Εκτενές άρθρο αναφορικά με τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο τρίτο πακέτο στήριξης της Ελλάδας φιλοξενεί σήμερα η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), εγείροντας αμφιβολίες για το αν θα ευοδωθούν τελικά οι σχετικές προσπάθειες.
Εκτενές άρθρο αναφορικά με τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο τρίτο πακέτο στήριξης της Ελλάδας φιλοξενεί σήμερα η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), εγείροντας αμφιβολίες για το αν θα ευοδωθούν τελικά οι σχετικές προσπάθειες.
Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, «μια άμεση απόφαση του ΔΝΤ όσον αφορά την περαιτέρω συμμετοχή στη δανειακή βοήθεια προς την Ελλάδα γίνεται όλο και λιγότερο πιθανή. Πλέον κινδυνεύει και το συμπεφωνημένο με τους Ευρωπαίους πιστωτές χρονοδιάγραμμα που θέλει το Ταμείο να αποφασίζει μέχρι τα τέλη της χρονιάς. Ο κύριος λόγος είναι το γεγονός ότι μέχρι στιγμής οι χώρες της Ευρωζώνης δεν είναι έτοιμες να συζητήσουν περαιτέρω μέτρα για το χρέος, τα οποία θα μπορούσαν να το καταστήσουν βιώσιμο».
Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι το ΔΝΤ ζητά εδώ και χρόνια από τις χώρες της Ευρωζώνης να δημιουργήσουν εκείνες τις προϋποθέσεις που θα καταστήσουν το ελληνικό χρέος και πάλι βιώσιμο, καθώς σε διαφορετική περίπτωση -βάσει του καταστατικού του- δεν μπορεί να συμμετέχει στην ελληνική διάσωση.
«Το πιο λογικό βήμα θα ήταν ένα κούρεμα του χρέους, το οποίο απορρίπτουν όμως οι χώρες της Ευρωζώνης και πρωτίστως η Γερμανία. Τόσο στο ΔΝΤ όσο και σε ευρωπαϊκούς θεσμούς η αντιφατική αυτή στάση της γερμανικής κυβέρνησης προκαλεί όλο και μεγαλύτερη σύγχυση. Αφενός, κυρίως το Βερολίνο επιμένει στη συμμετοχή του ΔΝΤ, αφετέρου ειδικά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν είναι διατεθειμένος να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του Ταμείου», συμπληρώνεται.
Κατά τη FAZ, η συμφωνία του περασμένου Μαΐου είχε για τον κ. Σόιμπλε το πλεονέκτημα ότι οι όποιες αποφάσεις για το ελληνικό χρέος θα μετατίθεντο για μετά τις γερμανικές εκλογές του 2017. «Το ΔΝΤ πιέζει όμως ώστε η Ευρωζώνη να αποφασίσει ήδη τώρα τη μορφή των ελαφρύνσεων που θα επιτρέψει μετά το 2018. Χωρίς σχετικές δεσμεύσεις η περαιτέρω συμμετοχή του ΔΝΤ είναι εξαιρετικά δύσκολη, τονίζουν εκπρόσωποι των θεσμών».
«Στο ζήτημα αυτό ο Σόιμπλε βρίσκεται σε δίλημμα. Η γερμανική Βουλή έχει εξαρτήσει τη συγκατάθεσή του στην περαιτέρω οικονομική στήριξη της Ελλάδας μέσω του ESM από τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Στο Βερολίνο κυριαρχεί η εντύπωση ότι το ΔΝΤ επιμένει με μεγαλύτερο σθένος στην τήρηση των συμφωνηθέντων από ό,τι η Κομισιόν. Από την άλλη πλευρά ένα ενδεχόμενο κούρεμα παραμένει ταμπού διότι θα επιβάρυνε σημαντικά τον γερμανικό προϋπολογισμό», συμπληρώνεται.
Την περασμένη εβδομάδα βουλευτές της χριστιανικής Ένωσης CDU/CSU τάχθηκαν κατά ενός κουρέματος του ελληνικού χρέους. «Όσο δεν αλλάζει η γερμανική στάση, το ΔΝΤ δεν πρόκειται να αποφασίσει για την περαιτέρω συμμετοχή του, αναφέρουν εκπρόσωποι των θεσμών. Στη χειρότερη των περιπτώσεων η απόφαση θα παρέμενε ανοιχτή μέχρι τις γερμανικές εκλογές. Τότε δεν θα ήταν μακριά και το τέλος του τρέχοντος προγράμματος το 2018. Στην παρούσα φάση το ζήτημα δεν βρίσκεται στην πρώτη γραμμή επειδή η Ελλάδα δεν έχει άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες. Και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει μέχρι τον Απρίλιο».
Όσον αφορά τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για την τρέχουσα αξιολόγηση πάντως υψηλόβαθμος αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται, εμφανίζεται αισιόδοξος ότι την εβδομάδα που διανύουμε μπορούν να κλείσουν τα ανοιχτά ζητήματα. «Υπάρχει ‘πολύ και καλή βούληση’ εκ μέρους της ελληνικής πλευράς», όπως λέει.