Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 22 Απριλίου 2005 17:05

ΔΕΗ: Ενδιαφέρον για εξαγορά σταθμών ηλεκτροπαραγωγής στη Βουλγαρία

Στο διαγωνισμό ιδιωτικοποίησης των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής της Βουλγαρίας Varna και Bobov Dol θα συμμετάσχει η ΔΕΗ, σύμφωνα με απόφαση του διοικητικού της συμβουλίου.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, η ΔΕΗ πρόκειται να υποβάλει δεσμευτικές προσφορές για την αγορά του 100% του συνόλου των μετοχών για τους παραπάνω σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής.

Παράλληλα, το δ.σ. της ΔΕΗ αποφάσισε να ξεκινήσει η διαδικασία διενέργειας διαγωνισμού για την πρόσληψη αναγνωρισμένης Εταιρείας – Συμβούλου, η οποία δραστηριοποιείται στην αγορά των Εταιρειών Επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία. Έργο της θα είναι να μελετήσει τις παραμέτρους και προϋποθέσεις που θα συνεκτιμηθούν για την ίδρυση και λειτουργία Θυγατρικών Εταιρειών αξιοποίησης και διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας της ΔΕΗ Α.Ε. Ο Σύμβουλος εκτός από την ανάλυση κόστους - οφέλους που θα πραγματοποιήσει, θα προτείνει και τη μορφή του νέου θυγατρικού σχήματος.

Τέλος, η ΔΕΗ θα προτείνει στη ΡΑΕ και το Υπουργείο Ανάπτυξης μέτρα περιστολής του προβλήματος της ιδιαίτερα αυξημένης ζήτησης ηλεκτρικής ισχύος για ολίγες ημέρες και ώρες του Ιουλίου, του οποίου η αντιμετώπιση πέραν του ότι είναι ιδιαίτερα δύσκολη είναι και εξαιρετικά δαπανηρή.

Τα μέτρα αφορούν μόνο τους μεγάλους πελάτες της ΔΕΗ Α.Ε. (περίπου το 1% των πελατών της) και δίνουν κίνητρα για μειωμένη και επιβαρύνσεις για αυξημένη κατανάλωση.

Όπως επισημαίνεται , τα μέτρα αυτά δεν αφορούν το υπόλοιπο 99% των πελατών της και δεν αγγίζουν του οικιακούς και άλλους μικροκαταναλωτές της.

Τα μέτρα θα τεθούν υπ’ όψη των πελατών στους οποίους θα απευθύνονται μετά την έγκρισή τους από το Υπουργείο Ανάπτυξης.