Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 27 Απριλίου 2005 07:01

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές, μετά την έκθεση, η οποία έδειξε, ότι η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα πέντε μηνών. Οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών, όπως της Nissan Motor Co. και της Samsung Electronics Co., σημείωναν απώλειες.

Οι μετοχές της Honda Motor Co. και της NEC Electronics Corp., υποχωρούσαν στην Ιαπωνία, μετά την πρόβλεψη για μείωση των κερδών τους. Περίπου το 30% των 500 μεγαλύτερων ιαπωνικών εταιρειών, από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας, ανακοινώνουν αυτήν την εβδομάδα τα αποτελέσματά τους.

«Ολοι ανησυχούν για την οικονομία των ΗΠΑ και την αδυναμία στις δαπάνες των καταναλωτών», ανέφερε ο Koji Uchida, ο οποίος διαχειρίζεται 17 δισ. δολ. σε μετοχές με την UFJ Partners Asset Management Co., στο Τόκυο, συμπληρώνοντας: «Οι εταιρείες, δεν φαίνονται να έχουν το κουράγιο να προβλέψουν, ότι τα κέρδη θα σημειώσουν άνοδο». Ο ίδιος, προτιμά μετοχές εταιρειών, οι οποίες βασίζονται στην εσωτερική ζήτηση.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index, τον οποίον αποτελούν 945 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας, υποχωρούσε 0,6%, φθάνοντας στις 96,91 μονάδες, στις 11:25' π.μ., στο Τόκυο. Και οι 10 κλάδοι που αποτελούν τον δείκτη, σημείωναν απώλειες. Πτωτικά κινήθηκαν και οι λοιποί δείκτες στην περιφέρεια, εκτός από την Μαλαισία.

Στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225, υποχωρούσε 0,3%, φθάνοντας στις 11.006,42 μονάδες, τη στιγμή που ο Kospi, σημείωνε απώλειες 1,6%, στη Ν. Κορέα, έχοντας τις χειρότερες επιδόσεις σήμερα, από οποιονδήποτε άλλο δείκτη στην Ασία. Οι μετοχές της Amcor Ltd. και της Caltex Australia Ltd., οδηγούσαν την πτώση των μετοχών στην Αυστραλία, μετά την ανακοίνωσή τους, ότι το κόστος των πρώτων υλών, αυξήθηκε.

Ο δείκτης εμπιστοσύνης των καταναλωτών στις ΗΠΑ, υποχώρησε στο 97,7 τον Απρίλιο και στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο του 2004. Το γεγονός αυτό, αύξησε τις ανησυχίες, ότι η ζήτηση για ασιατικά καταναλωτικά αγαθά, ενδέχεται να περιοριστεί, καθώς οι ΗΠΑ, είναι η μεγαλύτερη αγορά των ασιατικών προϊόντων. Η έκθεση, ώθησε πτωτικά τις αμερικανικές μετοχές. Ο Standard & Poor's 500 Index και ο Dow Jones Industrial Average, σημείωσαν απώλειες 0,9%.

Οι μετοχές της Nissan, της δεύτερης σε μέγεθος αυτοκινητοβιομηχανίας της Ιαπωνίας, υποχωρούσαν 1,4%, φθάνοντας στα 1.038 γιέν η μία. Η εταιρεία, το 2004, πραγματοποίησε τα 2/3 των συνολικών της πωλήσεων εκτός Ιαπωνίας. Οι μετοχές της Fuji Photo Film Co., της δεύτερης σε μέγεθος εταιρείας, παραγωγής φιλμ για φωτογραφικές μηχανές στον κόσμο, σημείωναν απώλειες 1,4%, φθάνοντας στις 3.440 γιέν η μία. Η εταιρεία πέρυσι, πραγματοποίησε περίπου το 1/5 των συνολικών της πωλήσεων, στις ΗΠΑ.

Οι μετοχές της Samsung Electronics, της μεγαλύτερης εξαγωγικής εταιρείας της Ν. Κορέας, σημείωναν απώλειες 1,5%, φθάνοντας στις 464.000 ουόν η μία. Η εταιρεία, το 2004, πραγματοποίησε το 83% των συνολικών της κερδών στο εξωτερικό. Οι μετοχές της LG Electronics Inc., της οποίας το 79% των εσόδων, προήλθε πέρυσι από το εξωτερικό, σημείωναν απώλειες 1%, φθάνοντας στα 67.500 ουόν η μία.

Η οικονομία των ΗΠΑ, κατά πάσα πιθανότητα έμεινε στάσιμη το πρώτο τρίμηνο του έτους, καθώς οι τιμές της βενζίνης σε επίπεδα ρεκόρ, κατέστησαν τους καταναλωτές απρόθυμους να ξοδέψουν. Κυβερνητική έκθεση αύριο, ενδέχεται να δείξει, ότι το πρώτο τρίμηνο, το ΑΕΠ αυξήθηκε 3,5%, σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τις ετκιμήσεις οικονομικών αναλυτών, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News. Το προηγούμενο τρίμηνο, η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε με ρυθμό 3,8%.

Οι δείκτες που απαρτίζονται από μετοχές εταιρειών που σχετίζονται με τον κλάδο των κομπιούτερ και οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών, αποτελούσαν σήμερα, το 47% των συνολικών απωλειών, του δείκτη ΜSCI Asia-Pacific.