Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2016 09:54

Market Beat: Εβδομάδα που η αγορά θα αποσαφηνίσει την τάση της

Η αγορά περπατάει στο δεύτερο μισό του Οκτώβρη και έχει παρουσιάσει μια σημαντική βελτίωση στις λεπτομέρειες της στατιστικής της εικόνας αλλά δεν έχει αποτυπωθεί μια εντυπωσιακή αλλαγή στη διάθεση των θεσμικών που να πείθει για εγκατάσταση μιας μεσοπρόθεσμης ανοδικής δυναμικής. Ωστόσο συνέχισε ο μέσος όρος να αυξάνεται με ποσοστό της τάξης του +2,1% και στην τελευταία σύνοδο κατοχύρωσε επίπεδα τιμών που είχαν να εμφανιστούν από την πρώτη σύνοδο μετά το δημοψήφισμα για το Brexit.

Του Κώστα Ιωαννίδη

Η αγορά περπατάει στο δεύτερο μισό του Οκτώβρη και έχει παρουσιάσει μια σημαντική βελτίωση στις λεπτομέρειες της στατιστικής της εικόνας αλλά δεν έχει αποτυπωθεί μια εντυπωσιακή αλλαγή στη διάθεση των θεσμικών που να πείθει για εγκατάσταση μιας μεσοπρόθεσμης ανοδικής δυναμικής. Ωστόσο συνέχισε ο μέσος όρος να αυξάνεται με ποσοστό της τάξης του +2,1% και στην τελευταία σύνοδο κατοχύρωσε επίπεδα τιμών που είχαν να εμφανιστούν από την πρώτη σύνοδο μετά το δημοψήφισμα για το Brexit.

Οι εγχώριοι αναλυτές αναφορικά με τον Τραπεζικό δείκτη, διαπιστώνουν τις συγκρατημένες εκτιμήσεις για κερδοφορία, τους ελέγχους κεφαλαίων (που επηρεάζουν αρνητικά την επιστροφή των καταθέσεων) και τους αδύναμους ρυθμούς εξόδου της Ελληνικής Οικονομίας από την ύφεση, και δικαιολογούν τις πιέσεις στις τιμές. Βεβαίως αναγνωρίζουν πως μια πιθανή πρόοδος, τουλάχιστον στο θέμα των «κόκκινων δανείων», καθώς και η προεξόφληση της συμμετοχής των Ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα της ΕΚΤ (που θα μειώσει το κόστος του χρήματος για τις Ελληνικές Τράπεζες) θα μπορούσαν να προσφέρουν υψηλότατες αποδόσεις σε σχέση με τις τρέχουσες αποτιμήσεις.

Η στήλη, θεωρεί θετικό μήνυμα το να ανέβει το, από τις 2 Σεπτεμβρίου μέγιστο των τελευταίων τριών μηνών (585 μονάδες), αφού το ξεπέρασε το μέγιστο της Παρασκευής, στις 591,24. Η αγορά τον Οκτώβριο διακριτικά μέρα με τη μέρα σχεδόν, βελτιώνει την εικόνα της, αργά μεν σταθερά δε. Αλλά δεν παρουσιάζει την αυξημένη νευρικότητα και τις αυξομειώσεις στο τζίρο που ταιριάζουν με τον ιδανικό ορισμό της ειδοποίησης για την εγκατάσταση μιας μεσοπρόθεσμης ανοδικής τάσης. Αυτό είναι ένα ισχυρό επιχείρημα από όσους εκφράζουν ακόμα προτροπές για επιφύλαξη.

Αν η χώρα ανακτήσει μέρος της χαμένης αξιοπιστίας της, ήτοι να φύγει από τα μοντέλα των μεγάλων επενδυτικών Οίκων το Grexit σαν πηγή κινδύνων για την ευρωζώνη, οι 1200 μονάδες για το ΓΔ θα είναι ένας μετριοπαθής στόχος. Θυμίζουμε ότι από τον ανοδικό Οκτώβριο του 2013 ως τον πτωτικό Οκτώβριο του 2014 ο ΓΔ κινήθηκε μεταξύ των 1070 και 1370 μονάδων. Η δε κορύφωση της προεξόφλησης του «success story» της κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ έγινε στις 1369,56 μονάδες στις 18 Μαρτίου του 2014. Πολιτικοί όροι όπως «success story» δεν έχουν σχέση με την αγορά. Αλλά αντιστοιχούν σε περιόδους που το αφήγημα που εμφανίζουν οι κυβερνήσεις στο εσωτερικό, με κάποιο τρόπο θεωρούν και οι αγοραίες δυνάμεις ότι ισχύει. Δεν είναι προεξόφληση επιτυχίας, αλλά αναγνώριση ότι γίνονται βήματα προς τη σωστή για τις αγορές κατεύθυνση.

Αν λοιπόν ο… «κερδώος Ερμής» θεωρήσει ότι η χώρα δεν θα χρειαστεί άλλο μνημόνιο, γιατί κάτι ανάλογο προεξόφλησαν το πρώτο τρίμηνο του 2014 οι θεσμικοί, τότε οι αντιστάσεις του ΓΔ στις 610 μονάδες που αναφέρουν τώρα εγχώριοι αναλυτές, θα αντιμετωπίζονται με συγκατάβαση και λιγότερο «δέος». Για το τζίρο που η συγκυρία επιτρέπει στο διεθνές επενδυτικό κοινό να συνεισφέρει στο τραπεζοκεντρικό ΧΑ, με τα προβλήματα των εγχώριων τραπεζών γνωστά και ανοικτά και τη διεθνή συγκυρία ενάντια στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, η κατάκτηση ανώτερων επιπέδων γίνεται, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Οι Τράπεζες είναι που επέτρεψαν στον ΓΔ να εμφανίζει καλύτερα τεχνικά χαρακτηριστικά από τον 25άρη. Η εβδομάδα που πέρασε ωστόσο, ευεργέτησε στατιστικά την πλειονότητα των blue chip  και πιθανή συνέχεια θα μεγαλώσει τη διάθεση για ρίσκο.

Την τρέχουσα εβδομάδα ξεχωρίζουν οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων εννεαμήνου στην Αμερική με κυριότερες αυτές των Bank of America, ΙΒΜ (17/10), Goldman Sachs, Johnson & Johnson, Yahoo, Philip Morris, Intel (18/10) Abbott, Morgan Stanley, Mattel, Ebay (19/10) Verizon, Microsoft (20/10) General Electric, Mc Donald’s, Daimler AG και SAP (21/10).

Στο εγχώριο πεδίο έχουμε, την Τρίτη, την ετήσια ενημέρωση των αναλυτών και των θεσμικών επενδυτών από τον όμιλο Μυτιληναίου. Την ερχόμενη Τετάρτη θα λάβει χώρα η έκτακτη Γενική Συνέλευση του ΟΤΕ, ενώ την Πέμπτη οι Αγορές θα περιμένουν την απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια της Ευρωζώνης, καθώς και την στάση της Κεντρικής Τράπεζας στο πρόγραμμα αγορών ομολόγων. Η ανακοίνωση του προτιμητέου πλειοδότη για το 24% του ΑΔΜΗΕ πήρε και νέα παράταση για την ερχόμενη Παρασκευή 21 Οκτωβρίου. Τέλος, την Παρασκευή 21/10 λήγουν τα συμβόλαια Οκτωβρίου στην Αγορά Παραγώγων.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας    

ΗΠΑ  ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ

Αμηχανία προκαλούν οι πολιτικές εξελίξεις στους επενδυτές

Με αδύναμους σε σχέση με το παρελθόν όγκους, οι αγορές στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ εμφάνισαν πάλι μικρές μεταβολές για τη δεύτερη εβδομάδα του πρώτου μήνα του τέταρτου τριμήνου. Οι αφορμές για τα όποια σκαμπανεβάσματα εμφανίστηκαν δοθήκαν από την αφομοίωση των πρακτικών από την σύνοδο της FOMC της Fed το Σεπτέμβριο, κάτι που συνήθως λειτουργεί υπέρ της ρευστοποίησης θέσεων προσωρινά, από τα βάσανα της Deutsche Bank, και από τα δεδομένα που αφορούσαν τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, την Κίνα.  

