Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2016 09:30

Market Beat: Εβδομάδα που, με το διεθνές κλίμα ουδέτερο, η αγορά αναζητά κατεύθυνση

Είναι βέβαιη η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης αν κρίνουμε από τα σχόλια και τις παρατηρήσεις των εγχώριων παραγόντων, αλλά επισήμως όλοι περιμένουν το πέρας του τακτικού Eurogroup. Πολλοί στο ΧΑ επιμένουν πως οι ξένοι δεν θα περιοριστούν στη λήψη μιας θετικής αξιολόγησης στο διάστημα μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου, για να αγοράσουν μετοχές από το ταμπλό της Αθήνας. Άλλωστε, αν υπήρχε τέτοια διάθεση, κάποιοι θα είχαν αρχίσει να ποντάρουν σε αυτή την πιθανότητα αποτυπώνοντας μια σχετική προεξόφληση έναντι πιθανού θετικού αποτελέσματος.

Του Κώστα Ιωαννίδη

Είναι βέβαιη η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης αν κρίνουμε από τα σχόλια και τις παρατηρήσεις των εγχώριων παραγόντων, αλλά επισήμως όλοι περιμένουν το πέρας του τακτικού Eurogroup. Πολλοί στο ΧΑ επιμένουν πως οι ξένοι δεν θα περιοριστούν στη λήψη μιας θετικής αξιολόγησης στο διάστημα μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου, για να αγοράσουν μετοχές από το ταμπλό της Αθήνας. Άλλωστε, αν υπήρχε τέτοια διάθεση, κάποιοι θα είχαν αρχίσει να ποντάρουν σε αυτή την πιθανότητα αποτυπώνοντας μια σχετική προεξόφληση έναντι πιθανού θετικού αποτελέσματος.

Η εβδομάδα ξεκινά με το Eurogroup, και πολλοί εκτιμούν πως έχει ήδη ενσωματωθεί στις τιμές η ομαλή ολοκλήρωση του δεύτερου γύρου της πρώτης αξιολόγησης. Αλλά αν όντως συμβαίνει αυτό, ο κίνδυνος βρίσκεται στην περίπτωση που δεν εγκριθεί η εκταμίευση της υποδόσης. Πιθανότατα όμως όλα αυτά να τα επισκιάσουν κάποιες αναλύσεις, γύρω από όσα συνέβησαν στην ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. «Παραμένουμε πλήρως προσηλωμένοι με απώτερο στόχο την επίτευξη συμφωνίας για την δημιουργία ενός προγράμματος, το οποίο θα μπορεί να στηριχθεί από το Ταμείο μέσω μιας νέας συμφωνίας. Προς αυτή την κατεύθυνση, η αποστολή του Ταμείου θα επισκεφτεί σύντομα την Αθήνα», δηλώνει σε γραπτή ανακοίνωση ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζ. Ραις με αφορμή το δημοσίευμα του Reuters ότι το Ταμείο ετοιμάζεται να αναλάβει ρόλο ειδικού συμβούλου. Οι συζητήσεις μεταξύ Ελλάδας, Ευρωπαίων πιστωτών και ΔΝΤ βρίσκονται σε αδιέξοδο από τότε που ο κ. Σόιμπλε επέμεινε να είναι το Ταμείο μέρος του προγράμματος, χωρίς να αποδέχεται ωστόσο τις εκκλήσεις της κ. Λαγκάρντ για μεγάλη αναδιάρθρωση χρέους.

Η προηγούμενη εβδομάδα πάντως είχε στοιχεία που, χωρίς να κραυγάζουν, ειδοποιούν για καλύτερες μέρες, αν το επιτρέψει το διεθνές κλίμα.  Η στατιστική εικόνα είναι μια φωτογραφία της αγοράς μια δεδομένη χρονική στιγμή, κάτι που έχει μικρή αξία μετά από συναλλαγές μερικών λεπτών, γιατί μπορεί να διαφέρει σημαντικά. Η στατιστική ανάλυση στηρίζεται στην σύγκριση πολλών φωτογραφιών, με στόχο να αποκαλυφθεί η τάση των μεγεθών μέσα στην εξέλιξη του χρόνου και μόνο τότε έχει χρησιμότητα. Στις 63 συνεδριάσεις της περιόδου συσσώρευσης μεταξύ 1448,64 μονάδων και 1583,22 για τον 25άρη μόνο επτά είχαν μεταβολή πάνω από 2%. Οι δυο ήταν ανοδικές, ενώ οι πέντε καθοδικές. Για λόγους πιθανοτήτων και μόνο, η άνοδος, σαν έξοδος από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα με επενδυτική αδιαφορία και ως εκ τούτου ατονία, έχει μεγαλύτερες πιθανότητες. Ο 25άρης έχει μπροστά του να ξεπεράσει αρκετές προκλήσεις στατιστικού περιεχομένου. Καθώς γλύτωσε μόλις από το να περάσει κάτω από τον εκθετικό ΚΜΟ30.

Αντίθετα ο ΓΔ είναι ψηλότερα από τους εκθετικούς ΚΜΟ30 και ΚΜΟ100 με τον 200άρη στις 583,87 ήτοι μόλις 6,5 μονάδες πάνω από το κλείσιμο της Παρασκευής. Η εβδομάδα θα δώσει σαφέστερες ενδείξεις για την κατεύθυνση της παγκόσμιας επενδυτικής βιομηχανίας, αφού ξεκινά η ανακοίνωση εταιρικών αποτελεσμάτων. Το σημαντικότερο για το ΧΑ είναι η σηματοδότηση της έναρξης της δεύτερης αξιολόγησης.  Ενώ την Παρασκευή είναι η σειρά της Moody’s να αξιολογήσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.

Το δεύτερο debate του Τραμπ με την Χίλαρι Κλίντον

Οι Ασιατικές μετοχές σκαρφάλωσαν ψηλότερα και το μεξικανικό πέσο αναρριχήθηκε σήμερα Δευτέρα 10/10, καθώς οι αγορές είδαν λιγότερες πιθανότητες για μια νίκη του Donald Trump εν μέσω ενός σκανδάλου πάνω σε χυδαία σχόλια που έκανε για τις γυναίκες.

Οι διακοπές στην αγορά του Τόκιο συνέβαλαν να περιοριστεί η αρχική αντίδραση και ο ευρύτερης δείκτηςς MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ήταν ψηλότερα οριακά στο +0,1%.

