Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 25 Απριλίου 2005 10:29

Volvo: 34% υψηλότερα κέρδη, μετά την αύξηση της ζήτησης στις ΗΠΑ

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ αύξηση, κατά 1/3, ανακοίνωσε ότι εμφάνισαν το πρώτο τρίμηνο τα καθαρά κέρδη, της μεγαλύτερη εταιρείας παραγωγής φορτηγών αυτοκινήτων της Ευρώπης, Volvo AB, καθώς οι εταιρείες μεταφορών στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, επέκτειναν τους στόλους τους, σε συνδυασμό με την αντικατάσταση των παλαιότερων οχημάτων.

Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 3,25 δισ. κορώνες (462 εκατ. δολ. ΗΠΑ) ή 7,92 κορώνες ανά μετοχή, από 2,43 δισ. κορώνες ή 5,74 κορώνες ανά μετοχή, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της αυτοκινητοβιομηχανίας, που εδρεύει στη Σουηδία. Οι πωλήσεις, σημείωσαν αύξηση σε ποσοστό της τάξης του 14%, φθάνοντας στα 52,3 δισ. κορώνες, από 45,9 δισ. κορώνες.

Η Volvo και οι ανταγωνίστριές της, όπως η DaimlerChrysler AG, η δεύτερη σε μέγεθος εταιρεία παραγωγής φορτηγών αυτοκινήτων της Ευρώπης, πουλάνε περισσότερα οχήματα, καθώς οι εταιρείες μεταφορών, μεταφέρουν περισσότερα καταναλωτικά αγαθά και αλλάζουν τα παλιά τους οχήματα. Η εταιρεία, μειώνει το κόστος με τον περιορισμό των γραμμών παραγωγής της σε δύο από 18 και αυξάνει την αποδοτικότητά της.

«Η οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ είναι έντονη», ανέφερε ο εκτελεστικός της διευθυντής, Leif Johansson, στη δήλωσή του, συμπληρώνοντας: «Βλέπουμε ότι υπάρχει η τάση αλλαγής των παλαιών οχημάτων στους στόλους εταιρειών».

Η ζήτηση, αυξήθηκε στην κύρια ευρωπαϊκή αγορά της Volvo, όπως επίσης στη Βόρειο και Νότιο Αμερική, ενώ οι παραδόσεις φορτηγών το πρώτο τρίμηνο, σημείωσαν αύξηση 11%, φθάνοντας στα 64.621 οχήματα, από 58.106 οχήματα πέρυσι.

Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα είναι λίγο πιο κάτω από το 5% φέτος. Κατά μέσον όρο, η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη το 2005, θα είναι 2%. Η Volvo περιμένει ότι η αγορά βαρέων οχημάτων στη Βόρειο Αμερική, θα αυξηθεί σε ποσοστό από 15% έως 20%, φέτος.

Τα λειτουργικά κέρδη της Volvo το πρώτο τρίμηνο, σχεδόν διπλασιάστηκαν, φθάνοντας τα 4,54 δισ. κορώνες, από 2,36 δισ. κορώνες, εξαιρουμένης της εκ νέου αξιολόγησης των μετοχών της Scania AB, το πρώτο τρίμηνο του 2004. Το περιθώριο κέρδους της Volvo, αυξήθηκε στο 8,7% - ιστορικά υψηλά για την εταιρεία – από 5,1%, εξαιρουμένης της νέας αξιολόγησης, σύμφωνα με την εταιρεία.

Η Volvo, κλείνει επίσης παραγγελίες στη Μέση Ανατολή και την Ασία. Στις 19 Απριλίου, έκλεισε παραγγελία για την παραγωγή του σασί 500 λεωφορείων από το Ιράν, που θα μεταφερθούν στη μονάδά της στο Boraas της Σουηδίας για τη συναρμολόγηση στο Saveh του Iran, από την τοπική αντιπροσωπεία της, Run Iran. Πέρυσι η χώρα, ήταν η τρίτη σε μέγεθος αγορά της Volvo.