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν έχει ακόμη αυξήσει μέσα στο 2016 τα επιτόκια, αν και επιμένει ότι η αύξηση είναι προ των πυλών. Μια ακόμη μεγαλύτερη απόφαση, που δεν μπορεί να αναβληθεί από κάποιο ΔΣ Κεντρικής Τράπεζας, είναι εκείνη που θα πάρουν οι Αμερικανοί ψηφοφόροι στις 8 Νοεμβρίου και προκαλεί την ανάδευση της ανησυχίας σε όλο τον κόσμο. Παρά ταύτα, οι τιμές των μετοχών των χρηματιστηρίων των ΗΠΑ έχουν αυξηθεί, σχεδόν όλες το ίδιο. Ο δείκτης μετοχών S&P500 κέρδισε 3,3% κατά το τρίτο τρίμηνο, τερματίζοντας στις 2.168,27. Ενώ ήταν δεδομένες, η προοπτική των υψηλότερων επιτοκίων, οι επικείμενες προεδρικές εκλογές και η αυξημένη αβεβαιότητα στην Ευρώπη.

Συνύπαρξη ανόδου και επιφύλαξης

Όλοι οι επενδυτές θεωρούν πως η χαλαρή νομισματική πολιτική της Fed συνέβαλε στην άνοδο της Wall Street. Αλλά αποτελεί εικασία, αν η συνέχεια της, θα εξακολουθήσει να εξευμενίζει τους διαχειριστές κεφαλαίων. Είναι άλλωστε λίγα τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η διατήρηση των επιτοκίων οριακά πάνω από το μηδέν, σε αυτό το στάδιο, ενισχύει σημαντικά την οικονομία και τις επιχειρήσεις. Και με τις μετοχές και ομόλογα να έχουν πιάσει ήδη επίπεδα που θεωρούνται ακριβά, η προτροπή αρκετών συμβούλων επενδύσεων είναι ότι η τακτική αυτή, των Κεντρικών Τραπεζών, δεν μπορεί να βοηθήσει τους επενδυτές πολύ περισσότερο.

Οι συντηρητικοί αναλυτές επιμένουν ότι η Fed πιθανά διογκώνει μια φούσκα στην μεγαλύτερη κεφαλαιαγορά του κόσμου, αλλά οι διαχειριστές χαρτοφυλακίων προτιμούνε, αν και απρόθυμα σε ορισμένες περιπτώσεις, να είναι μέσα σε αξίες υψηλού κινδύνου και όχι έξω. Αλλά η αγορά σήμερα δεν είναι πολύ υψηλότερα από ό, τι ήταν την άνοιξη του 2015 και για αυτό ορισμένοι ανησυχούν.

«Νομίζω ότι έχουμε φθάσει στα όρια της τόνωσης που μπορούν οι κεντρικές τράπεζες να προσφέρουν στην αγορά. Τα χρηματιστήρια έχουν κρατηθεί ψηλά λόγω της ρευστότητας που υπάρχει και όχι από τα θεμελιώδη μεγέθη». Δήλωσε ο Komal Sri-Kumar της ομώνυμης εταιρείας συμβούλων επενδύσεων.  Ο Krishna Memani της OppenheimerFunds, παρατηρούσε ότι οι ημέρες της διατήρησης της εμπιστοσύνης στη Fed είναι μετρημένες, παρόλο που ο ίδιος δεν ήταν ακριβής στο «μέτρημά» τους.

«Κατά τη διάρκεια των επόμενων τριών έως έξι ή 12 μηνών, είμαι πεπεισμένος ότι το παιχνίδι της υποστήριξης των μετοχικών αξιών από την κεντρική τράπεζα θα συνεχιστεί. Μακροπρόθεσμα όμως, τα πράγματα είναι πολύ πιο αβέβαια και εξαρτώνται από τις εξελίξεις στην πραγματική οικονομία».

Άλλοι υποστηρίζουν ότι θα εμφανιστεί αφθονία αβεβαιότητας σε σύντομο χρονικό διάστημα, προσθέτοντας ότι η πορεία της οικονομίας είναι πιο δύσκολο να μετρηθεί λόγω της επίδρασης πολιτικών εξελίξεων που δεν μπορούν να υπολογιστούν. «Κανείς δεν έχει μια πραγματικά καλή αίσθηση, θεμελιωδώς, για το πού  η αγορά θα πρέπει να κατευθυνθεί πέρα ​​από τα επόμενα δύο τρίμηνα. Εκτός από το ερώτημα αν η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια το Δεκέμβριο, υπάρχει η δυνατότητα ανάδειξης δεξιών εθνικιστικών κυβερνήσεων στην Ευρώπη, και ποιος ξέρει τι πρόκειται να συμβεί στις Ηνωμένες Πολιτείες». Δήλωσε ο Scott Klimo, διαχειριστής του Sextant International Fund συμπληρώνοντας ότι διαφέρει η φετινή εκλογική αναμέτρηση από το τυπικό μιας τέτοιας διαδικασίας. «Είχαμε πάντα την αίσθηση ότι, υπήρχε το θέλω αυτός ο υποψήφιος να κερδίσει, αλλά αν κερδίσει ο άλλος, δεν θα είναι καταστροφή. Αυτό δεν είναι ισχύει τώρα».

Κίνα για πάνω και για κάτω

Πολλοί και διαφορετικού τύπου παράγοντες, εκφράζουν αδυναμία να «δουν» τις αγορές και την οικονομία πέρα δυο τριών τριμήνων και αυτό νομίζουμε καθιστά αμήχανους τους εμπλεκόμενους στις συναλλαγές τώρα. Η έκθεση επί των εμπορικών συναλλαγών της Κίνας για τον Σεπτέμβριο έδειξε μια μαζική πτώση 10% στις εξαγωγές, αναβιώνοντας το φάντασμα της παγκόσμιας επιβράδυνσης, αφού υπενθύμισε στους επενδυτές ότι η παγκόσμια ζήτηση εξακολουθεί να είναι σε εύθραυστη κατάσταση.

