Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 26 Απριλίου 2005 08:44

America Movil: Χαμηλότερη η αύξηση των κερδών το α' τρίμηνο

TON χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης, σε χρονικό διάστημα τριών ετών, εμφάνισε το πρώτο τρίμηνο, η μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας της Λατινικής Αμερικής, America Movil SA, καθώς εισέρχεται σε πιο ανταγωνιστικές αγορές της Νοτίου Αμερικής, με αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους.

Η America Movil, με έδρα το Mexico City, η οποία ελέγχεται από τον δισεκατομμυριούχο Carlos Slim, ανακοίνωσε, ότι αύξησε τα κέρδη της σε ποσοστό 2,3%, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, στα 4,5 δισ. πέσος (407 εκατ. δολ. ΗΠΑ) ή 65 σεντς για κάθε μία μετοχή εισηγμένη στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Τα έσοδα, σημείωσαν αύξηση 33%, στα 38,8 δισ. πέσος και η εταιρεία υπέγραψε 5,2 εκατ. νέα συμβόλαια, με αποτέλεσμα οι συνδρομητές της να ανέρχονται στα 66,3 εκατομμύρια. Κατά μέσον όρο, επτά οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν, ότι τα κέρδη της θα διαμορφωνόντουσαν στα 4,98 δισ. πέσος.

Η αύξηση των κερδών περιορίζεται, εξ αιτίας των ζημιών στην Βραζιλία, όπου η America Movil, επιδιώκει να επεκταθεί, δηλαδή σε περιοχές, που κυριαρχεί η Telefonica SA και η Telecom Italia SpA. Ο εκτελεστικός της διευθυντής, Daniel Hajj, 39 ετών, χρησιμοποιεί τα κέρδη από το Μεξικό, όπου η America Movil, κατέχει το 75% της αγοράς, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις δραστηριότητες της εταιρείας, στη Νότιο Αμερική.

«Δεν πρόκειται να πραγματοποιήσουν τα κέρδη που πραγματοποιούν στο Μεξικό, σε αυτές τις αγορές, για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, αν όχι ποτέ», ανέφερε ο Greg Lesko, ο οποίος διαχειρίζεται 150 εκατ. δολ. σε μετοχές στις αναδυόμενες αγορές, με την Deltec Asset Management, στη Ν. Υόρκη, συμπληρώνοντας: «Είναι κάτι για το οποίο οι επενδυτές πρέπει να κάνουν υπομονή». Ο ίδιος, πούλησε όλες τις μετοχές της America Movil που κατείχε, νωρίτερα μέσα στο έτος.

Η America Movil εμφάνισε προ φόρων και τόκων κέρδη 3,52 πέσος για κάθε 10 πέσος που πούλησε το πρώτο τρίμηνο, στο Μεξικό. Στη Βραζιλία, όπου η εταιρεία έχει μερίδιο αγοράς 21%, έχασε 1,64 σεντάβος για κάθε ρεάλ που εισέπραξε. Το παράρτημά της στην Αργεντινή, CTI, με μερίδιο αγοράς 27%, ανέστρεψε τις ζημίες του τετάρτου τριμήνου σε κέρδη 0,84 σεντάβος για κάθε 10 πέσος πωλήσεων το πρώτο τρίμηνο.

Στην Κολομβία, την ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία της Νοτίου Αμερικής, η εταιρεία εμφάνισε προ φόρων και τόκων κέρδη 0,65 σεντάβος σε πωλήσεις 10 πέσος. Η America Movil, ήταν επίσης κερδοφόρα στο Εκουαδόρ και στις τρεις χώρες της Κεντρικής Αμερικής όπου δραστηριοποιείται. Στις ΗΠΑ, σε πωλήσεις 10 δολ. είχε κέρδη 1,48 δολάρια.

Στα σχέδιά της, περιλαμβάνεται η έναρξη δραστηριοποίησής της στο Περού, μετά την απόκτηση σχετικής αδείας στις 30 Μαρτίου, αντί 21,1 εκατ. δολαρίων. Ο οικονομικός της διευθυντής, Carlos Garcia Moreno, σε συνέντευξή του στις 14 Μαρτίου, είχε πει, ότι η εταιρεία σχεδιάζει να δραστηριοποιηθεί στη Βενεζουέλα και την Χιλή, πιθανώς μέσω εξαγορών, προκειμένου να επιτύχει την πλήρη κάλυψη της περιφέρειας.