Αναθερμαίνονται τα σενάρια συμμετοχής της Ελλάδας στο project της κατασκευής διπλού αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου Turkish Stream μετά την υπογραφή της σχετικής διακρατικής συμφωνίας Μόσχας-Άγκυρας.
Από την έντυπη έκδοση
Αναθερμαίνονται τα σενάρια συμμετοχής της Ελλάδας στο project της κατασκευής διπλού αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου Turkish Stream μετά την υπογραφή της σχετικής διακρατικής συμφωνίας Μόσχας-Άγκυρας.
Στο πλαίσιο της διακρατικής συμφωνίας, οι δύο χώρες συμφώνησαν να θέσουν σε λειτουργία ταυτόχρονα και τις δύο γραμμές, στις 30 Δεκεμβρίου 2019, γράφει η ρωσική εφημερίδα «Kommersant». H κάθε γραμμή των δύο υποθαλάσσιων αγωγών θα μεταφέρει 15,75 δισεκατομμύρια κυβικά φυσικού αερίου τον χρόνο. Η πρώτη θα έχει όδευση από τη Ρωσία προς την Τουρκία για εσωτερική κατανάλωση, μέσω της Μαύρης Θάλασσας, ενώ η δεύτερη θα είναι χερσαία γραμμή transit, θα φθάνει μέχρι τα σύνορα της Τουρκίας με τις γειτονικές της χώρες και μέσω Ελλάδας θα συνεχίζεται σε χώρες της νότιας Ευρώπης.
Η εξέλιξη αυτή φέρνει στην επικαιρότητα τη συμφωνία που είχαν υπογράψει, παλαιότερα, ο πρώην ΥΠΕΝ Παν. Λαφαζάνης και ο Ρώσος ομόλογός του Al. Νovak, στην Πετρούπολη, για την κατασκευή αγωγού από τον οποίο θα περνούσε ρωσικό φ.α. διαμέσου της Μαύρης Θάλασσας και του ευρωπαϊκού τμήματος της Τουρκίας και θα διερχόταν από το ελληνικό έδαφος, με κατεύθυνση την Κεντρική Ευρώπη. Η συμφωνία αυτή, όμως, σκόνταψε στις αντιρρήσεις που έχει εκφράσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Αντιρρήσεις οι οποίες και στην παρούσα φάση θα πρέπει να παρακαμφθούν για να προχωρήσει το έργο - αντίστοιχες αντιδράσεις είχαν οδηγήσει παλαιότερα στη ματαίωση του αγωγού South Stream, ο οποίος θα περνούσε από τη Βουλγαρία. Το μεγάλο ενδιαφέρον της Μόσχας, που ποντάρει πολλά στον Turkish Stream, καθώς έτσι θα παρακάμπτονται οι αγωγοί της Ουκρανίας, η οποία κερδίζει πολύτιμα έσοδα από τη χρήση του δικτύου της, προκύπτει και από τις δηλώσεις του ισχυρού άνδρα της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, που αναφέρει: «Ένα εξαιρετικά σημαντικό έγγραφο υπεγράφη - τέθηκε η νομική βάση για τον αγωγό Turkish Stream.
Η άνευ προηγουμένου ταχύτητα με την οποία έχει συνταχθεί αυτή η διακυβερνητική συμφωνία αποδεικνύει το μεγάλο ενδιαφέρον και των δύο χωρών για την ταχεία υλοποίηση του έργου. Και αυτό είναι κατανοητό - ο αγωγός Turksih Strem θα ενισχύσει την ασφάλεια του εφοδιασμού αερίου της Τουρκίας, καθώς και στη Νότια και Νοτιοανατολική Ευρώπη». Η συμφωνία προβλέπει ότι το υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού θα ανήκει πλήρως στη δικαιοδοσία της ρωσικής Gazprom. Αναφορικά με το χερσαίο τμήμα, η πρώτη γραμμή, η προς εσωτερική κατανάλωση, θα ανήκει πλήρως στην τουρκική Botas, και η δεύτερη εξ ημισείας σε Botas και την Gazprom.
Στην πρώτη γραμμή θα διοχετευτούν οι ποσότητες φυσικού αερίου που σήμερα φθάνουν στην Τουρκία μέσω της Βουλγαρίας. Άρα θα μειωθεί αμέσως η διέλευση μέσω της Ουκρανίας κατά 15 δισεκατομμύρια κυβικά τον χρόνο.
Επίσης, άλλα 15 δισ. θα διοχετευτούν προς τα ελληνικά σύνορα, όμως πριν, εξηγεί ο αρθρογράφος της εφημερίδας «Kommersant», πρέπει να υπογραφούν οι ανάλογες συμφωνίες για τη δεύτερη αυτή γραμμή, η κατασκευή της οποίας προβλέπεται να ξεκινήσει το 2018.
Τέλος, η πληροφορία από τη Βουλγαρική Εθνική Ραδιοφωνία, ότι πιθανόν τα αποτελέσματα από τις μέχρι τώρα γεωτρήσεις έρευνας πετρελαίου και φυσικού αερίου στα χωρικά ύδατα της Βουλγαρίας στη Μαύρη Θάλασσα θα δείξουν ότι οι ποσότητες αερίου είναι ανεπαρκείς, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, αναζωπυρώνει το ζήτημα της ενεργοποίησης της ελληνο-ρωσικής συμφωνίας.