Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 25 Απριλίου 2005 10:12

Barclays: Προσφορά 5,2 δισ. δολ. για το 60% νοτιο-αφρικανικής Absa

ΤΟ ΠΟΣΟΝ των 31,4 δισ. ραντ (5,2 δισ. δολ. ΗΠΑ), για το 60% της Absa Group Ltd., ενδέχεται να προσφέρει η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Βρετανίας, Barclays Plc, ενώ βρίσκεται στο στάδιο των διαπραγματεύσεων με τους μετόχους της μεγαλύτερης δανείστριας καταναλωτών της Νοτίου Αφρικής, προκειμένου να επιτύχει τη στήριξη της προσφοράς της.

Η Barclays, ενδέχεται να καταβάλλει 79 ραντ ανά μετοχή για το μερίδιο της νοτιοαφρικανικής τράπεζας, όπως ανακοίνωσε σήμερα προς το Χρηματιστήριο του Γιοχάνεσμπουργκ, η Absa, oι μέτοχοι της oποίας θα πάρουν επίσης μέρισμα 1,8 ραντ ανά μετοχή, σύμφωνα με τη διοίκησή της.

Η απόκτηση της τέταρτης μεγαλύτερης τράπεζας, από πλευράς περιουσιακών στοιχείων, της Νοτίου Αφρικής, θα δώσει στην Barclays επτά εκατ. Νοτιοαφρικανούς πελάτες, σε μία περίοδο που η κερδοφορία από τον δανεισμό στη Βρετανία, περιορίζεται. Η Barclays, ήταν η μεγαλύτερη τράπεζα στη Νότιο Αφρική, πριν κλείσει εκεί τα γραφεία της το 1986, εξ αιτίας των διαδηλώσεων κατά του απαρτχάϊντ.

«Η Νότιος Αφρική, είναι μια αγορά που θα δούμε να αναπτύσσεται ταχύτερα απ' ό,τι η αντίστοιχη της Βρετανίας», ανέφερε ο Colin Morton, ο οποίος διαχειρίζεται 453 εκατ. δολ. με την BWD Rensburg στο Λιντς της Β. Αγγλίας, πριν από την ανακοίνωση της εμπορικής συναλλαγής, συμπληρώνοντας: «Με τα όσα συμβαίνουν στη Βρετανία, που δυσκολεύουν τα πράγματα, δεν προκαλεί έκπληξη το ότι ψάχνουν να δραστηριοποιηθούν σε άλλα μέρη του κόσμου».

Ο επικεφαλής της, John Varley, 49 ετών, θα επιτύχει την πρόσβαση σε μία αγορά, όπου ο δανεισμός προβλέπεται να αυξηθεί με ρυθμό 15% ετησίως και η κερδοφορία, είναι υψηλότερη της Βρετανίας. Η απόδοση των μετοχών της Absa, το εξάμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου ήταν 24,2%, περίοδος κατά την οποία η ετήσια απόδοση της Barclays το 2004, ήταν 19,2%.