Φυσικά είναι δεδομένα ενός μόλις μήνα, αλλά οι επενδυτές που ήταν και στη φάση της αφομοίωσης των πρακτικών της Federal Reserve φάνηκε ότι έψαχναν αφορμή για να πουλήσουν θέσεις και τη βρήκαν στην Κίνα. Βέβαια ειδοποίησαν αρκετοί εκείνη τη μέρα πως αυτές οι ρευστοποιήσεις θα ξεθυμάνουν και ακόμα και όσοι πούλησαν θέσεις μπορεί αργότερα το Νοέμβριο να επιστρέψουν με ακόρεστη όρεξη να παίξουν ένα ράλι ως το τέλος του έτους. Τα πράγματα στις αγορές είναι αμήχανα γιατί η εμπλοκή στα τρέχοντα επενδυτικά κριτήρια των πολιτικών εξελίξεων είναι μεγάλη και δεν θα τελειώσει με τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ. Οι διαχειριστές δεν ξεχνούν πως οι συνομιλίες για το Brexit θα καθορίσουν το μέγεθος της αστάθειας των αγορών που θα εισαχθεί καθώς θα ξεδιπλώνονται οι λεπτομέρειες ενός διαζυγίου που δεν αναμένεται βελούδινο.

Την αμέσως επόμενη μέρα ήταν η εμφάνιση ισχυρών πληθωριστικών πιέσεων στην Κινέζικη οικονομία που αποτέλεσε αιτία ανάκαμψης των χρηματιστηρίων και με αυτή την εναλλαγή προέκυψαν οι μικρές εβδομαδιαίες μεταβολές στα χρηματιστήρια.

Για την εβδομάδα, ο S&P500 κλείνοντας στις 2132,98 μονάδες είχε επίδοση -0,96% και στο 2016 διατήρησε κέρδη +4,36%. Ο Dow με -0,56% έκλεισε στις 18.138,38 μονάδες ενώ στο έτος κερδίζει +4,09%. Ο S&P400 έπεσε -0,92% με επίδοση φέτος +8,67% και ο Russell 2000, της μικρής κεφαλαιοποίησης, με μεταβολή -1,95%, αποδίδει στο έτος +6,74%. Ο δε Nasdaq, με υποχωρώντας -1,38%, περιόρισε τα κέρδη του για το 2016 στο +4,13%. Ο χρυσός με πτώση στη βδομάδα -0,55%, διατηρεί κέρδη στο έτος 18,03%. Αντίθετα το πετρέλαιο να ενισχύθηκε +1,55%. Στο 2016 κερδίζει 33,67%.

Ο Nikkei, με μεταβολή -0,02% στο έτος χάνει -11,44%. Ο FTSE100 του Λονδίνου έχασε -0,44% στη βδομάδα και κερδίζει +12,35% στο 2016. Ο γερμανικός δείκτης DAX ενισχύθηκε κατά +0,85%, με απόδοση -1,51% το 2016 και ο CAC ομοίως με μεταβολή +0,47% και ετήσια μεταβολή -3,58%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας κέρδισε +1,67% και στο έτος αποδίδει -8,13%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία προσέθεσε +1,13% και στο 2016 χάνει -22,54%. Ο Bovespa της Βραζιλίας ανέβηκε +1,08%, και στο έτος ενισχύεται +42,49%, ενώ ο Bolsa του Μεξικού ενισχύθηκε +0,22%, με επίδοση στο 2016 +10,99%. Ο  δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε μεταβολή -1,52%, και επίδοση για το 2016 +3,13%. Ο δείκτης Sensex για τις μετοχές στην Ινδία είχε πτώση -1,38%, στο 2016 αποδίδει +5,78%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng έχασε -2,59% και στο 2016 έχει κέρδη +6,02%. Άνοδο +1,97% εμφάνισε ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Σαγκάης SSE Comp. Ind., με ετήσια επίδοση -13,43%.

Το αισιόδοξο σενάριο

Η προοπτική του εθνικισμού και του προστατευτισμού που υπόσχεται ο Donald J. Trump αν κερδίσει την προεδρία είναι μια ανησυχία για την Katie Nixon, επικεφαλής διαχειρίστρια επενδύσεων της Northern Trust. Κατ’ αυτήν οι προοπτικές των εμπορικών  συναλλαγών είναι ήδη εύθραυστες χωρίς καμία αλλαγή στην αμερικανική πολιτική. Στα τέλη Σεπτεμβρίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου μείωσε τις προβλέψεις του για το 2016 για αύξηση στις παγκόσμιες συναλλαγές κατά 1,7% από 2,8% τον Απρίλιο. Η αναθεωρημένη πρόβλεψη αποδίδεται σε μια «δραματική επιβράδυνση της ανάπτυξης του εμπορίου» στις αρχές του τρέχοντος έτους.

Οι προεδρικές εκλογές και η συνεδρίαση της Fed τον επόμενο μήνα είναι οι λόγοι κατά την κ. Νίξον που οι θεσμικοί δεν πρόκειται να κάνουν τολμηρές κινήσεις στις αγορές, ακόμη και αν, όπως προσδοκά και η ίδια, η Fed δεν προβεί επίσης σε τολμηρές κινήσεις. Άλλωστε βασικό της σενάριο είναι ότι δεν θα κινηθεί και τον Δεκέμβριο. «Υπάρχει πάντα ένας λόγος για την αδράνεια. Κάθε φορά που η Fed φαίνεται ότι είναι έτοιμη να κάνει κίνηση, εμφανίζεται κάποιο είδος μακροοικονομικής έκπληξης καθώς αποκαλύπτεται ότι η οικονομία δεν έχει… συνεργαστεί». Παρά τις επιφυλάξεις της, η κα Νίξον συνεχίζει να ευνοεί τις μετοχικές αξίες αντί των επενδύσεων σε κρατικά ομόλογα.

Οι αγορές μπορεί να ανασάνουν με ανακούφιση, εάν η Χίλαρι Κλίντον αναδειχθεί νικήτρια τον επόμενο μήνα, αλλά θα κρατήσουν την αναπνοή τους και πάλι το επόμενο καλοκαίρι, όταν θα είναι η ώρα για τον πρόεδρο, όποιος και αν είναι, να αποφασίσει αν θα αφήσει την Janet L. Yellen στην προεδρία της Fed, όταν λήξει στις αρχές του 2018 η θητεία της ως πρόεδρος.

ΧΑ

Άνοδος με βελτίωση της μεγάλης εικόνας

Η δεύτερη βδομάδα του Οκτώβρη σφραγίστηκε από μια άνοδο που προέκυψε μετά από μάχες μεταξύ αισιόδοξων και απαισιόδοξων επενδυτών, και είχε χαρακτηριστικά έστω και μερικής ανεξαρτησίας από το διεθνές κλίμα και ενισχυμένους σχετικά τζίρους. Το βήμα της αύξησης του μέσου όρου ήταν ακριβώς ίδιο με της πρώτης εβδομάδας, ήτοι +2,08% και η εβδομαδιαία του διακύμανση παρέμεινε μικρή στο 2,56%. Ο δε 25άρης ενισχύθηκε +2,53% με τον FTSEM στο +1,78%. Αλλά το μέγιστο της εβδομάδας, που εμφανίστηκε την Παρασκευή, ήταν στις 591,24 μονάδες και αυτό αντικατέστησε το μέγιστο τελευταίων τριών μηνών και τελευταίων 30 ημερών που ίσχυε από τη σύνοδο της 2/9. Ο ΓΔ ξεμυτίζει με κλεισίματα πάνω από τις 585 μονάδες μετά από καιρό και μάλιστα δεν ήταν κυρίαρχη σε αυτή την εξέλιξη αποκλειστικά η άνοδος των τραπεζικών blue chip, αλλά και αρκετών μετοχών του «αντιπραπεζικού» μπλόκ.

