Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 28 Απριλίου 2005 08:07

Starbucks: 27% υψηλότερα κέρδη το β' τρίμηνο

ΑΥΞΗΣΗ, σε ποσοστό της τάξης του 27%, αποτέλεσμα της επέκτασής της στην Ασία, σε συνδυασμό με την προσθήκη επιδορπίων στους καταλόγους της, εμφάνισαν το δεύτερο τρίμηνο τα καθαρά κέρδη της μεγαλύτερης αλυσίδας καταστημάτων καφέ των ΗΠΑ, Starbucks Corp. Η εταιρεία, αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψή της για τα αποτελέσματα της τρέχουσας χρήσης.

Τα καθαρά κέρδη, αυξήθηκαν στα 100,5 εκατ. δολ. ή 24 σεντς ανά μετοχή, από 78,9 εκατ. δολ. ή 19 σεντς ανά μετοχή, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με ανακοίνωσή της. Οι πωλήσεις, το τρίμηνο που έληξε στις 3 Απριλίου, αναρριχήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 22%, φθάνοντας στο 1,52 δισ. δολ., σημειώνοντας τη χαμηλότερη αύξηση σε χρονικό διάστημα δύο ετών.

Η Starbucks, αύξησε τα καταστήματά της στην Κίνα, όπου σήμερα λειτουργεί σε περισσότερες από 300 τοποθεσίες της χώρας και σε μικρότερες αγορές των ΗΠΑ, όπως την Γιούτα και τη Δυτική Βιρτζίνια. Οι πωλήσεις της, σε παλαιότερα καταστήματα ευνοήθηκαν, από την προσφορά ειδών όπως κέϊκ με γεύση καφέ εσπρέσο και ροφήματα σοκολάτας.

«Είμαι αισιόδοξος από την ανάπτυξη στο εξωτερικό, κυρίως με την είσοδό της στην Κίνα», είπε ο Reed Bender, της Robert Bender & Associates, που διαχειρίζεται 230 εκατ. δολ. σε μετοχές, συμπεριλαμβανομένων και 300.000 μετοχών της Starbucks, συμπληρώνοντας: «Η Κίνα φαίνεται ότι θα αποτελέσει τον κύριο μοχλό ανάπτυξης της εταιρείας, τα αμέσως επόμενα χρόνια».

Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν εντός των προβλέψεων των 14 οικονομικών αναλυτών, που ρωτήθηκαν από την Thomson Financial, στα 24 σεντς κατά μέσον όρο, ανά μετοχή. Η εταιρεία, αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψή της για τα ετήσια κέρδη κατά δύο σεντς, στο 1,17 έως 1,19 δολ. ανά μετοχή και εκτιμά, ότι οι πωλήσεις στα καταστήματα που λειτουργούν πλέον του έτους, θα αυξηθούν κατά 7% ή και περισσότερο το δεύτερο εξάμηνο του έτους και στα υψηλότερα επίπεδα της πρόβλεψης 3% έως 7%, μακροπρόθεσμα.

Οι μετοχές της Starbucks, η οποία διαθέτει περισσότερα από 9.000 καταστήματα σε ολόκληρο τον κόσμο, αυξήθηκαν στα 47,60 δολ. στις 6:29' μ.μ., κατά τη διευρυμένη διαπραγμάτευσή τους, μετά την υποχώρησή τους 20 σεντς, φθάνοντας σήμερα στα 46,41 δολ. η μία στο Nasdaq. Φέτος, οι μετοχές της εταιρείας, έχουν υποχωρήσει σε ποσοστό της τάξης του 26%.