Σε αναζήτηση κατεύθυνσης βρίσκεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η αισιοδοξία από την έκθεση του ΔΝΤ προσκρούσει στις ανησυχίες των διεθνών αγορών, ως απόρροια των επικείμενων κινήσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Σε αναζήτηση κατεύθυνσης βρίσκεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η αισιοδοξία από την έκθεση του ΔΝΤ προσκρούσει στις ανησυχίες των διεθνών αγορών, ως απόρροια των επικείμενων κινήσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί οριακά κατά 0,07% στις 578,80 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει πτώση κατά 0,23% στις 1.539,26 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 2,59 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, εννέα ενισχύονται, 17 υποχωρούν και 11 παραμένουν αμετάβλητες
Ο τραπεζικός κλάδος κινείται πτωτικά κατά 1,21% στις 493,07 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα σημειώνει απώλειες κατά 1,57%, η Τράπεζα Πειραιώς κατά 2,10%, η Eurobank κατά 1,14% και η Alpha Bank κατά 0,64%.
Στο ταμπλό, η μετοχή της Viohalco διολισθαίνει κατά 1,60% ενώ στο 1,50% διαμορφώνονται οι απώλειες για τη μετοχή της Coca - Cola HBC. Από την πλευρά της, η μετοχή των ΕΛΠΕ υποχωρεί κατά 0,75% και του ΟΤΕ κατά 0,65%.
Τα διεθνή χρηματιστήρια δέχονται σημαντικές πιέσεις λόγω δημοσιεύματος του πρακτορείου Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάζει το ενδεχόμενο περιορισμού της αγοράς κρατικών ομολόγων, πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, τον Μάρτιο του 2017. Μάλιστα, μεταξύ άλλων, σχεδιάζει τη μείωση των μηνιαίων αγορών κατά 10 δισ. ευρώ.
Στο «μέτωπο» της οικονομίας, τις αισιόδοξες εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης - και μάλιστα ακόμη πιο αισιόδοξες - συμμερίζεται το ΔΝΤ, καθώς εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί το 2017 κατά 2,8%, τη στιγμή που το προσχέδιο του προϋπολογισμού που συντάχθηκε από το ελληνικό οικονομικό επιτελείο, προβλέπει ανάπτυξη με ρυθμό 2,7%, που αποτελεί επίσης και την εκτίμηση της Κομισιόν.
Πιο αισιόδοξες είναι οι εκτιμήσεις του Ταμείου και όσον αφορά την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού, καθώς αντί για ύφεση 0,3% που προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού (αλλά και το μνημόνιο), το ΔΝΤ «βλέπει» θετικό πρόσημο, έστω και οριακά, της τάξεως του 0,1% για το 2016, εκτιμώντας προφανώς ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί στο γ’ και δ’ τρίμηνο του έτους.
Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Τζάνας, αναλυτής της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, εξηγεί την εικόνα του Χ.Α. ως ακολούθως: «Οι εξελίξεις γύρω από τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την ελληνική οικονομία, είναι σε κρίσιμο σημείο. Αφού αναμένονται οι αποφάσεις του ΔΝΤ για τον εφεξής ρόλο του, όπως θα ανακοινωθούν μετά τη λήξη της Συνόδου στις 7 - 9 Οκτωβρίου. Για αυτό το Ελληνικό Χρηματιστήριο έχει υποστεί συναλλακτική αφυδάτωση κυριολεκτικά.
»Έτσι, ενόσω θα αναμένεται η έγκριση της υποδόσης των 2,8 δισ. από το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου και θα ανοίξει η διαδικασία της 2ης αξιολόγησης, οι Αγορές θα περιμένουν τη στάση του ΔΝΤ αν θα συνεχίσει να συμβάλει χρηματοδοτικά στο Ελληνικό πρόγραμμα, απόφαση συνδεδεμένη με την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ώστε να είναι βιώσιμο, ή θα υπάρξει μια "άλλη απόφαση" στο βαθμό που η Ε.Ε. (δηλ. η Γερμανία) επιμείνει να ασχοληθεί με το Ελληνικό χρέος…του χρόνου και μετά τις γερμανικές εκλογές»
naftemporiki.gr