Ο μέσος τζίρος από επίπεδα κάτω των 27 εκατ. ευρώ ανέβηκε στα 34,7 εκατ., μέσα από περιπετειώδεις συναλλαγές σε συνεδριάσεις που στην πλειονότητα είχαν θετικό πρόσημο μεταβολής, αλλά τα μέγιστα ήταν αρκετά ψηλότερα από την τιμή κλεισίματος. Αφήνοντας, παρά την σχηματιζόμενη αλυσίδα θετικών συνεδριάσεων, μια επιφύλαξη στους εγχώριους αναλυτές για την πιθανότητα να έχει διάρκεια.

Το προηγούμενο σχόλιο τελείωνε ως εξής: «Με ικανή βοήθεια από τις εξελίξεις στο πολιτικό πεδίο η αγορά μπορεί να δείξει πάλι τη διάθεση να πλησιάσει τα προ Brexit επίπεδα, κίνηση που αποτελεί τον βασικό στόχο της, με δεδομένη την υπέρβασή τους από τα άλλα χρηματιστήρια στην Ευρώπη». Αυτό δεν άλλαξε μετά τα όσα συνέβησαν στο ΧΑ.

Στην πρώτη σύνοδο της εβδομάδας, οι θεσμικοί αποφάσισαν, νωρίτερα από τα άλλα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, να συνεχιστεί η ανοδική  δυναμική από το φινάλε της περασμένης. Οι Τράπεζες έδωσαν μορφή στην πορεία των δεικτών στις τελευταίες δυο ώρες, ενώ προηγούμενα άλλοι κλάδοι με δεικτοβαρείς μετοχές τους κρατούσαν σταθερά σε θετικό πεδίο, πριν αρχίσουν οι δείκτες την αναζήτηση του μέγιστου μέρας. Ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +1,03% και έφθασε στις 583,27 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1553,84 με μεταβολή +1,99%. Την άνοδο προκάλεσαν τα κέρδη των Τραπεζών +4,32%, Τηλεπικοινωνιών +2,98%, και Τροφίμων Ποτών +2,38%. Με απώλειες, που μέτρησαν, οι εταιρίες στις Κατασκευές Υλικά -0,82% και Κοινής Ωφέλειας -0,52% αλλά επίσης ο FTSEM με μεταβολή -1,19%. Την Τρίτη, ήταν οι Τράπεζες που πιέστηκαν έντονα, στα πλαίσια μιας διεθνούς δυσμένειας για τον κλάδο, λόγω Deutsche Bank. Η αγορά πέρασε πάνω από τις αδοκίμαστες αντιστάσεις των 590 μονάδων, αλλά οι ρευστοποιήσεις στις τραπεζικές μετοχές μετά τις 14:30, επέτρεψαν στο ΓΔ μια άνοδο της τάξης του +0,35% και για τον 25άρη στο +0,26%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 42,592 εκατ. ευρώ και ήταν ο καλύτερος στη βδομάδα. Την Τετάρτη είχαμε μια επανάληψη της δυναμικής της προηγούμενης συνόδου, με χαμηλότερους όγκους και μικρότερες μεταβολές. Αφού ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,16% και ο 25άρης έκλεισε στις 1560,15 μονάδες, με μεταβολή +0,14%. Κέρδη αξιόλογα επιφύλαξαν οι επενδυτές για τις εταιρίες Κοινής Ωφέλειας +1,55%, Πετρελαίου Αερίου +1,42%, Προσωπικά Οικιακά Είδη +1,15% και δεν άλλαξε η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ από τα 41,544 δις ευρώ. Αλλά αυξήθηκε το πλήθος των καθοδικών μετοχών και μειώθηκαν οι ανοδικές.

Την Πέμπτη, μια μέρα πτώσης σε παγκόσμια κλίμακα, τα κέρδη του ΓΔ στη βδομάδα εξαφανίστηκαν.  Ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -1,65% και έφθασε στις 576,58 από 586,24 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1524,14 με μεταβολή -2,31%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 35,125 από 29,257 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 3,874 από 2,065 εκατ. ευρώ. Την πτώση οδήγησαν οι εταιρίες Τραπεζών -3,84%, στα Ταξίδια Αναψυχή -3,48%, Τηλεπικοινωνιών -3,09%, Τροφίμων Ποτών -2,41%, και Εμπορίου -2,08%. Στην τελευταία σύνοδο της εβδομάδας, οι θεσμικοί με χαμηλότερο συναλλακτικό ενδιαφέρον, σε συντονισμό με τα άλλα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, αποφάσισαν να επαναφέρουν την ανοδική  δυναμική. Ο ΓΔ και ο 25άρης παρακολουθώντας την άνοδο του τραπεζικού κλάδου αναζητούσαν ως 15:09 το μέγιστο μέρας. Η αγορά φάνηκε να περνά με άνεση πάνω από τις αντιστάσεις των 585 μονάδων, που αγωνιζόταν να ξεπεράσει πριν από μια εβδομάδα. Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ βελτιώθηκε, αφού ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +2,20% και έφθασε στις 589,29 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1562,04 με μεταβολή +2,49%. Δεν υπήρξε κλάδος με απώλειες και αυτό αποτυπώθηκε στην εβδομαδιαία εικόνα των επιμέρους μετοχών.

Οι διαφορές της εβδομάδας που πέρασε έναντι των υπολοίπων ανοδικών από τον Αύγουστο και μετά ήταν στο πλήθος των blue chip με εβδομαδιαία πτώση που ήταν μόνο τρία ΟΠΑΠ -1,84%, ΦΦΓΚΡΠ -0,87% και ΟΛΠ -0,32%. Ενώ παράλληλα απουσίασαν μετοχές με διψήφια άνοδο αλλά μεγάλωσε το πλήθος εκείνων που εμφάνισαν καλύτερη επίδοση από τους βασικούς δείκτες. Ήτοι αλφαβητικά οι ΑΛΦΑ +3,77%, ΑΡΑΙΓ +6,54%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +6,83%, ΔΕΗ +6,64%, ΕΤΕ +6,32%, ΕΥΡΩΒ +4,54%, ΜΕΤΚ +3,92%, ΜΟΗ +2,91%, ΜΠΕΛΑ +4,92%, ΟΤΕ +3,75%. ΠΕΙΡ +2,82% και ΤΕΝΕΡΓ +3,79%. Πάνω από το 50% των blue chip με υπερ-απόδοση δεν είχαμε δει καιρό τώρα. Ενώ οι ΕΧΑΕ ΕΛΠΕ και ΕΛΛΑΚΤΩΡ απέδωσαν όσο οι δείκτες.

Το δε πρώτο μισό του Οκτωβρίου έχει επίσης οδηγήσει σε πτώση μόνο τέσσερα και σε ορισμένα έχει ήδη προσφέρει διψήφια άνοδο.

Τεχνική ανάλυση

Την δεύτερη εβδομάδα του Οκτωβρίου οι όγκοι ενισχύθηκαν. Ο 25άρης με πτώση σε μια από τις πέντε συνεδρίες εμφάνισε εβδομαδιαία κέρδη +2,53%. Για αυτά συνέβαλαν οι 22 από τις 25 μετοχές του, και οι καλύτερες επιδόσεις ήταν των ΓΕΚΤΕΡΝΑ +6,83%, ΔΕΗ +6,64%, ΑΡΑΙΓ+6,54% και ΕΤΕ +6,32%. Οι όγκοι στα ΣΜΕ του 25άρη, ενισχύθηκαν 86,63%, ενώ οι ανοικτές θέσεις διαμορφώθηκαν στις 7.314 από 6.437 συμβόλαια.