Η δεύτερη τηλεοπτική αναμέτρηση του Τραμπ με την Χίλαρι Κλίντον την Κυριακή το βράδυ φάνηκε να έχει μικρό άμεσο αντίκτυπο στον τρόπο σκέψης των επενδυτών.

Οι Αγορές θεωρούν γενικά την Κλίντον ως γνωστό παράγοντα με πολιτική που τοποθετείται στη μέση του δρόμου. Υπάρχει πολύ μεγαλύτερη αβεβαιότητα σχετικά με το τι θα σήμαινε για τις ΗΠΑ μια διοίκηση Trump την εξωτερική πολιτική, το εμπόριο, την οικονομία και ακόμη και τη διοίκηση στην Federal Reserve.

Συγκεκριμένα, τα σχέδια του Τραμπ να αλλάξει τους δασμούς στις εισαγωγές και να επαναδιαπραγματευθεί τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου Βόρειας Αμερικής (NAFTA) θεωρούνται ως πολύ αρνητικά για το Μεξικό και τον Καναδά, και είναι ο λόγος που ταλαντεύονται τα νομίσματά τους, όταν αλλάζουν οι πιθανότητες του Trump να κερδίσει στις εκλογές. Και τα δύο νομίσματα ήταν σε άνοδο σήμερα, με το δολάριο ΗΠΑ κάτω -1,7% για το μεξικάνικο πέσο και χαμηλότερα -0,4% από το καναδικό δολάριο.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας    

ΗΠΑ  ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ

Τα εταιρικά αποτελέσματα κόντρα στην «πολιτική» απαισιοδοξία

Η απόσταση από τις εκλογές στις ΗΠΑ είναι πλέον μικρότερη από ένα μήνα και η παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία περνάει σε φάση αυξημένων επιφυλάξεων και με το δίκιο της. Το 2016 δεν είναι χρονιά που η συνεισφορά της πολιτικής είχε μικρή σημασία στη διαμόρφωση της διάθεσης για ανάληψη ρίσκου αν σκεφτούμε πως ως τώρα είχαμε το δημοψήφισμα για το Brexit που σόκαρε στιγμιαία αλλά οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του δεν έχουν υπολογιστεί. Αυτό αποκάλυψε η εβδομάδα που πέρασε, με την επάνοδο των πιέσεων στην στερλίνα που συνέβαλλαν στην εμφάνιση κερδών στο χρηματιστήριο του Λονδίνου με την καλύτερη εβδομαδιαία επίδοση από όλα τα ανεπτυγμένα χρηματιστήρια. Ενώ πολιτικά θεωρήθηκαν επίσης από ορισμένους και τα κριτήρια με τα οποία επέβαλε το πρόστιμο στην Deutsche Bank το υπουργείο οικονομικών των ΗΠΑ. 

Η βρετανική οικονομία αποδείχθηκε πιο ανθεκτική από ό, τι αναμενόταν στον απόηχο του δημοψηφίσματος για την ΕΕ, αλλά η απότομη πτώση της αξίας της στερλίνας και μια μεγάλη ένεση χρημάτων από την Τράπεζα της Αγγλίας έχουν βοηθήσει να υπάρξει όριο στην κατρακύλα .Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιβάρυνε την κατάσταση την περασμένη Τρίτη, υποβαθμίζοντας τις προβλέψεις του Ιουλίου, για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου. Ακόμη και στο καλύτερο σενάριο, όπου το βάρος από το Brexit ορίζεται ως «περιορισμένο», το ΔΝΤ προβλέπει πως η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί, στο 1,1% μόλις, το 2017. Οι αναλυτές της UBS, δήλωσε η πίεση είναι πολύ νωρίς για να πάρει τέλος. Προειδοποίησαν ότι είναι θέμα χρόνου μόνο, το πότε θα αρχίσει η εμφάνιση λιγότερο θετικών στοιχείων.

Η μάχη μεταξύ των υποψηφίων για το Λευκό Οίκο έχει φέρει στο προσκήνιο τα οικονομικά ζητήματα και οι επενδυτές επηρεάζονται ανάλογα με το στρατόπεδο που υποστηρίζουν, ακόμα και από τον τρόπο με τον οποίο ερμηνεύονται από κάθε πλευρά τα δεδομένα. Απέναντι σε όλα αυτά θα βρεθούν τα εταιρικά αποτελέσματα τρίτου τριμήνου, τα οποία συνήθως στερεοποιούν τις εκτιμήσεις των διαχειριστών κεφαλαίου για την τρέχουσα χρονιά και θα τους επιτρέψουν, να διαμορφώσουν τις θέσεις τους βάσει των προσδοκιών για το 2017.

Αμετανόητες «αρκούδες»

Παράλληλα παρέμειναν σε ισχύ τα επιχειρήματα των απαισιόδοξων αναλυτών, που απέναντι στα υψηλά επίπεδα των μετοχικών δεικτών, θυμίζουν τα τρισεκατομμύρια δολάρια που έχουν διοχετεύσει οι Κεντρικές Τράπεζες στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά, μετά την κρίση του 2008. Ωστόσο παρά τα πολλά χρόνια σε καθεστώς μηδενικών ή και αρνητικών επιτοκίων, οι ρυθμοί της παγκόσμιας ανάπτυξης παρέμειναν χαμηλοί. Τόσο, ώστε σε άρθρο του CNN ο τίτλος ήταν: «Αυτή είναι η πιο αργή ανάκαμψη των ΗΠΑ από το Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο». Ο Ed Yardeni της Yardeni Research αποκαλεί την ανάκαμψη της οικονομίας μια από τις πιο αδύναμες ανακτήσεις της μεταβολής του ΑΕΠ, αλλά είναι διστακτικός στο χαρακτηρισμό ως απολύτως χειρότερη.

Υπέρ των «αρκούδων» της αγοράς κινούνται και οι αναλυτές που με ευκαιρία την τακτική ετήσια συνεδρίαση του ΔΝΤ και της παγκόσμιας Τράπεζας, αναφέρθηκαν σε συνάντηση των ηγετών του κόσμου με στόχο να απαντήσουν στην απειλή επί της ύπαρξης της παγκόσμιας τάξης. Η ελίτ της Πολιτικής μαζεύτηκε στην Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα για συναντήσεις, που αποτελούν την επιτομή της πίστης στην παγκοσμιοποίηση, σε αντίθεση με την αυξανόμενη αντίδραση ενάντια στις αδικίες που αυτή δημιουργεί.

