Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 25 Απριλίου 2005 13:03

IFC: Προς εξαγορά του 5% της China Investment Bank της ΒΝP

ΣΧΕΔΙΑ, για την απόκτηση του 5%, της Changjiang BNP Paribas Peregrine Securities Co., της κινεζικής επενδυτικής τράπεζας, της οποίας το 1/3 ανήκει στην υπ' αριθμόν δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Γαλλίας, κάνει η International Finance Corp., σκέλος της World Bank.

H επένδυση στην Changjiang BNP, αποτελεί το πρώτο μερίδιο σε κινεζική επενδυτική τράπεζα, της International Finance ή εταιρεία αγοραπωλησίας μετοχών. Η εμπορική συναλλαγή, εξαρτάται από την αρμόδια επιτροπή της Κίνας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της International Financial Corp.

H IFC, έχει επενδύσει περισσότερα από 1,8 δισ. δολ. σε 81 επιχειρηματικά σχέδια στην Κίνα, από το 1985, συμπεριλαμβανομένης και μιας επένδυσης ύψους 387 εκατ. δολ. το 2004, περισσότερο από το ήμισυ των συνολικών της επενδύσεων στην περιοχή. Δαπάνησε 150 εκατ. δολ. για την αγορά μεριδίων σε πέντε κινεζικές εμπορικές τράπεζες τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Το 2004, οι επενδύσεις της IFC, ήταν 52,2 εκατ. δολ. στην Industrial Bank Co., της οποίας το 16% ελέγχεται από την Hang Seng Bank Ltd., σκέλος της HSBC Holdings. Επίσης, δαπάνησε 15,3 εκατ. δολ. για το 7,5% της China Life Reinsurance Company, της μεγαλύτερης εταιρείας αντασφαλειών της Κίνας.

Το σκέλος της World Bank έχει επενδύσει στην Bank of Shanghai, η οποία κατά 8% ανήκει σητν HSBC και σητν Nanjing City Commercial Bank, στην οποία η World Bank κατέβαλε 27 εκατ. για μερίδιο 15%. Η IFC, κατέχει επίσης μερίδιο στην Xian Commercial Bank και μετά από σχετική συμφωνία τον Απρίλιο, απέκτησε το 5% της Bank of Beijing Co. Η ING Groep NV, η μεγαλύτερη εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της Ολλανδίας, ανακοίνωση τον Μάρτιο, ότι ενδέχεται να αγοράσε το 19,9% της Bank of Beijing, αντί του ποσού των 215 εκατ. δολαρίων.