Οι ανοικτές θέσεις στη σειρά Οκτωβρίου μειώθηκαν σε 3.087 από 5.035. Ο όγκος της διαμορφώθηκε στα 2458 από 1410 ΣΜΕ ημερησίως, και της επόμενης σε 1189 από 544. Οι προσδοκίες των traders είναι εξόχως ευοίωνες.  Όρισαν προήγηση, έναντι του 25άρη (1562,04), της τάξης των 10,75 μονάδων με εκκαθάριση του ΣΜΕ της κυρίαρχης σειράς στις 1572,75 μονάδες, ενώ της σειράς Νοεμβρίου στις 1560,75. Είναι το μεγαλύτερο premium που έχουν ορίσει μετά από καιρό.

Ο Πέτρος Στεριώτης της Nuntius Sec.: «Από τεχνικής άποψης, θετική για το Γενικό Δείκτη η παραμονή του πάνω από τον απλό κινητό μέσο όρο των 568 μονάδων, αν και απουσιάζει ο όγκος συναλλαγών που θα επιβεβαιώσει την ανοδική διάσπαση των αντιστάσεων που δημιουργεί το "απαιτητικό" ανοδικό κανάλι τιμών του τελευταίου τριμήνου που διέρχεται, πλέον, από την περιοχή των 600 μονάδων. Διαγραμματικές στηρίξεις υπάρχουν στις 568, στις 560 και στις 548 μονάδες».

Ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ: «Ο Γενικός Δείκτης βολιδοσκοπεί στις τελευταίες συνεδριάσεις την περιοχή των 585 μονάδων δίνοντας ανοδικά 'στοιχήματα' για το σενάριο προσέγγισης του ψυχολογικού ορίου των 600 μονάδων, δίχως όμως μέχρι τώρα να έχει πείσει τους ενεργούς επενδυτές ότι μπορεί να συνεχίσει ψηλότερα από το εν λόγω επίπεδο τιμών.

Διαγραμματικά πάμε με αργό μέχρι τώρα βηματισμό, για τη τέταρτη κατά σειρά προσπάθεια ανοδικής τμήσης της κάτω πλευράς του πλαγιοανοδικού καναλιού του περασμένου Αυγούστου στις 583 με 587 μονάδες. Γεγονός όμως όπου αν και τώρα δεν στεφτεί με επιτυχία θα προκαλέσει, για ακόμα μια φορά, ένα καθοδικό "pullback" προς τη βάση βραχυχρόνιας στήριξης των 570 με 568 μονάδων.

Ιδιαίτερης βαρύτητας η σημερινή συνεδρίαση καθώς εάν τερματίσει πάνω από τις 590 μονάδες θα αναιρέσει την ανοδική δυσπραγία, που έδειξαν οι προηγούμενες αρνητικές "πάνω σκιές", που αποτυπώθηκαν στα τρία τελευταία "daily candlesticks". Θα πρέπει και πάλι να τονίσουμε ότι για να χαρακτηρίσουμε ως υγιή μια ανοδική διάσπαση, θα πρέπει με τη τμήση ο Γενικός Δείκτης να σχηματίσει ένα έντονα ανοδικό "candlestick" με ημερήσιο κλείσιμο κοντά στο υψηλό της ημέρας.

Έτσι μόνο θα αποτυπωνόταν το "πάτημα" για την επόμενη περιοχή αντίστασης των 610 με 612 μονάδων, επίπεδο από όπου διέρχεται και η άνω πλευρά του προαναφερόμενου καναλιού. Επίσης ένα θετικό σημάδι θα ήταν και η ενίσχυση του όγκου συναλλαγών με καταγραφή τιμών για τουλάχιστον 3 συνεδριάσεις άνω του Fibo απλού κινητού του μέσου των 21 ημερών, κάτι που έγινε για μια μόλις μέρα. Στατιστικώς πάντως όποτε ο Γενικός Δείκτης πάει με νωχελικές προσπάθειες να αποδράσει από σημαντικά επίπεδα τιμών δεν έχει καλή κατάληξη».

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec: «Η Παρασκευή ήταν ουσιαστικά η ημέρα που οι επιφυλάξεις έδωσαν την θέση τους σε μια καθαρά ανοδική συνεδρίαση, η οποία αν και ήρθε χωρίς ένταση στον τζίρο έδειξε ότι στην παρούσα φάση η ανάκτηση υψηλότερων επιπέδων τιμών μπορεί να επιτευχθεί με χαμηλό σχετικά κόστος για τους αγοραστές. Η επιστροφή στα επίπεδα της παραμονής του Βρετανικού δημοψηφίσματος είναι ο πρώτος στόχος της "μεγάλης εξόδου", λίγο χαμηλότερα δηλαδή από τις 620 μονάδες που ακόμα συνιστούν ένα συμπαθητικό περιθώριο ανόδου για το Γενικό Δείκτη. Όλο το σύστημα των κινητών μέσων κινείται στις 565 – 570 μονάδες, ενώ οι ταλαντωτές είναι στις ουδέτερες ζώνες αφήνοντας αρκετό χώρο σε επιπλέον μονάδες δείκτη πριν εισέλθουν σε βραχυπρόθεσμα υπερτιμημένες ζώνες τιμών.

Συμπερασματικά θα αναμέναμε την συμπεριφορά του Γενικού Δείκτη στην περιοχή των 620 μονάδων όπου τα συναλλακτικά δεδομένα θα είναι απαιτητικότερα προκειμένου να διαπιστώσουμε, αν η δυναμική της διαφυγής θα έχει άμεση συνέχεια, ή θα επιστρέψουμε στην προηγούμενη κατάσταση ισχνών συναλλαγών και νέο συσωρευτικό σχηματισμό».

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Πέτρος Στεριώτης της Nuntius Sec.

Οι Διεθνείς Αγορές στρέφουν, το τελευταίο τριήμερο και πάλι το ενδιαφέρον τους στην Κίνα. Αντιφατικά τα μακροοικονομικά μηνύματα από τη 2η μεγαλύτερη Οικονομία του Πλανήτη, με τον πληθωρισμό να είναι υψηλότερος του αναμενόμενου, αλλά το ύψος εισαγωγών και εξαγωγών να απογοητεύει.

Η μετοχή της Deutsche Bank προσπαθεί να υπερβεί το υψηλό ενός μήνα και να κλείσει το μεγάλο καθοδικό χάσμα που προκάλεσε η ανακοίνωση του προστίμου που της υπεβλήθη από τις Αμερικάνικες Αρχές.

Οι φόβοι σχετικά με τις επιπτώσεις που θα προκαλούσε "ντόμινο" από πιθανή κατάρρευση του Γερμανικού Τραπεζικού κολοσσού δυσκολεύει οπωσδήποτε το ανοδικό σενάριο στα risk assets, αλλά παράλληλα αποτελεί έναν επιπρόσθετο παράγοντα που διατηρεί τις Κεντρικές Τράπεζες σε "mode" πιστωτικής χαλάρωσης.