Παρ 'όλα αυτά, η έκθεση World Economic Outlook του ΔΝΤ που μόλις κυκλοφόρησε, άφησε τις προβλέψεις του Ιουλίου για την παγκόσμια ανάπτυξη αμετάβλητες στο 3,1% φέτος, μετά από 3,2% πέρυσι. Η δε εκτίμηση του επόμενου έτους παρέμεινε στο 3,4%. Από την άλλη πλευρά, η πρόβλεψη για την ανάπτυξη των ΗΠΑ μειώθηκε στο 1,6% φέτος και στο 2,2% το επόμενο έτος.

Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ήταν χαμηλότερα τον Σεπτέμβριο, καθώς η αγορά εργασίας έδειξε ότι έχει ακόμα περιθώρια να τρέξει. Οι εκτός αγροτικού τομέα μισθοδοσίες αυξήθηκαν κατά 156.000 για το μήνα και το ποσοστό ανεργίας ανέβηκε στο 5%, επισήμως την Παρασκευή. Οι οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από το Reuters ανέμεναν 176.000 νέες θέσεις εργασίας και το ποσοστό ανεργίας να κρατηθεί στο 4,9%. Το σύνολο ήταν μια μείωση από τα ανοδικά αναθεωρημένα στοιχεία για 167.000 θέσεις εργασίας τον Αύγουστο (με αρχικό αριθμό τις 151.000).

Ένα ευρύτερο μέτρο της ανεργίας, που περιλαμβάνει όσους έχουν σταματήσει να ψάχνουν για θέσεις εργασίας, καθώς και εκείνους που εργάζονται με μειωμένο ωράριο, για οικονομικούς λόγους, ήταν αμετάβλητο στο 9,7%. Η έκθεση ήρθε σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, καθώς η κεντρική τράπεζα φαίνεται να συνεχίζει της πολιτική αύξησης των επιτοκίων για να επανέλθει σε κανονική λειτουργία η οικονομική δραστηριότητα. Η Fed αύξησε τον περασμένο το Δεκέμβριο τα επιτόκια, ωστόσο, κρατήθηκε μακριά από τότε έναντι της αύξησής τους μέσα από μια ποικιλία παγκόσμιων και εγχώριων ανησυχιών. Οι traders ανέβασαν στο 70,2% τις πιθανότητες για μια αύξηση των επιτοκίων το Δεκέμβριο αρκετά υψηλότερα, από το 63,9% πριν από την έκθεση. Παράλληλα κράτησαν τους χρηματιστηριακούς δείκτες κοντά στα υψηλά για φέτος, περιμένοντας την ώρα της αλήθειας για τα κέρδη των εισηγμένων, αλλά και για το ποιος θα αναδειχθεί Πρόεδρος στις ΗΠΑ.

Η εβδομάδα σε αριθμούς

Για την εβδομάδα, ο S&P500 κλείνοντας στις 2153,74 μονάδες είχε επίδοση -0,67% και στο 2016 διατήρησε κέρδη +5,37%. Ο Dow με -0,37% έκλεισε στις 18.308,15 μονάδες ενώ στο έτος κερδίζει +4,68%. Ο S&P400 έπεσε -1,18% με επίδοση φέτος +9,68% και ο Russell 2000, της μικρής κεφαλαιοποίησης, με μεταβολή -1,21%, αποδίδει στο έτος +8,86%. Ο δε Nasdaq, με υποχωρώντας -0,37%, περιόρισε τα κέρδη του για το 2016 στο +5,69%. Ο χρυσός με πτώση στη βδομάδα -4,56%, γιατί τον επηρέασε το ισχυρό δολάριο και η προεξόφληση της αύξησης στα επιτόκια της Fed, διατηρεί ωστόσο κέρδη στο έτος 18,68%. Αντίθετα το πετρέλαιο να ενισχύθηκε +3,12% παρά την ισχύ του δολαρίου από την εντύπωση ότι θα ελεγχθεί επιτέλους η παραγωγή και άρα η περίσσια στην προσφορά. Στο 2016 κερδίζει 33,67%.

Ο Nikkei, κέρδισε +2,49% και στο έτος χάνει -11,42%. Ο FTSE100 του χρηματιστηρίου του Λονδίνου ανέβηκε +2,10% στη βδομάδα και κερδίζει +12,85% στο 2016. Ο γερμανικός δείκτης DAX υποχώρησε κατά -0,19%, με απόδοση -2,35% το 2016 και ο CAC έμεινε αμετάβλητος με οριακή μεταβολή +0,04% με ετήσια μεταβολή -4,04%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας έχασε -1,77% και στο έτος αποδίδει -9,64%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία δεν μειώθηκε με μεταβολή +0,03% και στο 2016 χάνει -23,41%. Ο Bovespa της Βραζιλίας εμφάνισε εκτίναξη +4,70%, και στο έτος ενισχύεται +40,97%, ενώ ο Bolsa του Μεξικού ενισχύθηκε +0,74%, με επίδοση στο 2016 +10,75%. Ο  δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε μεταβολή +0,50%, και επίδοση για το 2016 +4,72%. Ο δείκτης Sensex για τις μετοχές στην Ινδία είχε άνοδο +0,70%, στο 2016 αποδίδει +7,26%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng κέρδισε +2,38% και στο 2016 έχει κέρδη +8,84%. Πτώση -0,96% εμφάνισε ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Σαγκάης SSE Comp. Ind., με ετήσια επίδοση -15,10%.

Θέσεις εργασίας και εκλογές

Η ερμηνεία της έκθεσης της Παρασκευής επί των θέσεων εργασίας, εξαρτάται από το τι ψηφίζουν οι αναλυτές τον επόμενο μήνα. Οι οπαδοί του Donald Trump, ίσως να επικεντρωθούν στην επιβράδυνση της αύξησης των θέσεων εργασίας σε σχέση με το περασμένο έτος, στην αύξηση του ποσοστού ανεργίας, ή από άλλα σταθμά μέτρησης της ανεργίας που παρουσιάζουν ένα ασυνήθιστα υψηλό αριθμό των εργαζομένων που επιθυμούν πλήρη απασχόληση, αλλά μπορούν να βρουν εργασία μερικής απασχόλησης. Οι υποστηρικτές Χίλαρι Κλίντον, θα τονίσουν το ιστορικά χαμηλό επίπεδο της επίσημης ανεργίας, την αύξηση των μισθών, καθώς και ένα αυξανόμενο ποσοστό συμμετοχής πολιτών στο εργατικό δυναμικό της χώρας. Αλλά ενώ αυτές οι μετρήσεις είναι χρήσιμες στην αξιολόγηση της οικονομίας, δεν είναι κατ 'ανάγκη ένας αξιόπιστος παράγοντας για το ποιος θα κερδίσει τις εκλογές.

