Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 26 Απριλίου 2005 09:06

Taiwan Semiconductor: Μείωση παραγγελιών, χαμηλότερα κέρδη

ΜΕΙΩΣΗ, για πρώτη φορά μέσα σε δύο χρόνια, μετά τη συρρίκνωση των παραγγελιών, εξ αιτίας των αποθεμάτων των πελατών της, εμφάνισε το τρίμηνο η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής chip για κομπιούτερ, κατόπιν παραγγελίας στον κόσμο, Taiwan Semiconductor Manufacturing Co.

Τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν 11%, φθάνοντας τα 16,8 δισ. δολ. Ταϊβάν (535 εκατ. δολ. ΗΠΑ) ή 0,72 σεντς του δολ. της Ταϊβάν, ανά μετοχή, από 18,8 δισ. δολ. Ταϊβάν ή 0,80 σεντς του δολ. της Ταϊβάν ανά μετοχή, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας.

Η επικεφαλής των οικονομικών υπηρεσιών της Τaiwan Semiconductor, Lora Ho, είπε, ότι οι πελάτες της εταιρείας χρησιμοποιούν τα αποθέματά τους, καθώς οι πωλήσεις προσωπικών ηλεκτρονικών υπολογιστών, κινητών τηλεφώνων και ηλεκτρονικών ευρείας κατανάλωσης, μειώνονται. Τα αποθέματα chip διεθνώς, αυξήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ, φθάνοντας το 1,6 δισ. δολ. το τρίτο τρίμηνο του 2004, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών αγοράς, Isuppli Corp.

Εξι οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν, ότι τα καθαρά κέρδη της εταιρείας, θα διαμορφωνόντουσαν στα 16,6 δισ. δολ. Ταϊβάν. Οι πωλήσεις της, που ανακοινώθηκαν νωρίτερα, μειώθηκαν 3,2%, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, φθάνοντας τα 55,7 δισ. δολ. Ταϊβάν.

Διεθνώς, οι πωλήσεις chip το 2005, προβλέπεται να κυμανθούν στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα, όταν τα έσοδα αναρριχήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 28%, φθάνοντας τα επίπεδα ρεκόρ των 213 δισ. δολ., σύμφωνα με την Semiconductor Industry Association, τον Ιανουάριο.