογίζει πάντως το πρόβλημα που προέκυψε στον εκτελεστικό νόμο της Νέας Δημοκρατίας και τη συνακόλουθη διαπραγμάτευση με την Ε.Ε.
Απαράδεκτη χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Αλαβάνος τη στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο θέμα, «επειδή ένα ζήτημα τόσο σημαντικό, όπως είναι τα ΜΜΕ, το αντιμετωπίζει είτε από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, είτε από τη Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής και δεν το αντιμετωπίζει από τις Γενικές Διευθύνσεις Ενημέρωσης και Πολιτισμού».