Η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε με πεισματικά αργό ρυθμό, πολύ λιγότερο από το 3% που ήταν ευρέως αποδεκτό μέτρο υγιούς ανάπτυξης. Η Fed αναμένει ότι η οικονομία θα αυξηθεί φέτος 1,8%.  Οι οικονομολόγοι  το αποδίδουν σε πολλούς παράγοντες: στην οικονομική κρίση το 2008, στη διαπάλη επί των δημοσιονομικών στην Ουάσιγκτον, στις επαναλαμβανόμενες κρίσεις χρέους στην Ευρώπη, στην επιβράδυνση της Κίνας και άλλα. Αλλά σύμφωνα με μια προκλητική νέα έρευνα της Fed, θα μπορούσε να υπάρχει μια απλή ερμηνεία για την αργή ανάπτυξη, εξηγώντας παράλληλα γιατί οι προσπάθειες για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης - με τρισεκατομμύρια δολάρια σε νομισματική τόνωση και επιτόκια κοντά στο μηδέν - δεν έχουν αποδώσει τόσο καλά. Οι οικονομολόγοι της Fed ισχυρίζονται ότι η αργή οικονομική ανάπτυξη μπορεί να ήταν σε μεγάλο βαθμό αναπόφευκτη και ίσως δεν έχει καθόλου να κάνει με την οικονομική κρίση του 2008. Κύριος ένοχος: τα δημογραφικά στοιχεία.

ΧΑ

Με ανοδικό βηματισμό ξεκινά ο Οκτώβριος

Η παράδοση συνεχίστηκε στο ΧΑ και για άλλη μια φορά, ο Οκτώβριος εμφάνισε ανοδική έναρξη. Καθώς η πρώτη του εβδομάδα ήταν εκείνη που, εκτός των άλλων, έδειξε με σαφήνεια ότι υπάρχει «ζωή», δηλαδή επενδυτικό ενδιαφέρον, για μετοχές εκτός των τραπεζών του 25άρη. Αυτό δεν περιορίστηκε μόνο στις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης αλλά απλώθηκε, πολύ επιλεκτικά για την ώρα, στη μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση.

Ο τζίρος παρέμεινε σε επίπεδα καλοκαιριού. Αφού περιορίστηκε, ανά ημέρα, κάτω από τα 27 εκατ. ευρώ και στα 2,2 εκατ. ήταν ο μέσος ημερήσιος τζίρος στις προσυμφωνημένες συναλλαγές. Ωστόσο στις τελευταίες συνόδους, σημειώθηκε κλιμάκωση των όγκων προς τα πάνω και ο μέσος τζίρος των τραπεζικών blue chip, σαν ποσοστό επί του συνολικού, περιορίστηκε στο 45,8%. Δηλαδή χαμηλότερο από εκείνο που ίσχυε τον Αύγουστο (πάνω από 47,2%) και τον Σεπτέμβριο (πάνω από 50%). Αυτό το φαινόμενο της απεξάρτησης των θεσμικών από τις συναλλαγές των τραπεζικών blue chip, ειδικά των ξένων, έδωσε περισσότερο χώρο για να εμφανιστούν άλλες μετοχές, του 25άρη και όχι μόνο, στο προσκήνιο της διαπραγμάτευσης ανά σύνοδο. Ωστόσο δεν είναι άλλος κλάδος, παρά οι τράπεζες, που στις περισσότερες συνεδριάσεις με την πορεία τους καθορίζουν και αυτή των ΓΔ και 25άρη. Εξακολουθούν δε, να αποτελούν τον σηματοδότη για την ανάπτυξη πιέσεων ή αγοραστικού ενδιαφέροντος για τους υπόλοιπους κλάδους. Κρατώντας αρκετές φορές ζωντανή την αντίθεση, στη δυναμική τους, από την μετοχή της ΕΕΕ. Η εκτίμησή μας είναι πως αυτό προκαλείται από την στρατηγική των ισχυρών θεσμικών, που θέλουν να δημιουργήσουν μηχανισμό αντιστάθμισης κινδύνου μέσα από μετοχές που ήδη κατέχουν στα χαρτοφυλάκιά τους, όσο δεν ξεκαθαρίζει η σχέση της χώρας με τους δανειστές.

Αυτή η ελλιπής ορατότητα του μέλλοντος της ελληνικής οικονομίας χαλάει τον συντονισμό του ΧΑ με τα υπόλοιπα χρηματιστήρια του ευρώ, αν και την περασμένη εβδομάδα η ανεξαρτησία λειτούργησε υπέρ ανόδου, κόντρα στην πτώση στην ευρωζώνη. Έτσι είχαμε τρεις ανοδικές συνόδους και δυο πτωτικές, που απέφεραν στον ΓΔ κέρδη +2,08% και στον 25άρη άνοδο +1,51%. Ο δείκτης της μεσαίας εμφάνισε πτώση -1,04% αν και η ΙΝΛΟΤ εμφάνισε άνοδο 29,25% και η ΙΝΤΚΑ +24,54% με επίσης διψήφια άνοδο για την ΟΛΥΜΠ +10,07%.

