Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 25 Απριλίου 2005 12:32

Elpida: Zημίες το δ' τρίμηνο, μετά τη μείωση των τιμών chip

ΖΗΜΙΕΣ, το τέταρτο τρίμηνο της χρήσης, μετά την υποχώρηση των τιμών chip, περισσότερο από το αναμενόμενο, εμφάνισε η πέμπτη σε μέγεθος εταιρείας παραγωγής memory chip, στον κόσμο, Elpida Memory Inc. Επίσης, η εταιρεία, αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή της για το τρέχον τρίμηνο.

Οι ζημίες το τρίμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου, ήταν 1,7 δισ. γιέν (16 εκατ. δολ. ΗΠΑ), σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση, προς το Χρηματιστήριο του Τόκυο. Το venture μεταξύ Elpida, Hitachi Ltd. και Nec Corp., εμφάνισε κατά την προηγούμενη χρήση, καθαρά κέρδη 491 εκατ. γιέν.

Όπως η Samsung Electronics Co., η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής memory chip, έτσι και η Elpida, στοχεύει στα ηλεκτρονικά ευρείας κατανάλωσης, όπως κινητά τηλέφωνα και συσκευές ψηφιακής μουσικής, DVD. Ωστόσο, η μείωση της ζήτησης αυτών των προϊόντων, περιόρισε και την αντίστοιχη των δικών τους, σύμφωνα με την Elpida.

Το τέταρτο τρίμηνο, οι πωλήσεις αυξήθηκαν στα 50,7 δισ. γιέν από 32,3 δισ. γιέν. Τα λειτουργικά της κέρδη ή οι πωλήσεις μείον του κόστους των αγαθών που πουλήθηκαν και των διοικητικών δαπανών, υπερτριπλασιάστηκαν στο 1,1 δισ. γιέν, από 296 εκατ. γιέν, πριν από ένα χρόνο.

Σήμερα, ο πρόεδρος της Elpida, Yukio Sakamoto, είπε ότι θα αυξήσει τις δαπάνες στα 143,6 δισ. γιέν τη χρήση που άρχισε την 1η Απριλίου, περισσότερα από τα 100 δισ. γιέν, που σχεδίαζε να δαπανήσει αρχικά. Ο ίδιος περιμένει να αρχίσει η παραγωγή του εργοστασίου στη Χιροσίμα, για τα νέα chip, δύο μήνες αργότερα απ'ό,τι προγραμματιζόταν.

Οι μετοχές της Elpida, σημείωσαν άνοδο 30 γιέν, ποσοστό 0,8%, φθάνοντας στα 3.720 γιέν η μία, στις 3 μ.μ., κατά το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου στο Τόκυο. Φέτος, έχουν υποχωρήσει σε ποσοστό 8,4%, έναντι υποχώρησης 1,5% του δείκτη Topix. Τα αποτελέσματα της εταιρείας, ανακοινώθηκαν μετά το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου στην Ιαπωνία.