Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 21 Απριλίου 2005 08:25

EBay: 28% υψηλότερα κέρδη από τις πωλήσεις στο εξωτερικό

ΑΥΞΗΣΗ σε ποσοστό της τάξης του 28%, υπερβαίνοντας τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών, εμφάνισε η μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου στο Web, EBay Inc., αποτέλεσμα της ταχύτατης ανάπτυξης των διεθνών site.

Tα καθαρά της κέρδη αναρριχήθηκαν στα 256,3 εκατ. δολ. ή 19 σεντς ανά μετοχή, από 200,1 εκατ. δολ. ή 15 σεντς ανά μετοχή, που ήταν πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας, που εδρεύει στο Σαν Χοζέ της Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Οι πωλήσεις της αναρριχήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 36%, φθάνοντας στο 1,03 δισ. δολάρια.

Τα έσοδα από τις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές και τις διαφημίσεις, αναρριχήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 52%, τη στιγμή που οι πωλήσεις του σκέλους της PayPal, αυξήθηκαν κατά 47%. H επικεφαλής της εταιρείας, Meg Whitman, επενδύει περίπου 300 εκατ. δολ. φέτος, προκειμένου να επεκτείνει περισσότερο τις δραστηριότητες της Ebay, συμπεριλαμβανομένης επένδυσης ύψους 100 εκατ. δολ. στην Κίνα.

«Βλέπω πολλά θετικά πράγματα, όταν κοιτάζω τον διεθνή ρυθμό ανάπτυξης», ανέφερε ο Norm Conley, ο οποίος διαχειρίζεται περίπου ένα δισ. δολ. σε μετοχές, με την J.A. Glynn & Co., συμπεριλαμβανομένων και μετοχών της Ebay, συμπληρώνοντας: «Ακόμη μιλάμε για περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας».

Τα κέρδη, αυξήθηκαν με τον χαμηλότερο ρυθμό σε χρονικό διάστημα τριών ετών. Τα κέρδη, εκτός κάποιων έκτακτων εξόδων, διαμορφώθηκαν στα 20 σεντς ανά μετοχή, σύμφωνα με την Ebay. Σε αυτή τη βάση, η εταιρεία προβλεπόταν να εμφανίσει κέρδη 18 σεντς ανά μετοχή, σύμφωνα με 24 οικονομικούς αναλυτές που ρωτήθηκαν από την Thomson Financial.

Oι μετοχές της Ebay σημείωναν άνοδο 94 σεντς, φθάνοντας στα 33,11 δολ. η μία, στις 4 μ.μ., ώρα Ν. Υόρκης στο Nasdaq. Φέτος, έχουν σημειώσει συνολικά απώλειες 43%, καθώς έντονη ανησυχία επικράτησε μεταξύ των επενδυτών, για συρρίκνωση της ανάπτυξης και αύξηση των δαπανών.