Ταυτόχρονα, η επιλογή επενδυτών να ανοίξουν "short" θέσεις προσδοκώντας ότι θα υπάρξει μία "επανάληψη" του 2008 δεν αποκλείεται να πυροδοτήσει συνθήκες "short squeeze" στην περίπτωση που δουν το φως της δημοσιότητας νέα, σχετικά με συμβιβασμό και χαμηλότερο του αναμενομένου πρόστιμο προς τη Deutsche.

Στις ΗΠΑ, με τις εκλογές να πλησιάζουν, εκτυλίσσεται η ανακοίνωση  εταιρικών αποτελεσμάτων που επηρεάζουν τα μετοχικά χαρτοφυλάκια. Σε κάθε περίπτωση, τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) επί των ομολόγων της μεγαλύτερης Γερμανικής Τράπεζας συνεχίζουν να κοστίζουν ακριβότερα από τα αντίστοιχα ασφάλιστρα των περισσότερων Πιστωτικών Ιδρυμάτων που συγκαταλέγονται στον Τραπεζικό κλάδο του δείκτη Stoxx-600.

Γενικά, οι αναλυτές επισημαίνουν τα ρίσκα του Ευρωπαϊκού Τραπεζικού Τομέα λόγω των χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, της μειωμένης διάθεσης για δανειοδότηση σε Επιχειρήσεις και Νοικοκυριά, της παραμονής των παρεμβατικών επιτοκίων της ΕΚΤ κοντά στο 0% (κάτι που μειώνει το spread  δανεισμού και την κλαδική κερδοφορία) και τέλος, την πιθανότητα νέων ρυθμιστικών παρεμβάσεων που θα περιορίσουν την ευελιξία στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.

Σε ότι αφορά τον Ελληνικό Τραπεζικό δείκτη, οι συγκρατημένες εκτιμήσεις για κερδοφορία, οι έλεγχοι κεφαλαίων (που επηρεάζουν αρνητικά την επιστροφή των καταθέσεων) και οι αδύναμοι ρυθμοί εξόδου της Ελληνικής Οικονομίας από την ύφεση, πιέζουν τις τιμές. Βεβαίως πιθανή πρόοδος, τουλάχιστον στο θέμα των "κόκκινων δανείων", καθώς και προεξόφληση συμμετοχής των Ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα της ΕΚΤ (που θα μειώσει το κόστος του χρήματος για τις Ελληνικές Τράπεζες) θα μπορούσαν να προσφέρουν υψηλότατες αποδόσεις σε σχέση με τις τρέχουσες αποτιμήσεις.

Με όλα τα σενάρια να παραμένουν ανοικτά, φαίνεται ότι προς το παρόν οι εγχώριοι επενδυτές προτιμούν ευέλικτες εξωστρεφείς εισηγμένες Επιχειρήσεις και ενώ ο Γενικός Δείκτης κινείται στα υψηλά 3 και πλέον μηνών.

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec

Η βελτίωση της εικόνας στην εγχώρια Αγορά συνεχίστηκε την εβδομάδα που πέρασε, καθώς προοδευτικά αρχίζουν να εμφανίζονται νέες ενδείξεις επιτάχυνσης σε σημαντικά μέτωπα της Οικονομίας.

Η πώληση των ΔΕΣΦΑ, Αστήρ και ΑΔΜΗΕ φαίνεται να μπαίνουν σε τελική ευθεία, ενώ η έναρξη του κύκλου διαπραγμάτευσης για την επόμενη αξιολόγηση φέρνει ενδεχομένως πιο κοντά την συζήτηση για το χρέος και την είσοδο της Χώρας στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Μέρος της ανοδικής κίνησης είχε ακούσματα προσδοκιών αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας, καθώς η επίσπευση των μεταρρυθμίσεων και η πρόοδος σε μέτωπα όπως η επίτευξη των στόχων στα έσοδα και η ηπιότερη ύφεση του α΄ εξαμήνου δικαιολογούν κάποια καλύτερη συνέχεια.

Μπορεί ακόμα οι συναλλαγές στην εγχώρια Αγορά να διατηρούνται σε χαμηλά σχετικά επίπεδα, ωστόσο η αποχή των πωλητών έδωσε ευκαιρία σε μεγαλύτερο πλήθος μετοχών από αυτές που κινήθηκαν ανοδικά την περασμένη εβδομάδα, να ακολουθήσουν την ανοδική τάση. Η ευρύτερη διάχυση της ανόδου γίνεται ακόμα με περιορισμένο αριθμό κωδικών, καθώς η αποχή των χαρτοφυλακίων "ειδικού βάρους" παραμένει ακόμα αισθητή, χωρίς όμως αυτό να αποκλείει περισσότερη "δράση" εφόσον επιβεβαιωθεί η αλλαγή ταχύτητας στην υλοποίηση των βασικών που η Αγορά αναγνωρίζει ως καταλύτες (Μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αποκρατικοποιήσεις κλπ).

Σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα των δύο εβδομάδων όπου ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε ανοδικά, τα αντανακλαστικά της Αγοράς έδειξαν καλύτερη ανταπόκριση σε νέα και ειδήσεις από το χώρο των Επιχειρήσεων. Ειδήσεις που αφορούσαν την πορεία των εταιρικών κερδών της Jumbo, το ενδεχόμενο πώλησης του ΑΔΜΗΕ και της ΔΕΣΦΑ "έκαναν ήχο" σε ΔΕΗ και Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ η μετοχή της Αστήρ έδειξε να "ακούει" την τιμή της δημόσιας πρότασης μετά την είσοδο των νέων μετοχών του ΤΑΙΠΕΔ.

Τα θεμελιώδη δεν έχουν ακόμα μπει στο επίκεντρο των διαχειριστών, ωστόσο φαίνεται μια πρώτη προσπάθεια επιστροφής σε επιμέρους μετοχές, διαφοροποιώντας αισθητά την εικόνα τους από άλλους τίτλους που κινούνται σε πιο παθητικό τέμπο.
Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης, μετά τρεις μήνες ζυμώσεων σε ένα εύρος 40 μονάδων, φαίνεται να πήρε την "μεγάλη απόφαση" για ανοδική λύση της συσσώρευσης. Τα πρώτα στάδια της διαφυγής δεν χαρακτηρίζονται από έντονες κινήσεις, ή από αυξημένη μεταβλητότητα, έχουν ωστόσο μια συνεκτική δομή και σε κομβικά σημεία και η τάση δείχνει αντοχή στην κατοχύρωση κερδών.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές υποχώρησαν σήμερα Δευτέρα 17/10, ενώ το δολάριο που κρατήθηκε ισχυρό κοντά στο υψηλό επτά μηνών έναντι ενός καλαθιού των κυριότερων νομισμάτων μετά τα σχόλια από την  πρόεδρο Janet Yellen της Federal Reserve που ενίσχυσε τις αποδόσεις των ομολόγων ΗΠΑ μακράς διάρκειας.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας μειώθηκε κατά -0,7%, με τον  Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ να σημειώνει τιμές που αντιστοιχούν σε χαμηλά 1-1 / 2 μηνών με απώλειες -0,61%. Ο Nikkei της Ιαπωνίας μετά από κέρδη στην έναρξη έχει εμφανίσει μηδενική μεταβολή και στο δεύτερο μέρος ενισχύεται +0,35%. Παρά το γεγονός ότι οι τιμές των ιαπωνικών μετοχών είχαν άνοδο τις τελευταίες εβδομάδες, πολλοί επενδυτές είναι επιφυλακτικοί μπροστά από τα εταιρικά κέρδη, όπου αναθεωρήσεις προς τα κάτω είναι πολύ πιθανές. Ωστόσο η ισχυροποίηση του δολαρίου έναντι του γιεν πάντα λειτουργεί υπέρ ανόδου των ιαπωνικών μετοχών.

