Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 26 Απριλίου 2005 12:07

Embraer: Παραγγελία 400 εκατ. δολ. από τη Saudi Airlines

ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ 400 εκατ. δολ. ΗΠΑ, για την κατασκευή 15 αεροσκαφών, έκλεισε με την Saudi Arabian Airlines, την πρώτη εταιρεία της Μ. Ανατολής, που θα αγοράσει τα καινούργια της jet, έκλεισε η τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία αεροναυπηγικής στον κόσμο, Empresa Brasileira de Aeronautica SA.

Η κρατική αεροπορική εταιρεία της Σαουδικής Αραβίας, με έδρα τη Τζέντα, παρήγγειλε 15 αεροσκάφη τύπου Embraer 170, τα οποία θα αρχίσουν να παραδίδονται τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας κατασκευής τους. Τα αεροσκάφη έχουν 66 θέσεις επιβατών.

«Μια παραγγελία είναι κάτι το θετικό, ωστόσο αυτή και μόνο δεν θα αλλάξει τις προοπτικές της εταιρείας», ανέφερε ο Ricardo Fernandez, αναλυτής αγορών της ING Bank NV, στο Σάο Πάολο, ο οποίος εισηγείται για τις μετοχές της εταιρείας, «buy». «Πρέπει να διαφοροποιήσουν τις πωλήσεις τους, καθώς οι περισσότερες από τις παραγγελίες τους, προέρχονται από αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ, οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα», συμπλήρωσε.

Η εταιρεία, προσπαθεί να εξασφαλίσει παραγγελίες από την Ευρώπη και άλλα μέρη του κόσμου, προκειμένου να περιορίσει τον κίνδυνο από τους πελάτες της στις ΗΠΑ, που ενδέχεται να ακυρώσουν κάποιες παραγγελίες. Οι μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ, είχαν το 2004 συνδυασμένες ζημίες 10 δισ. δολ., από 33,2 δισ. δολ. που εμφάνισαν από το 2001 έως το 2004.

Η Embraer προβλέπει, ότι θα παραδώσει 145 αεροσκάφη φέτος και το επόμενο έτος, από 148 που παρέδωσε το 2004.

«Η εταιρεία πρέπει να έχει κάθε τρίμηνο μια παραγγελία ανάλογης αυτής από τη Σαουδική Αραβία για να αντικαταστήσει το κάθε αεροσκάφος που παραδίδει», επεσήμανε ο Fernadez.

Οι μετοχές της Εmbraer, υποχωρούσαν 10 σεντάβος, ποσοστό 0,5%, φθάνοντας στα 18,9 ρεάλ η μία, στο Χρηματιστήριο του Σάο Πάολο, μετά την άνοδο 1,6%, που σημείωναν νωρίτερα. Οι μετοχές υποχώρησαν 15% φέτος, έναντι πτώσης 3,7% του δείκτη Bovespa.