Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 25 Απριλίου 2005 09:33

Cemex: 43% υψηλότερα κέρδη μετά την εξαγορά της RMC

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ αύξηση, σε ποσοστό της τάξης του 43%, σημείωσαν το πρώτο τρίμηνο της χρήσης, τα καθαρά κέρδη της τρίτης μεγαλύτερης τσιμεντοβιομηχανίας στον κόσμο, Cemex SA, μετά την κίνηση της μεξικανικής εταιρείας, να αγοράσει τη βρετανική RMC Group Plc, αντί του ποσού των 5,8 δισ. δολ. και την επέκτασή της στις ΗΠΑ, αποτέλεσμα της υψηλής ζήτησης.

Τα καθαρά κέρδη, αναρριχήθηκαν στα 444 εκατ. δολ. από 311 εκατ. δολ, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας. Οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν ότι τα κέρδη της θα διαμορφωθούν στα 266 εκατ. δολάρια. Οι πωλήσεις, συμπεριλαμβανομένων και των πωλήσεων ενός μηνός της RMC, σημείωσαν επίσης αύξηση σε ποσοστό 43%, φθάνοντας στα 2,6 δισ. δολάρια.

Η Cemex συμφώνησε να εξαγοράσει την RMC τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να διπλασιάσει το μέγεθός της και να καταστεί η υπ' αριθμόν ένα προμηθεύτρια ετοίμου σκυροδέματος στον κόσμο. Οι πωλήσεις της στις ΗΠΑ, τη δεύτερη σε μέγεθος αγορά της, αναρριχήθηκαν περίπου 1/4, ενώ οι δαπάνες για τις κατασκευές αυξήθηκαν για 13ο συνεχόμενο μήνα, τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης μετοχές της εταιρείας, υποχωρούσαν 0,82, ποσοστό 2,3%, φθάνοντας στα 24,84 δολ. η μία, στη 1:46' μ.μ., ώρα Ν. Υόρκης. Οι μετοχές της Lafarge SA, της μεγαλύτερης εταιρείας τσιμέντου στον κόσμο, κέρδιζαν 1,6% στο Παρίσι και της Holcim Ltd., της δεύτερης σε μέγεθος εταιρείας του κλάδου, σημείωσαν άνοδο 1%, στη Ζυρίχη.