Τα futures επί των αγορών των ΗΠΑ επίσης διαπραγματεύθηκαν με απώλειες -0,3%.

Αφού πρώτα η κ. Yellen δήλωσε την Παρασκευή ότι η Fed μπορεί να χρειαστεί να εφαρμόσει μια πολιτική «υψηλής πίεσης», προκειμένου να αντιστρέψει ζημιές από την παγκόσμια οικονομική κρίση που επιβαρύνουν το οικονομικό αποτέλεσμα.

Οι παρατηρήσεις της δεν στόχευαν να προκαλέσουν μια άμεση αντιμετώπιση επί της πολιτικής της Fed και δεν αλλάζει την επικρατούσα άποψη ότι η Fed είναι πιθανό να αυξήσει τα επιτόκια τον Δεκέμβριο. Ωστόσο, η φήμη ότι μπορεί να προτιμήσουν να διατηρήσουν μια χαλαρή νομισματική πολιτική για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμη και αν ο πληθωρισμός υπερβαίνει το στόχο της στο 2%, ανέβασε την απόδοση του 30ετούς ομολόγου των ΗΠΑ, που χτύπησε ένα υψηλό τεσσάρων μηνών στο 2,565% και τελευταία διαμορφώθηκε στο 2,554%.

Οι υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων των ΗΠΑ θα μπορούσαν να προσελκύσουν περισσότερους ξένους επενδυτές, και αυτό βοήθησε το δολάριο να εμφανίσει, την περασμένη εβδομάδα, την μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο του έναντι ενός καλαθιού των έξι κυριότερων νομισμάτων σε βάθος μεγαλύτερο από επτά μήνες.

Ο δείκτης δολαρίου, που αυξήθηκε 1,4% την περασμένη εβδομάδα, χτύπησε ένα υψηλό επτά μηνών στο 98,158 στις αρχές των συναλλαγών σήμερα και τελευταία ήταν στο 98,1103.

Το ευρώ γλίστρησε σε χαμηλό 2 1/2 μηνών στα 1,0964 δολάρια νωρίς σήμερα, ενώ το γεν διαπραγματεύθηκε στα 104,25 γιεν ανά δολάριο, κοντά στο χαμηλό του 2 1/2 μηνών στα 104.635 που άγγιξε την περασμένη Πέμπτη.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού των ΗΠΑ για την τελική ζήτηση αυξήθηκε 0,3% τον περασμένο μήνα. Κατά τους 12 μήνες μέχρι το Σεπτέμβριο, η PPI αυξήθηκε 0,7%, εμφανίζοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Δεκέμβριο του 2014.

Την Παρασκευή, η Κίνα ανέφερε επίσης υψηλότερο από το αναμενόμενο επίπερδο πληθωρισμού το Σεπτέμβριο τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τους παραγωγούς, με τις τιμές παραγωγού να αυξάνονται για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2012.

Οι τιμές του πετρελαίου εισήλθαν στην τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα με κέρδη την περασμένη εβδομάδα, με επέκταση των προτέρων τους, δεδομένου ότι ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα την πρώτη προγραμματισμένη μείωση της παραγωγής σε οκτώ χρόνια.

Ορισμένοι παράγοντες της αγοράς είναι επιφυλακτικοί, για ένα πιθανό χτύπημα στη διάθεση των επενδυτών για ανάληψη κινδύνου μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού του Ιράκ σήμερα  για την έναρξη ενός επιθετικού στρατιωτικού εγχειρήματος να ξαναπάρει Μοσούλη, την πρωτεύουσα του λεγόμενου χαλιφάτου του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ. Η επίθεση στη Μοσούλη υποστηρίζεται από την ομάδα συμμάχων δυνάμεων  υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και θα είναι μία από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ από την εισβολή του 2003 από τις ΗΠΑ που ανέτρεψε τον Σαντάμ Χουσεΐν.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Επικίνδυνους «σκοπέλους» καλείται να ξεπεράσει η κυβέρνηση με τη δεύτερη και ίσως κρισιμότερη αξιολόγηση, που ξεκινά την τρέχουσα εβδομάδα και από την οποία εξαρτάται εν πολλοίς ο χρόνος έναρξης των συζητήσεων για την απομείωση του χρέους.

Λόγος για τον οποίο άλλωστε στο κυβερνητικό στρατόπεδο επιθυμούν την ολοκλήρωσή της το συντομότερο δυνατό και σίγουρα έως το τέλος του τρέχοντος έτους, στόχος που σύμφωνα με αρκετούς παράγοντες της Ευρωζώνης κάθε άλλο παρά εφικτός θεωρείται, καθώς οι παρεμβάσεις που απαιτούνται είναι «σκληρές» και ως εκ τούτου θα απαιτηθούν χρονοβόρες συζητήσεις.

Η έλευση των εκπροσώπων των θεσμών σήμερα στην Αθήνα σηματοδοτεί την έναρξη της αντίστροφης μέτρησης για το μέλλον των εργασιακών σχέσεων και τη θεσμοθέτηση νέων κανόνων στην αγορά εργασίας για τα επόμενα χρόνια. Παράλληλα, αναμένεται να «κλείσουν» και οι δύο σοβαρές εκκρεμότητες του ασφαλιστικού, οι οποίες αφορούν τον τρόπο λειτουργίας των επαγγελματικών ταμείων καθώς και το «πάγωμα» των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ως αναγκαία, αλλά όχι αρκετή για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, περιέγραψε μια συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος. Μιλώντας στο συνέδριο του Fletcher School για την Ελλάδα, στη Βοστώνη, ο πρώην Πρωθυπουργός χαρακτήρισε κρίσιμης σημασίας μία συμφωνία για το χρέος, τόσο για τη χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής και την επάνοδο την εμπιστοσύνης, αλλά και για τη συμμετοχή της Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Την αξιολόγηση Caa3 για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας διατήρησε ο διεθνής οίκος αξιολογήσεων Moody’s. Η Moody’s διατήρησε αμετάβλητο και το σταθερό outlook (προοπτικές) του ελληνικού αξιόχρεου. O οίκος επισημαίνει ότι, παρά την επιτυχημένη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, η συνεχής και έγκαιρη χρηματοδότηση της Ελλάδας από τον επίσημο τομέα παραμένει αβέβαιη, δεδομένης της απρόβλεπτης φύσης της πολιτικής στη χώρα, των μέτρων που πρέπει ακόμη να υλοποιηθούν και των πολιτικών αλλαγών στην Ευρωζώνη.

Μέχρι τα Χριστούγεννα άλλες δύο μεγάλες εταιρείες, μετά την IKEA, αναμένεται να αρχίσουν να εκδίδουν ομόλογα, όπως έκανε γνωστό ο α’ αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, κ. Νικόλαος Τρουλλινός, από το βήμα του 1ου Thessaloniki Summit που πραγματοποιείται με χορηγό επικοινωνίας τη «Ν». Ο ίδιος ανέφερε πως μπορεί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να έχει τον ρόλο του αυστηρού επόπτη της αγοράς, η νέα διοίκηση όμως έδωσε έμφαση και στο αναπτυξιακό κομμάτι: απελευθέρωσε τα επιτόκια στα ομόλογα και εισήγαγε τον θεσμό του crowd funding. Μάλιστα, στο επόμενο διάστημα θα υπάρξουν και άλλες δράσεις, ενώ θα μπορούν και οι ΙΚΕ να εκδίδουν ομόλογα.