Στην πρώτη σύνοδο της εβδομάδας του μήνα και του τελευταίου τρίμηνου, οι θεσμικοί με εξαιρετικά χαμηλό συναλλακτικό ενδιαφέρον, αποφάσισαν έναρξη με ανοδική δυναμική στην οποία οι τράπεζες είχαν δεύτερο ρόλο. Οι επενδυτές οδήγησαν ψηλότερα τον ΓΔ κατά +0,74% που έφθασε στις 569,72 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1515,87 με μεταβολή +0,99%. Την άνοδο οδήγησαν οι εταιρίες Πρώτων Υλών +3,36%, Ταξίδια Αναψυχή +2,34%, Ακίνητης Περιουσίας +1,97% και Τραπεζών +1,77%. Την Τρίτη εμφανίστηκε σημαντική άνοδος, αφού ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +1,66% και έφθασε στις 579,18 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1542,82 με μεταβολή +1,79%. Οδήγησαν οι Τράπεζες με ημερήσια κέρδη +3,09% και βοήθησαν όλοι σχεδόν οι κλάδοι, ενώ ξεχώρισαν οι εταιρίες στα Προσωπικά Οικιακά Είδη +3,11%, Πρώτων Υλών +3,02%, Πετρελαίου Αερίου +2,80%, και στις Κατασκευές Υλικά +2,01%. Ήταν τα υψηλότερα επίπεδα για τη βδομάδα, αφού ακολούθησαν δυο πτωτικές σύνοδοι που την Πέμπτη έφεραν τον ΓΔ στις 574,22 από 575,37  μονάδες την Τετάρτη, με μεταβολή -0,20% από -0,66%. Ενώ ο 25άρης κατέληξε στις 1519,12 από 1527,64 με μεταβολή -0,56% από -0,98%. Από το μέσο του τελευταίου ημίωρου που άρχισαν να μειώνονται αποτελεσματικά οι απώλειες των βασικών δεικτών. Ήτοι στις 6/10 φάνηκε η πιθανότητα ανόδου την Παρασκευή 7/10, που ήρθε με μικρή αύξηση του τζίρου.

Την επέφεραν κυρίως τα κέρδη των εταιριών  Πρώτων Υλών +6,19%, Τραπεζών +2,07%, Κατασκευές Υλικά +1,86%, Τηλεπικοινωνιών +1,58%, Χρ/μικών Υπηρεσιών +1,21%, που λειτούργησαν σε αντιστάθμισμα της πτώσης των εταιριών Τροφίμων Ποτών -3,48% και στα Προσωπικά Οικιακά Είδη -1,12%. Ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,54% και έφθασε στις 577,30 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1523,55, με μεταβολή +0,29%. Η διακύμανση του 25άρη την πρώτη βδομάδα του Σεπτέμβρη ήταν 6,85%, της δεύτερης 4,31%, της τρίτης 3,46%, της τέταρτης 4,36%, της πέμπτης 2,81% και της πρώτης του Οκτώβρη 2,70% τονίζοντας τη μείωση του πλάτους της ταλάντωσής του μέσα στη ζώνη συσσώρευσης από τις 12/7.

Η εικόνα της εβδομαδιαίας μεταβολής των επιμέρους μετοχών του δείκτη των θεσμικών FTSE25 αποτυπώνει τη βελτίωση του κλίματος για τις Τράπεζες και το έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον για συγκεκριμένες μετοχές. Μερικές είχανε ξεχωρίσει από την τελευταία βδομάδα του Σεπτέμβρη. Την μεγαλύτερη άνοδο εμφάνισαν η ΜΥΤΙΛ +15,38% και η ΓΕΚΤΕΡΝΑ +12,02% και ακολούθησαν ΑΛΦΑ +7,43%, ΜΟΗ +6,70%, ΠΕΙΡ +5,97%, ΕΧΑΕ +5,85%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ +4,80% και ΕΥΡΩΒ +4,13%. Άνοδο πάνω από τη μεταβολή του 25άρη ήτοι από +2% ως +3,8% είχαν αλφαβητικά ΓΡΙΒ, ΔΕΗ, ΕΤΕ, ΛΑΜΔΑ, ΜΠΕΛΑ, ΤΕΝΕΡΓ και ΤΙΤΚ. Με τις ΒΙΟ και ΕΛΠΕ με επίδοση όπως ο δείκτης, ενώ στον αντίποδα με υπολογίσιμες απώλειες βρέθηκαν μόνο οι ΑΡΑΙΓ -6,29%, ΕΕΕ -4,51% και ΦΦΓΚΡΠ -1,45% λόγω κυκλικότητας, από το πέρας των καλοκαιρινών δραστηριοτήτων.

Τεχνική ανάλυση

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης συνέχισε να κινείται σε ένα ιδιαίτερα στενό εύρος εντός της συσσώρευσης. Δεν θα ήταν υπερβολή να θεωρηθεί ότι σε αυτούς τους τρεις μήνες ο Γενικός Δείκτης σβήνει μια μεγάλη ταλάντωση τιμών που ακολούθησε μετά το "Brexit", κορυφώθηκε λίγο μετά την έγκριση του πρώτου σετ των προαπαιτούμενων και έκτοτε συσσωρεύει μέσα στην... συσσώρευση μειώνοντας σε κάθε κίνηση το εύρος των τιμών.

Στο διάγραμμα δείκτης, κινητοί μέσοι και ταλαντωτές έχουν σχεδόν ταυτιστεί κάνοντας πολύ επικίνδυνη μια κατηγορηματική πρόβλεψη κατεύθυνσης, αφού τα τεχνικά σήματα αγορών και πωλήσεων διαδέχονται και ακυρώνουν ανά δύο, ή τρεις ημέρες, τα προηγούμενα. Περισσότερο ασφαλές φαίνεται επί του παρόντος να αναμένει κανείς την διαφυγή είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω (580, ή 520 μονάδες) προκειμένου να αποσαφηνιστεί η τάση.

Οι τελευταίες τεχνικές ενδείξεις, επισφαλείς ως προς την βραχυπρόθεσμη ερμηνεία τους, συνεχίζουν να πριμοδοτούν την πιθανότητα ανόδου, ωστόσο συναλλακτικά αυτό δεν φαίνεται να έχει την απαραίτητη υποστήριξη που θα οδηγούσε μια πιο καθαρή και με διάρκεια κίνηση εκτός των συνηθισμένων πλέον επιπέδων διακύμανσης.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Πέτρος Στεριώτης της Nuntius ΑΧΕΠΕΥ

Σε διεθνές επίπεδο, αυξημένη αβεβαιότητα δημιουργούν γεγονότα όπως η ενδοημερήσια "βουτιά" άνω του 6% της Αγγλικής Λίρας έναντι του Δολαρίου σε νέα πολυετή χαμηλά, η επίπτωση που θα έχει στα μετοχικά κέρδη η άνοδος  της τιμής του Αργού Πετρελαίου πάνω από τα $50/βαρέλι για πρώτη φορά μετά από 3 μήνες και η φημολογία σχετικά με το τελικό ποσό που θα κληθεί να πληρώσει η Deutsche Bank.

