Στην ανάγκη σημαντικής αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημοσίου χρέους, από την πλευρά των Ευρωπαίων δανειστών, στέκεται εκ νέου το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Στην ανάγκη σημαντικής αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημοσίου χρέους, από την πλευρά των Ευρωπαίων δανειστών, στέκεται εκ νέου το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Όπως ανέφερε ο διευθυντής του τμήματος δημοσιονομικών υποθέσεων του Ταμείου και πρώην υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας Βίτορ Γκασπάρ, παρουσιάζοντας την Έκθεση Fiscal Monitor, το ΔΝΤ στηρίζει τις προσπάθειες διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων προκειμένου να επιτευχθούν ρεαλιστικοί στόχοι.
Οι ρεαλιστικοί στόχοι, όπως είπε, προϋποθέτουν από την πλευρά των Ευρωπαίων την αποδοχή του αιτήματος για αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους της Ελλάδος.
Στο μεταξύ, σημαντικές αποκλίσεις έναντι του προσχεδίου του προϋπολογισμού της ελληνικής κυβέρνησης, εμφανίζουν οι εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για τους δημοσιονομικούς στόχους τόσο του 2016, όσο και του 2017.
Συγκεκριμένα, στη νέα του έκθεση για τη δημοσιονομική πορεία των χωρών (Fiscal Monitor), το ΔΝΤ προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 0,1% του ΑΕΠ για φέτος και 0,7% για του χρόνου.
Οι στόχοι στο προσχέδιο του ελληνικού προϋπολογισμού - τους οποίους το Ταμείο θεωρεί «μη ρεαλιστικούς» - ανέρχονται στο 0,6% και 1,8% αντίστοιχα.
Αποκλίσεις παρατηρούνται και στο ζήτημα του χρέους, καθώς οι οικονομολόγοι της Ουάσιγκτον αναμένουν περαιτέρω αύξηση, στο 183,4% φέτος και στο 184,7% του χρόνου. Αντίθετα, το προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει μείωση στο 178,9% και στο 174,9% αντίστοιχα.
Όσον αφορά την περίοδο 2018 - 2020, το Ταμείο βλέπει σταθερό πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1,6% και μείωση του δημόσιου χρέος στο 169,2% του ΑΕΠ.
Σημειώνεται ότι σε χθεσινή έκθεση του Ταμείου για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας (World Economic Outlook), οι ιθύνοντες οικονομολόγοι εκτίμησαν ότι η Ελλάδα θα εμφανίζει ανάπτυξη 0,1% φέτος και 2,8% του χρόνου, έναντι των στόχων του προϋπολογισμού για ύφεση 0,3% και ανάπτυξη 2,7%, αντίστοιχα.
naftemporiki.gr