Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 25 Απριλίου 2005 10:41

Επιβράδυνση της ανάπτυξης - άνοδο του πληθωρισμού προβλέπει η ΤτΕ

Γύρω στο 3% αναμένεται να επιβραδυνθεί ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2005, σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Νικόλαο Γκαρκάνα. Το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα με το περσινό έτος.

Γύρω στο 3% αναμένεται να επιβραδυνθεί ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2005, σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Νικόλαο Γκαργκάνα.

Το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα με το περσινό έτος.

Ο πληθωρισμός, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της ΤτΕ, εκτιμάται ότι θα επιταχυνθεί φέτος στο 4%, ενώ αντιθέτως στην Ευρωζώνη αναμένεται να υποχωρήσει κάτω από το επίπεδο του 2%.

Το νέο πρόγραμμα σταθερότητας της Ελλάδας χρειάζεται «μεγάλη και αποφασιστική προσπάθεια» για επίτευξη χαμηλότερου ελλείμματος, επισημαίνεται στην έκθεση.

Ο κ. Γκαργκάνας χαρακτήρισε θετική την απόφαση της κυβέρνησης να αρχίσει το συντομότερο διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους για τη μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει περισσότερο απο κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα μια σημαντική δημογραφική πρόκληση.

Πρότεινε εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας αλλά και στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και η παραγωγικότητα της οικονομίας.

Τέλος συνέστησε προσοχή στους δανειολήπτες για να αποφεύγουν τον άσκοπο δανεισμό και να σταθμίζουν την μελλοντική εξέλιξη εισοδήματός τους.

Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ότι και στο πρώτο τρίμηνο του 2005 τα στεγαστικά δάνεια επιταχύνθηκαν και ο ρυθμός τους διαμορφώθηκε στο 25,8%, ενώ ο ρυθμός αύξησης των καταναλωτικών δανείων διατηρήθηκε σε υψηλό επίπεδο 33,9%.

Πηγές: AΠΕ, Reuters