Τα δε μηνιαία στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ θέτουν σε νέα βάση τη συζήτηση για το αν η FED θα προχωρήσει, μετά τις Προεδρικές εκλογές, σε αύξηση του βασικού της επιτοκίου. Στα της τεχνικής ανάλυσης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, τόσο η οριζοντίωση όσο και η σύγκλιση των βασικών μακροπρόθεσμων κινητών μέσων όρων του Γενικού Δείκτη, καταδεικνύει την αναποφασιστικότητα των επενδυτών, τη χαμηλή μεταβλητότητα των τιμών και την ατασικότητα.

Διαφυγή από το κανάλι τιμών μεταξύ 550 και 585 μονάδων θα δώσει σήμα στους επενδυτές που ακολουθούν την τάση. Σαν επιπρόσθετη στήριξη βλέπουμε το επίπεδο των 560 μονάδων από το οποίο διέρχεται η ανοδική γραμμή τάσης, που ξεκινά από το μετά 'Brexit" χαμηλό.

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec

Το κλείσιμο των προαπαιτούμενων και η συζήτηση για το χρέος μονοπώλησαν το ενδιαφέρον την εβδομάδα που πέρασε στο Χ.Α. Τα νέα από τα έσοδα του Σεπτεμβρίου και οι προβλέψεις των βασικών δεικτών της Οικονομίας από το ΔΝΤ, έκαναν "θετικό ήχο" μετά από πολλές εβδομάδες αποκλίσεων ή ανησυχιών για μη επίτευξη των φετινών στόχων.

Οι δεύτερες αναγνώσεις στα αποτελέσματα εξαμήνου έφεραν και πάλι στο επίκεντρο τα θεμελιώδη και τις προοπτικές της χρήσης, δείχνοντας ένα πιο αισιόδοξο πρόσωπο από αυτό που αρχικά ανέμενε η Αγορά. Το θετικό κλίμα που σταδιακά έχει επιστρέψει και στο εξωτερικό, μετά την αποφόρτιση της αρνητικής ειδησεογραφίας αναφορικά με τις κεφαλαιακές ανάγκες μεγάλων συστημικών Τραπεζών, βοήθησε στο να κερδηθεί λίγο έδαφος ανοδικά και να επανέλθει μια συγκρατημένη αισιοδοξία ενόψει των γεγονότων που αναμένονται στο άμεσο χρονικό διάστημα (Eurogroup, Moody's, Έναρξη 2ης αξιολόγησης).

Στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ υπήρξαν αξιόλογες κινήσεις από μια μικρή μερίδα εταιρειών που είχαν την απαραίτητη υποστήριξη από νέα, ή από αποτελέσματα: Intralot, Μυτιληναίος, Αστήρ και Άβαξ, ξεχώρισαν την εβδομάδα που πέρασε, δίνοντας αποδόσεις με κινήσεις οι οποίες επεκτάθηκαν άνω των δύο ημερών.

Είναι μια πρώτη καλή ένδειξη αντανακλαστικών της Αγοράς σε νέα που έχουν θεμελιώδες αντίκρισμα και σε συνδυασμό με τις δύο επιτυχημένες ομολογιακές εκδόσεις (Housemarket, Ελληνικά Πετρέλαια) δείχνουν ότι έστω και αν δεν φαίνεται στις μέσες ημερήσιες συναλλαγές υπάρχει κινητικότητα από "δυνατά χέρια", από ρευστότητα δηλαδή που κινείται θεσμικά και έχει πιο μακροπρόθεσμους επενδυτικούς ορίζοντες.

Η αρχή μια κίνησης πάντοτε περιλαμβάνει λίγες και αυστηρά εστιασμένες περιπτώσεις και στην παρούσα φάση υπάρχουν χαρακτηριστικά τέτοια που δίνουν αυτή την εικόνα.

Την Δευτέρα 10 Οκτωβρίου είναι προγραμματισμένο το τακτικό Eurogroup με τα προαπαιτούμενα της Ελλάδας και την έγκριση της δόσης στο επίκεντρο της ατζέντας. Μετά το τέλος της συνεδρίασης αναμένονται τα αποτελέσματα χρήσης (01.07.2015 - 30.06.2016) της Jumbo ενώ θα ακολουθήσει παρουσίαση της εταιρείας στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών την ερχόμενη Τετάρτη (12/10). Την Παρασκευή η Moody's έχει προγραμματισμένη ανακοίνωση για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας (Caa3). Από το μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων την ερχόμενη Τετάρτη αναμένεται και η ανάδειξη του προτιμητέου αγοραστή για το 24% του ΑΔΜΗΕ. Ο ΟΠΑΠ, τέλος, θα κόψει το 'ενδιάμεσο μέρισμα' των 12 λεπτών ανά μετοχή στις 13 Οκτωβρίου.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές σκαρφάλωσαν ψηλότερα και το μεξικανικό πέσο αναρριχήθηκε σήμερα Δευτέρα 10/10, καθώς οι αγορές είδαν λιγότερες πιθανότητες για μια νίκη του Donald Trump εν μέσω ενός σκανδάλου πάνω σε χυδαία σχόλια που έκανε για τις γυναίκες.

Οι διακοπές στην αγορά του Τόκιο συνέβαλαν να περιοριστεί η αρχική αντίδραση και ο ευρύτερης δείκτηςς MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ήταν ψηλότερα οριακά στο +0,1%.

Οι Αυστραλιανές μετοχές ενισχύθηκαν 0,2%, ενώ τα Emini futures του S & P 500 κέρδιζαν 0,3%. Ο Trump αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη κρίση στη 16 μηνών εκστρατεία του μετά από video γι 'αυτόν όπου έκανε χυδαία σχόλια για τις γυναίκες που μεγάλωσε την αντίθεση με παραδοσιακά στελέχη από τους Ρεπουμπλικάνους.

Η δεύτερη τηλεοπτική αναμέτρηση του Τραμπ με την Χίλαρι Κλίντον την Κυριακή το βράδυ φάνηκε να έχει μικρό άμεσο αντίκτυπο στον τρόπο σκέψης των επενδυτών.

Οι Αγορές θεωρούν γενικά την Κλίντον ως γνωστό παράγοντα με πολιτική που τοποθετείται στη μέση του δρόμου. Υπάρχει πολύ μεγαλύτερη αβεβαιότητα σχετικά με το τι θα σήμαινε για τις ΗΠΑ μια διοίκηση Trump την εξωτερική πολιτική, το εμπόριο, την οικονομία και ακόμη και τη διοίκηση στην Federal Reserve.

