Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 25 Απριλίου 2005 09:00

Valero: 6,9 δισ. δολ. σε μετρητά και μετοχές για την εξαγορά της Premcor

ΣΥΜΦΩΝΙΑ, για την εξαγορά της Premcor Inc., αντί του ποσού των 6,9 δισ. δολ. σε μετρητά και μετοχές, προκειμένου να καταστεί η μεγαλύτερη εταιρεία διΰλισης πετρελαίου, της Β. Αμερικής, έκλεισε η Valero Energy Corp., η εταιρεία με τις καλύτερες επιδόσεις φέτος, στον Standard & Poor's 500 Index.

Η εταιρεία, θα εκδώσει 3,5 δισ. δολ. σε μετοχές και θα καταβάλλει 3,4 δισ. δολ. σε μετρητά, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των εταιρειών. Οι επενδυτές της Premcor, θα πάρουν 0,99 μετοχή ή 72,76 δολ. σε μετρητά για κάθε μία μετοχή που κατέχουν, 19% περισσότερα από την τιμή κλεισίματος των μετοχών της εταιρείας, την περασμένη Παρασκευή, στα 59 δολ. η μία.

Η σημερινή συμφωνία, προσθέτει τέσσερα διϋλιστήρια και αυξάνει τη δυναμικότητα της Valero στα 3,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Οι αμερικανικές εταιρείες διΰλισης πετρελαίου, θερίζουν καρπούς, καθώς η αύξηση της ζήτησης, ώθησε ανοδικά τις τιμές των καυσίμων και διεύρυνε τα περιθώρια κέρδους. Ο εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας, Bill Greehey, δαπάνησε περισσότερα από ένα δισ. δολ. την τελευταία διετία, προκειμένου να αυξήσει τη δυναμικότητα της εταιρείας.

Οι μετοχές της Valero και των άλλων εταιρειών διΰλισης πετρελαίου των ΗΠΑ, αναρριχήθηκαν στα υψηλότερα παρά ποτέ επίπεδα αυτόν τον μήνα, καθώς οι τιμές της βενζίνης και του αργού πετρελαίου, έφθασαν στα ύψη. Το περιθώριο των διϋλιστηρίων από την μετατροπή του αργού πετρελαίου σε βενζίνη και άλλα καύσιμα, ενδέχεται να αυξηθεί σε άνευ προηγουμένου επίπεδα τους επόμενους μήνες, καθώς η κατανάλωση καυσίμων αυξάνεται, σύμφωνα με τους αναλυτές της Morgan Stanley.