Σε διεθνές κέντρο δημιουργίας και ανάδειξης επιχειρήσεων εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς το Τελ Αβίβ. Η πρωτεύουσα του Ισραήλ διοργανώνει για μία ακόμη χρονιά το φεστιβάλ καινοτομίας DLD, με τη συμμετοχή χιλιάδων εκπροσώπων πολυεθνικών επιχειρήσεων και επενδυτών, υπολογίζονται φέτος σε 15.000 οι συμμετοχές επιχειρηματιών και στελεχών και περίπου 800 start ups από 31 χώρες του κόσμου.
Από την έντυπη έκδοση
Της Λέττας Καλαμαρά
[email protected]
Σε διεθνές κέντρο δημιουργίας και ανάδειξης επιχειρήσεων εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς το Τελ Αβίβ. Η πρωτεύουσα του Ισραήλ διοργανώνει για μία ακόμη χρονιά το φεστιβάλ καινοτομίας DLD, με τη συμμετοχή χιλιάδων εκπροσώπων πολυεθνικών επιχειρήσεων και επενδυτών, υπολογίζονται φέτος σε 15.000 οι συμμετοχές επιχειρηματιών και στελεχών και περίπου 800 start ups από 31 χώρες του κόσμου.
Την Ελλάδα εκπροσωπεί η Citycrop, με δημιουργό και επικεφαλής τον Χρήστο Ραφτογιάννη, και αντικείμενο την αυτοματοποιημένη συσκευή καλλιέργειας εσωτερικού χώρου, που βασίζεται στην υδροπονία και δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να καλλιεργούν φρέσκα και υγιεινά λαχανικά, βότανα και φρούτα όλον το χρόνο οπουδήποτε, ακόμα και στο σπίτι τους, χρησιμοποιώντας τη mobile εφαρμογή της CityCrop. Η Citycrop διακρίθηκε στον διαγωνισμό της ισραηλινής πρεσβείας Start Tel Aviv 2016 Competition στο πλαίσιο της DLD 2016.
Γυναικεία επιχειρηματικότητα
Κεντρικό θέμα της φετινής διοργάνωσης είναι η στήριξη και η ανάδειξη των καλύτερων, καινοτόμων νέων γυναικών επιχειρηματιών από όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με τον Yossi Vardi, πρόεδρο της DLD, «η απόλυτη συνεργασία μεταξύ κυβέρνησης, κοινωνίας και επιχειρήσεων είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που καθιστούν το Ισραήλ ελκυστικό και αποτελεσματικό για τη νεοφυή επιχειρηματικότητα και ένας από τους στόχους μας είναι να επενδύσουμε στην ευφυΐα των γυναικών και το επιχειρηματικό τους ταλέντο».
Δεύτερο κέντρο μετά τις ΗΠΑ
Το Τελ Αβίβ αριθμεί 5.000 start ups, αποτελώντας το δεύτερο κέντρο επιχειρηματικότητας του κόσμου μετά τις ΗΠΑ και το μεγαλύτερο κέντρο γυναικείας νεοφυούς επιχειρηματικότητας επίσης μετά τις ΗΠΑ, με το 20% των δημιουργών start ups να είναι γυναίκες, όταν στην Ευρώπη το αντίστοιχο ποσοστό κυμαίνεται στο 17%.
Το σημαντικότερο από όλα όμως είναι πως το Ισραήλ επενδύει το 4,3% του ΑΕΠ σε έρευνα και ανάπτυξη, που αποτελεί το μεγαλύτερο ποσοστό επένδυσης στον κόσμο. Η ίδρυση και υποστήριξη από την ισραηλινή κυβέρνηση του Yozma fund, καθώς και η ενεργός συμμετοχή περισσότερων από 70 VC funds στο επιχειρηματικό οικοσύστημα της χώρας, σε συνδυασμό με τη χαμηλή φορολογία των επιχειρήσεων, καθιστούν το Ισραήλ πόλο έλξης των επιχειρήσεων αλλά και των νεανικών δημιουργικών μυαλών από όλο τον κόσμο, τονίζει ο Ran Natanzon, Ηead of Innovation and Brand Management του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών.
Υπολογίζεται ότι στη χώρα υπάρχουν 28 νεοφυείς επιχειρήσεις ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο και 1 start up ανά 290 κατοίκους, ποσοστά που καταδεικνύουν τον μεγαλύτερο βαθμό συγκέντρωσης νέων επιχειρήσεων σε χώρα.
«Εστιάζουμε στον στόχο μας. Δημιουργούμε χιλιάδες επιχειρήσεις, που μπορούν να εξελιχθούν σε παγκόσμιες επιχειρήσεις, χωρίς να φοβόμαστε την αποτυχία και ενθαρρύνουμε τη νέα γενιά να ασχοληθεί με τις επιχειρήσεις», εξηγεί ο Avi Hasson, Chief Scientist του Ισραήλ, που σημαντικό θεσμό στη διακυβέρνηση του Ισραήλ, υπεράνω των πολιτικών κομμάτων.
Εκτός από τη συμμετοχή της Citycrop, στο Τελ Αβίβ στο πλαίσιο της DLD, βρίσκονται 7 νέες καινοτόμες ελληνικές επιχειρήσεις για να γνωρίσουν το επιχειρηματικό οικοσύστημα του Tελ Aβίβ, να δικτυωθούν, να έρθουν σε επαφή με accelerators, venture capital, business angels κ.λπ. συνοδευόμενες από την εκπρόσωπο του εμπορικού τμήματος της ισραηλινής πρεσβείας. Πρόκειται για τις Contadd, Reportbrain Limited, Workathlon, VesselBot, Yodiwo, Space Horizon και Sourcelair.
Παράλληλα βρίσκονται 4 νεοφυείς εταιρείες από τη Θεσσαλονίκη - ErgoSensePro, Cor-IS, Brainbox Technology, SentiGeek, καλεσμένες του δημάρχου του Τελ Αβίβ, Ron Huldai, ως συνέχεια της πρόσφατης επίσκεψής του στη συμπρωτεύουσα. Για πρώτη φορά επίσης στο πλαίσιο της DLD υπάρχει αντιπροσωπεία της περιφέρειας της Αττικής με επικεφαλής την περιφερειάρχη Ρένα Δούρου, συνοδευόμενη από τον αντιπεριφερειάρχη Ψηφιακής Πολιτικής Παναγιώτη Αθανασιάδη, καθώς και ομάδα επιχειρηματιών.
Η περιφερειάρχης παραβρέθηκε στην εναρκτήρια εκδήλωση του φεστιβάλ, συνομίλησε με τον πρόεδρο του DLD Tel Aviv Innovation Festival, Yossi Vardi, καθώς και με τη Γαλλίδα υφυπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Axelle Lemaire. Στο πρόγραμμα της κ. Δούρου περιλαμβάνεται επίσκεψη στο πρωτοποριακό πάρκο διαχείρισης απορριμμάτων Χαρίγια καθώς και συνάντηση με τον δήμαρχο του Τελ Αβίβ με βασικά θέματα στην ατζέντα των δύο πλευρών την επιχειρηματικότητα, το προσφυγικό - μετανάστευση και τη διαχείριση απορριμμάτων.