Συγκεκριμένα, τα σχέδια του  Trump να αλλάξει τους δασμούς στις εισαγωγές και να επαναδιαπραγματευθεί τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου Βόρειας Αμερικής (NAFTA) θεωρούνται ως πολύ αρνητικά για το Μεξικό και τον Καναδά, και είναι ο λόγος που ταλαντεύονται τα νομίσματά τους, όταν αλλάζουν οι πιθανότητες του Trump να κερδίσει στις εκλογές. Και τα δύο νομίσματα ήταν σε άνοδο σήμερα, με το δολάριο ΗΠΑ κάτω -1,7% για το μεξικάνικο πέσο και χαμηλότερα -0,4% από το καναδικό δολάριο.

Το δολάριο ήταν σταθερό απέναντι στο γεν που θεωρείται ασφαλές καταφύγιο στα 103,00 γιεν ενώ το ευρώ σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση στα 1,1194 δολάρια.

«Η αβεβαιότητα της εξόδου από την ενιαία αγορά προκαλεί τεράστια ανησυχία για το μέλλον της οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου και της χρηματοδότησης των δίδυμων ελλειμμάτων της», δήλωσαν οι αναλυτές της ANZ. «Επιπλέον, η ρητορική από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με τη μετανάστευση και τη νομοθεσία της ΕΕ έχει σκληρύνει την ίδια στιγμή που η θέση της ΕΕ γίνεται επίσης σκληρότερη».

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας όρισε την τιμή του γουάν στο χαμηλότερο επίπεδο από το Σεπτέμβριο του 2010, οι αγορές εκεί λειτούργησαν μετά από μια εβδομάδα αργίας. Η τιμή Spot του γουάν έπεσε κάτω από το βασικό ψυχολογικό επίπεδο στήριξης των 6,7 με το δολάριο στα χαμηλότερα επίπεδα έξι ετών. Μια παρόμοια βουτιά στα μέσα Ιουλίου προκάλεσε ισχυρή παρέμβαση, αλλά οι επενδυτές αντιμετώπισαν την πτώση με ηρεμία, σε αντίθεση με ότι συνέβη πολλές φορές στο παρελθόν, όταν τέτοιες κινήσεις προκαλούσαν ανησυχία στην αγορά.

Υπήρξε ανακούφιση ότι τα δεδομένα μισθοδοσίες των ΗΠΑ ήταν αρκετά σταθερή το Σεπτέμβριο, αλλά δεν είναι τόσο καυτά ώστε να αυξήσουν τον κίνδυνο μιας αύξησης των επιτοκίων της Federal Reserve πιο γρήγορα. Τα  futures για τα επιτόκια της Fed συνεπάγονται λιγότερο από 10% πιθανότητες για μια κίνηση τον Νοέμβριο, με αύξηση γύρω στο 65% για το μήνα Δεκέμβριο.

Στις αγορές εμπορευμάτων, οι τιμές του πετρελαίου βυθίζονται νωρίς τη Δευτέρα με τους παίκτες να παίρνουν τα κέρδη τους μετά από το ισχυρό ράλι της περασμένης εβδομάδας που προέκυψε από τη συζήτηση περί περικοπών της παραγωγής από τις χώρες μέλη του ΟΠΕΚ. Η τιμή Spot του χρυσού ανέκτησε έδαφος ανεβαίνοντας στα 1.260,46, μετά τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση του σε διάστημα τριών ετών

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παραμένει πλήρως προσηλωμένο στις συνομιλίες για το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, χωρίς να έχει αποφασιστεί ακόμη ο ρόλος του, δήλωσε την Κυριακή ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις. Είχε προηγηθεί δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, το οποίο -επικαλούμενο ανώτατες πηγές- ανέφερε πως το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα διάσωσης, αλλά πιθανότατα θα δεχθεί ένα ειδικό συμβουλευτικό καθεστώς με περιορισμένες εξουσίες.

Δεν θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα διάσωσης το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αλλά πιθανότατα θα δεχθεί ένα ειδικό συμβουλευτικό καθεστώς με περιορισμένες εξουσίες που θα το διατηρεί ως ελεγκτή στις αξιολογήσεις, μεταδίδει Reuters επικαλούμενο δύο ανώτατες πηγές. Σύμφωνα πάντα με το Reuters, εδώ και ένα χρόνο το Ταμείο επιμένει στους όρους με τους οποίους θα μπορούσε να συμμετάσχει σε κάθε νέο πρόγραμμα υποστηρίζοντας ότι οι οικονομικοί στόχοι που έχουν τεθεί από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα δεν είναι ρεαλιστικοί χωρίς μεγάλη ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας.

Είναι σημαντικό τόσο για την Ελλάδα, όσο για και την Ευρωζώνη, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να παραμείνει αναμειγμένο στο ελληνικό πρόγραμμα, ανέφερε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών υπενθύμισε ότι στο Eurogroup του Μαΐου «βάλαμε ένα πακέτο αποφάσεων στο τραπέζι», σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρέος.

«Συμπαγές» πρόγραμμα και βιώσιμο χρέος είναι οι προϋποθέσεις για τη χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα όπως ξεκαθάρισε η Κριστίν Λαγκάρντ στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και κατέστησε σαφές ότι οι κανόνες του Ταμείου δεν αλλάζουν εύκολα. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αποκάλυψαν ότι έλαβαν χθες τη θετική έκθεση συμμόρφωσης των θεσμών για τα προαπαιτούμενα και εξέφρασαν την πεποίθηση πως στο σημερινό Eurogroup θα δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης.

Στην περίπτωση που η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου επιμείνει στην άποψή της και δεν συμμετάσχει στο τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, με πλέον των 86 δισ. ευρώ, τότε ο Σόιμπλε θα έχει πολιτικό πρόβλημα, διότι ψηφίστηκε από την Μπούτεστανγκ με αυτήν την προϋπόθεση και θα πρέπει να γίνει ξανά ψηφοφορία, όπως του υπενθύμισαν βουλευτές του κόμματός του πρόσφατα, γράφει η Handelsblatt.

