Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 25 Απριλίου 2005 16:17

Διορισμοί επικεφαλής σε έξι ερευνητικά κέντρα

Την υπογραφή υπουργικών αποφάσεων για το διορισμό των διευθυντών και των προέδρων των διοικητικών συμβουλίων των έξι ερευνητικών κέντρων [Εθνικό Iδρυμα Ερευνών, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, ΕΚΕΦΕ « Δημόκριτος», Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ), Βιοϊατρικών Επιστημών «Α.Φλέμιγκ» και Εφαρμογών και Τεχνολογιών Επικοινωνίας (ΚΕΤΕΠ)] ανακοίνωσαν ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας και ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας Ιωάννης Τσουκαλά.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 1514/1985 (άρθρο 4 και 9), ο υπουργός Ανάπτυξης υποχρεούται να διορίσει εκ του καταλόγου τριών υποψηφίων που υποβάλλει το Εθνικό Συμβούλιο Ερευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ) χωρίς αξιολογική κατάταξη, ένα των υποψηφίων.

Τοποθετούνται στο:

- ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» ο Δρ. Δημήτρης Νιάρχος, Ερευνητής Α' του ΕΚΕΦΕ.

- Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, ο καθηγητής Χρήστος Ζερεφός του ΕΚΠΑ

- Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών, ο καθηγητής Δημήτρης Κυριακίδης του Α.Π.Θ.

- Ιδρυμα Φλέμιγκ, ο Δρ. Γεώργιος Κόλλιας, ερευνητής Α' του Ιδρύματος

- ΕΚΚΕ, ο καθηγητής Ι. Υφαντόπουλος του ΕΚΠΑ

- ΚΕΤΕΠ, ο καθηγητής Γεώργιος Καραγιάννης του Ε.Μ.Π.

Οπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης, ο κ. Σιούφας με απόφασή του προκήρυξε τη θέση του Δ/ντή του Ιδρύματος Τεχνολογίας και έρευνας (ΙΤΕ), η οποία χήρευε με τον πρόσφατο θάνατο του καθηγητή Στυλιανού Ορφανουδάκη.

Υπό πλήρωση βρίσκεται και η μέλλουσα να κενωθεί τον προσεχή Ιούνιο, με τη συνταξιοδότηση του καθηγητή, Ιακώβου Βασσάλου, θέση του Διευθυντή του Ερευνητικού Κέντρου ΕΚΕΤΑ Θεσσαλονίκης. Υπογράφηκε ύστερα από εισήγηση του Γενικού Γραμματέα Ερευνας και Τεχνολογίας το για πρώτη φορά 11 μελές (αντί 5μελούς) εκλεκτορικό σώμα, όπως αυτό προτάθηκε από το ΕΣΕΤ. Το ΥΠ.ΑΝ, σύμφωνα με την ανακοίνωση, διατηρεί την εμπιστοσύνη του προς το πρόσωπο του Προέδρου του ΕΛΚΕΘΕ καθηγητή κ. Γ. Χρόνη, ο οποίος και συνεχίζει τη θητεία του.

Το ΥΠ.ΑΝ υπενθυμίζει ότι το ΕΣΕΤ σε συνεργασία με το ΥΠΕΠΘ, επεξεργάζεται ήδη το νέο θεσμικό πλαίσιο για την έρευνα και την τεχνολογία για όλα τα ιδρύματα και φορείς της χώρας. Χρονικός ορίζοντας περαίωσης της εργασίας τους είναι ο προσεχής Ιούνιος.