Δεν θα υπάρξει συζήτηση για το χρέος πριν από την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος το 2018, ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Όπως επισήμανε, «εάν μιλήσουμε τώρα για ελάφρυνση χρέους, αυτό θα εξασθενήσει τη μεταρρυθμιστική διάθεση της Ελλάδας. Το πρόβλημα δεν είναι άλλωστε το χρέος, αλλά η αδυναμία της διοίκησης και η έλλειψη ανταγωνιστικότητας. Εκεί πρέπει να γίνει η αρχή».

Την πρότασή του να αναλάβει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) τον έλεγχο της τήρησης της δημοσιονομικής πειθαρχίας στην Ευρωζώνη, αντί της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καταθέτει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Stuttgarter Zeitung. Σύμφωνα με τον Σόιμπλε, καθώς ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έχει αναλάβει έναν πολιτικό ρόλο που δεν συνάδει «με τον ρόλο του ως ουδέτερος θεματοφύλακας των συνθηκών» της Ευρώπης, θα πρέπει να εξευρεθεί ένας άλλος τρόπος ώστε το σύμφωνο σταθερότητας της Ευρωζώνης που ορίζει τους κανόνες για τα ελλείμματα να εφαρμοστεί πραγματικά.

Τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης είναι αρμόδια για τη λήψη αποφάσεων σε ό,τι αφορά την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, απαντώντας σε ανοικτή επιστολή 36 μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σε επιστολή του, αντίγραφο της οποίας περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου χθες βράδυ, ο Μοσκοβισί υπενθύμισε πως σε αντάλλαγμα για την τήρηση των δεσμεύσεων για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που ζητούνταν από την Αθήνα, το Eurogroup είχε δεσμευθεί τον Μάιο να συζητήσει μέσα στο φθινόπωρο την εφαρμογή μιας σειράς μέτρων για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας.

Με τις αποφάσεις των εθνικών αρχών ανταγωνισμού σε Ελλάδα και Κύπρο (το αργότερο έως τα μέσα Δεκεμβρίου) το σχέδιο εξυγίανσης της Μαρινόπουλος περνά στην επόμενη φάση για τη μεταβίβαση στη νέα εταιρεία της Σκλαβενίτης μέρους του ενεργητικού και παθητικού της Μαρινόπουλος και των συμμετοχών της στις εταιρείες Μαρκέτα, Παλαμάρης, Guedo και Ζεύξη, καθώς και των εταιρειών που υπέβαλαν αίτημα εξυγίανσης μαζί με τη Μαρινόπουλος.

Η 27η Οκτωβρίου ορίστηκε ως καταληκτική προθεσμία υποβολής αιτήσεων για εγγραφή στο Εθνικό Μητρώο Πιστοποιημένων Ελεγκτών (ΕΜΠΕ), όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας. Αντιστοίχως, παρατείνεται και η έναρξη υποβολής των αιτήσεων εγγραφής για το Εθνικό Μητρώο Πιστοποιημένων Αξιολογητών (ΕΜΠΑ) από 17/10/2016 στις 07/11/2016. Το υπουργείο σημειώνει ότι έκανε δεκτό το πλήθος αιτημάτων παράτασης, ενώ επισημαίνει ότι υπάρχει η δυνατότητα εγγραφής των ενδιαφερομένων και στα δύο μητρώα.

Ολοκληρώνεται στις 31 Οκτωβρίου το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου στην Attica Bank που αρχίζει από Δευτέρα 17 Οκτωβρίου. Ως ημερομηνία αποχώρησης από την τράπεζα ορίζεται η 15η Νοεμβρίου.

Το χαμηλότερο όριο των απολαβών ανάλογα με τα έτη θα είναι 15.000 ευρώ και το υψηλότερο 200.000 ευρώ. Η αποζημίωση προσαυξάνεται με δύο μικτους μισθούς για κάθε ένα από τα τέκνα μέχρι 18 ετών, ενώ προσαύξηση 50% δικαιούνται οι άνω των 58 ετών εργαζόμενοι.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Το γερμανικό κράτος δεν θα συμμετάσχει σε ενδεχόμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Deutsche Bank, αναφέρει η Wall Street Journal, επικαλούμενη αναφορές που φέρονται να έκαναν σύμβουλοι της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, σε ομάδα Γερμανών βουλευτών.

Σε κεκλεισμένων των θυρών ενημέρωση μικρής ομάδας βουλευτών την περασμένη εβδομάδα, σύμβουλοι της κ. Μέρκελ και υψηλόβαθμοι παράγοντες του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών είπαν ότι είναι «αδιανόητο για το κράτος να αποκτήσει μετοχές στη Deutsche Bank», δήλωσε στην εφημερίδα πηγή που ήταν στη συνάντηση.

Ο Ματέο Ρέντσι παρουσίασε τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2017, στα κύρια σημεία του οποίου δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην ανανέωση σειράς συλλογικών συμβάσεων, σε νέες προσλήψεις στο Δημόσιο και κλείσιμο της υπηρεσίας του Δημοσίου που έως τώρα εισέπραττε τις οφειλές των πολιτών προς το ιταλικό κράτος.

Η υπηρεσία Equitalia πρόκειται να κλείσει και να αντικατασταθεί από νέο κρατικό οργανισμό, ο οποίος θα εισπράττει τα χρήματα που οι Ιταλοί οφείλουν στο κράτος, με χαμηλότερους, όμως, τόκους και πρόστιμα από εκείνα που ίσχυαν μέχρι σήμερα.

Η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, όπως αυτά πηγάζουν από το Διεθνές Δίκαιο, τόνισε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης. Σχολιάζοντας δημοσίευμα της εφημερίδας Σημερινή ότι η Τουρκία προωθεί νέους σχεδιασμούς στην κυπριακή ΑΟΖ τύπου Αιγαίου, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο. Αυτό, είπε, φαίνεται σε όλες της τις δράσεις και τον τρόπο, με τον οποίο αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις συμφωνίες της Κυπριακής Δημοκρατίας τόσο με τα γειτονικά κράτη Λίβανο, Ισραήλ, Αίγυπτο, όσο και με τις εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και τις εταιρίες, οι οποίες θα δραστηριοποιηθούν στον τρίτο γύρο αδειοδότησης.

Η Σκωτία θα προχωρήσει στην ίδρυση εμπορικού γραφείου στο Βερολίνο, προκειμένου να προωθήσει το σύνολο των εμπορικών της σχέσεων. Παραμένει επίσης σε ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο, συμπεριλαμβανομένης και της ανεξαρτησίας της από το Ηνωμένο Βασίλειο, μετά τη βρετανική αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με δηλώσεις της Νίκολα Στέρτζον, Πρώτης Υπουργού της Σκωτίας. Η ηγέτιδα του κεντροαριστερού - εθνικιστικού Σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος έχει αναβαθμίσει το προφίλ των Σκωτσέζων μετά τη διεξαγωγή του βρετανικού δημοψηφίσματος αποχώρησης από την Ε.Ε., τον Ιούνιο.