Ελεγχόμενες πιέσεις δέχεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς το αρνητικό κλίμα στις διεθνείς αγορές περιορίζει τις αγοραστικές «ορέξεις» των εγχώριων επενδυτών.
Ελεγχόμενες πιέσεις δέχεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς το αρνητικό κλίμα στις διεθνείς αγορές περιορίζει τις αγοραστικές «ορέξεις» των εγχώριων επενδυτών.
Συγκεκριμένα, στο μέσο της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,80% στις 574,57 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει πτώση κατά 1,01% στις 1.527,19 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 12,60 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 25 ενισχύονται, 54 υποχωρούν και 13 παραμένουν αμετάβλητες
Ο τραπεζικός κλάδος κινείται πτωτικά κατά 0,58% στις 496,21 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα σημειώνει απώλειες κατά 1,05%, η Τράπεζα Πειραιώς κατά 0,70% και η Alpha Bank κατά 0,64%. Αντίθετα, η μετοχή της Eurobank ενισχύεται κατά 0,19%.
Στο ταμπλό, η μετοχή της Folli-Follie διολισθαίνει κατά 2,15%, ενώ στο 1,30% διαμορφώνονται οι απώλειες για τον ΟΠΑΠ και στο 1,05% για τη Lamda Development. Στον αντίποδα, η Τέρνα Ενεργειακή καταγράφει άνοδο κατά 1,54%, η Aegean κατά 1,14% και η ΕΥΔΑΠ κατά 0,56%.
Τα διεθνή χρηματιστήρια δέχονται σημαντικές πιέσεις λόγω δημοσιεύματος του πρακτορείου Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάζει το ενδεχόμενο περιορισμού της αγοράς κρατικών ομολόγων, πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, τον Μάρτιο του 2017. Μάλιστα, μεταξύ άλλων, σχεδιάζει τη μείωση των μηνιαίων αγορών κατά 10 δισ. ευρώ.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας, τη σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με την Αλουμίνιον της Ελλάδος (ΑτΕ) ενέκριναν οι μέτοχοι της ΔΕΗ, κατά τη διάρκεια της σημερινής έκτακτης γενικής συνέλευσης. Η συμφωνία των δύο πλευρών προβλέπει εκπτώσεις, μπόνους προκαταβολής και έγκαιρης εξόφλησης, αλλά και σύνδεση του τιμολογίου με την πορεία της τιμής του αλουμινίου.
Όσον αφορά το «μέτωπο» της οικονομίας, εμπόδια και δυσκολίες στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος, διαπιστώνει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Kλάους Ρέγκλινγκ, κάνοντας λόγο για απροθυμία ορισμένων υπουργών να υλοποιήσουν τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις. Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg, κατέστησε σαφές ότι ο μοναδικός δρόμος για την οριστική επίλυση της κρίσης, είναι η πιστή και ακριβή εφαρμογή του προγράμματος του ESM, ενώ παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα αποτελεί το «πιο οξύ πρόβλημα» της Ευρωζώνης.
Παράλληλα, το ποσό των 1,138 δισ. ευρώ άντλησε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), κατόπιν της δημοπρασίας εντόκων γραμματίων, εξάμηνης διάρκειας. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 2,97%, ενώ οι συνολικές προσφορές υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό (875 εκατ. ευρώ) κατά 1,3 φορές.
Σημειώνεται ότι σήμερα το πρωί, το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κατόπιν αιτήματος της ΤτΕ, μείωσε το ανώτατο όριο του μηχανισμού Έκτακτης Ενίσχυσης σε Ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες, κατά 0,1 δισ. ευρώ, σε 51,8 δισ. ευρώ.
Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Τζάνας, αναλυτής της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, εξηγεί την εικόνα του Χ.Α. ως ακολούθως: «Οι εξελίξεις γύρω από τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την ελληνική οικονομία, είναι σε κρίσιμο σημείο. Αφού αναμένονται οι αποφάσεις του ΔΝΤ για τον εφεξής ρόλο του, όπως θα ανακοινωθούν μετά τη λήξη της Συνόδου στις 7 - 9 Οκτωβρίου. Για αυτό το Ελληνικό Χρηματιστήριο έχει υποστεί συναλλακτική αφυδάτωση κυριολεκτικά.
»Έτσι, ενόσω θα αναμένεται η έγκριση της υποδόσης των 2,8 δισ. από το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου και θα ανοίξει η διαδικασία της 2ης αξιολόγησης, οι Αγορές θα περιμένουν τη στάση του ΔΝΤ αν θα συνεχίσει να συμβάλει χρηματοδοτικά στο Ελληνικό πρόγραμμα, απόφαση συνδεδεμένη με την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ώστε να είναι βιώσιμο, ή θα υπάρξει μια "άλλη απόφαση" στο βαθμό που η Ε.Ε. (δηλ. η Γερμανία) επιμείνει να ασχοληθεί με το Ελληνικό χρέος…του χρόνου και μετά τις γερμανικές εκλογές»