Αισιόδοξος ότι η Attica Bank θα διαδραματίσει σύντομα σημαντικό ρόλο στη στήριξη της παραγωγικής δραστηριότητας της χώρας και ειδικότερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ), δήλωσε το Σάββατο ο πρόεδρος της τράπεζας Παναγιώτης Ρουμελιώτης, μετά τις συναντήσεις που είχε στην Ουάσιγκτον με στελέχη του ΔΝΤ. Εξάλλου, όπως έγινε γνωστό η Attica Bank έλαβε την έγκριση από την DG Comp (γενική διεύθυνση ανταγωνισμού Ε.Ε.) για την έκδοση ομολόγων με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου τα οποία θα χρησιμοποιήσει για την άντληση ρευστότητας από τον ELA.

Μαγική εικόνα εξακολουθεί να θυμίζει η κατάσταση των πληροτήτων στα αθηναϊκά ξενοδοχεία, καθώς και στο οκτάμηνο ενώ οι διεθνείς αφίξεις στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» έσπασαν κάθε ρεκόρ ανόδου, οι πληρότητες είναι μειωμένες σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Το «έλλειμμα» αυτό επιβεβαιώνεται και από τα αποτελέσματα εξαμήνου που ανακοίνωσαν οι τρεις από τις τέσσερις εισηγμένες στο χρηματιστήριο ξενοδοχειακές μονάδες, οι οποίες εμφάνισαν μείωση πληροτήτων σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, ενώ η άνοδος των διεθνών αφίξεων στο αεροδρόμιο της Αθήνας ήταν στο 4,32%.

Σε «αρραβώνα» με τον κινεζικό επενδυτικό όμιλο Sinoftone Group και τη Navision Cpaital Partners προχώρησε το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, μέσω υπογραφής μνημονίου συνεργασίας, με την κινεζική πλευρά να εξελίσσεται επί της ουσίας σε σύμβουλο της ΟΛΑ Α.Ε. για μελλοντικά έργα και υποδομές, αλλά και δημιουργία Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου και να θέτει τις βάσεις για τη διεκδίκησή τους μελλοντικά, έχοντας ήδη -όπως πληροφορείται η «Ν»- εκδηλώσει ενδιαφέρον για μελλοντικές επενδύσεις.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι και ο βραβευμένος με νόμπελ οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς τάχθηκαν κατά της λιτότητας, σε δημόσια συζήτηση στην Μπολόνια. Σε ό,τι αφορά την δυνατότητα εξόδου από το ευρώ, όμως, οι απόψεις των δυο οικονομολόγων δεν συγκλίνουν.

«Μπορεί να παραμείνει κανείς στην Ευρώπη, χωρίς το ευρώ, όπως κάνει η Σουηδία. Θα μπορούσε, στο μέλλον να το κάνει και η Ιταλία», τόνισε ο κ. Στίγκλιτς, με τον κ. Πρόντι να εκτιμά ότι η έξοδος από το κοινό νόμισμα «θα δημιουργούσε κατάσταση ανάλογη με εκείνη της Ιταλίας μετά την Αναγέννηση: μια ασήμαντη παρουσία, για ατέλειωτο διάστημα τεσσάρων αιώνων».

Κατά 156.000 αυξήθηκε τον Σεπτέμβριο, ο αριθμός των νέων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑέναντι των εκτιμήσεων των αναλυτών περί δημιουργίας 172.000 θέσεων. Ο δείκτης ανεργίας παράλληλα, αυξήθηκε οριακά στο 5% έναντι 4,9% τον προηγούμενο μήνα, κυρίως λόγω της αύξησης των αναζητούντων εργασία κατά 440.000 άτομα. Ο ευρύτερος δείκτης ανεργίας, γνωστός και ως «U6», διατηρήθηκε αμετάβλητος στο 9,7%.

Δεν αποκλείει μία νέα οικονομική κρίση ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που σημείωσε ότι τον βρίσκει σύμφωνο η αποτίμηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σχετικά με τους κινδύνους για το τραπεζικό σύστημα εξαιτίας των πολιτικών «μεγάλης χαλάρωσης» τις οποίες εφαρμόζουν μεγάλες κεντρικές τράπεζες.

Ο Σόιμπλε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την ανάληψη της προεδρίας της Ομάδας των Είκοσι (G20) από τη Γερμανία το 2017, απέφυγε να απαντήσει ερωτηθείς άμεσα σχετικά με την κατάσταση της Deutsche Bank, του μεγαλύτερου γερμανικού πιστωτικού ιδρύματος.

Οριακή αύξηση κατά 0,2% εμφάνισαν τον Αύγουστο οι εργοστασιακές παραγγελίες στη Βρετανία. Οι αναλυτές της The Wall Street Journal ανέμεναν αύξηση κατά 0,5%. Η άνοδος οφείλεται στην αποδυνάμωση του βρετανικού νομίσματος, η οποία παρείχε ώθηση στη ζήτηση.

Νέες διαβεβαιώσεις για την προθυμία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να δράσει εκ νέου, έδωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, στο περιθώριο της Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, στην Ουάσιγκτον. «Είμαστε διατεθειμένοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, εφόσον καταστεί αναγκαίο» δήλωσε ο Ευρωπαίος τραπεζίτης και δεσμεύτηκε ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει στα τρέχοντα επίπεδα το εύρος δράσης της νομισματικής πολιτικής.

Την παράταση της προθεσμίας πώλησης τεσσάρων μικρών ιταλικών τραπεζών - Nuova Banca Marche, Nuova Banca Etruria, Nuova Carife και Nuova Carichieti - ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Η διαδικασία πώλησης στοχεύει στη μεγιστοποίηση της αξίας των τραπεζών, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα χρειαστούν νέα κρατική στήριξη» επισήμανε η Κομισιόν.

Κάθε σενάριο αποχώρησης από το μετοχικό κεφάλαιο της Deutsche Bank αποκλείουν οι επενδυτές από το Κατάρ, οι οποίοι μάλιστα, αφήνουν «ορθάνοιχτο» το ενδεχόμενο συμμετοχής τους σε μία πιθανή αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.  Το 2014, ομάδα επενδυτών από την αραβική χώρα, με προεξέχοντα τον πρώην πρωθυπουργό της χώρας, Hamad bin Jassim al-Thani, προχώρησε στην αγορά του 6,1% των μετοχών της μεγαλύτερης ιδιωτικής τράπεζας της Γερμανίας. Τον περασμένο Ιούλιο, το συγκεκριμένο ποσοστό αυξήθηκε στα επίπεδα του 10%.