Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 22 Απριλίου 2005 20:00

Αλογοσκούφης: Ανασυγκρότηση των δομών στις τρεις αγορές εργασίας

«Δεν υπάρχουν προκαθορισμένες αποφάσεις, ούτε πρόκειται να υπάρξουν αιφνιδιασμοί στο διάλογο με στόχο την προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας», διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης μιλώντας σε ημερίδα του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του London School of Economics (LSE) στην Αθήνα http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/04/22/1036665.htm .

«Δεν μιλάμε για κατάλυση των κανόνων που πρέπει να διέπουν τη λειτουργία της αγοράς εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων για αξιοπρεπή εργασιακό βίο, αλλά για ανασυγκρότηση των δομών, ώστε αυτές να εκσυγχρονισθούν και να αποτελέσουν το πλαίσιο για μια ουσιαστική αύξηση της απασχόλησης, η οποία υπολείπεται κατά πολύ του ευρωπαϊκού μέσου όρου», πρόσθεσε.

Ο κ. Αλογοσκούφης έκανε λόγο για τρεις αγορές εργασίας, του ευρύτερου δημοσίου τομέα και των ΔΕΚΟ που είναι η πιο προστατευμένη από όλες, του ιδιωτικού τομέα με δυσκαμψίες, όπως είναι οι περιορισμοί στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, και την ανεπίσημη αγορά εργασίας του ιδιωτικού τομέα, η οποία είναι εντελώς ευέλικτη και χωρίς κανόνες και οι εργαζόμενοι δεν καλύπτονται ούτε από το Σύστημα Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ούτε από συλλογικές συμβάσεις εργασίας και που κυριαρχείται τα τελευταία χρόνια από τους ανειδίκευτους εργάτες και τους μετανάστες.

«Η ανεπίσημη αγορά θα πρέπει να καταργηθεί και να ενταχθεί στην επίσημη. Οι αγορές και του δημόσιου τομέα και του ιδιωτικού τομέα θα πρέπει να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά», υπογράμμισε.