Ανοδικά ξεκινάει η δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να επιζητούν ένα ανοδικό «ξέσπασμα», έχοντας το βλέμμα τους στραμμένο στα βασικά μεγέθη του νέου προϋπολογισμού.
Ανοδικά ξεκινάει η δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να επιζητούν ένα ανοδικό «ξέσπασμα», έχοντας το βλέμμα τους στραμμένο στα βασικά μεγέθη του νέου προϋπολογισμού.
Συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,76% στις 573,85 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει άνοδο κατά 0,92% στις 1.529,69 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 2,15 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 15 ενισχύονται, οκτώ υποχωρούν και εννέα παραμένουν αμετάβλητες
Ο τραπεζικός κλάδος κινείται ανοδικά κατά 0,94% στις 488,67 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα σημειώνει κέρδη κατά 1,63%, η Τράπεζα Πειραιώς κατά 1,49%, η Eurobank κατά 0,95% και η Alpha Bank κατά 0,66%.
Στο ταμπλό, η μετοχή της ΔΕΗ εμφανίζει κέρδη κατά 1,50% ενώ πέριξ του 0,80% διαμορφώνεται η άνοδος για τις μετοχές των Viohalco και Folli – Follie. Στον αντίποδα, η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή διολισθαίνει κατά 1,55%, της Grivalia Properties κατά 1,45% και της ΕΥΔΑΠ κατά 0,95%.
Στο «μέτωπο» της οικονομίας, από μια αλληλουχία θετικών προβλέψεων, οι οποίες θα πρέπει να επιβεβαιωθούν στην πράξη, αλλά και από νέα μέτρα ύψους περίπου 2,6 δισ. ευρώ εξαρτάται η εκτέλεση του προϋπολογισμού της επόμενης χρονιάς, όπως προκύπτει από το προσχέδιο που κατατέθηκε χθες το μεσημέρι στη Βουλή. Για να επιβεβαιωθεί η βασική πρόβλεψη επιστροφής της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη - και μάλιστα με ρυθμό 2,7%, έναντι μικρής ύφεσης 0,3% που προβλέπεται για φέτος - θα πρέπει να αυξηθεί η ιδιωτική κατανάλωση παρά τα νέα εισπρακτικά μέτρα, να ανακάμψουν οι εξαγωγές, οι οποίες θα «κλείσουν» πτωτικά το 2016, και να τονωθεί αισθητά η επενδυτική δραστηριότητα στη χώρα προκειμένου να οδηγήσει -μεταξύ άλλων- και σε μείωση της ανεργίας.
Την ίδια ώρα, την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ στο προσεχές Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου, προεξοφλεί ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, εκτιμώντας παράλληλα, ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα ανέλθει στο 1,8% το 2017. Ο αμερικανικός οίκος, στην έκθεσή του για την ελληνική οικονομία, εκτιμά ότι η αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους ιδιώτες, ως απόρροια της εκταμίευσης των 2,8 δισ. ευρώ, θα συνιστά θετική εξέλιξη (credit positive) για την Ελλάδα.
Όσον αφορά την ευρύτερη εικόνα του χρηματιστηρίου, ο Πέτρος Στεριώτης, αναλυτής της Nuntius, παρατηρεί ότι «όσο ο Γενικός Δείκτης διατηρείται στο εύρος μεταξύ 550 και 580 μονάδων, η μεσοπρόθεσμη τάση είναι πλάγια. Ο χαμηλός όγκος συναλλαγών και η περιορισμένη διακυμανσιμότητα των τιμών απεικονίζουν τη διστακτικότητα των επενδυτών να τοποθετηθούν σε αυτά τα επίπεδα».
Από την πλευρά του, ο Ηλίας Ζαχαράκης, αναλυτής της Fast Finance, υπογραμμίζει ότι: «Για τους επενδυτές το πρόβλημα δεν είναι τόσο πολύ οι τιμές, αλλά ο χρόνος. Αν η Αγορά καταλάβει ότι αρχίζουμε και κινούμαστε "by the book" και αναγνωρίσει τις πιθανότητες να έχουμε μια σοβαρή ανάπτυξη το 2017, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα αρχίσει να το τιμολογεί. Μέχρι στιγμής το μεγαλύτερο μέρος των funds μας έχει «εκτός επενδυτικού χάρτη» κάτι που αποδείχτηκε και στο πρόσφατο road show στο Λονδίνο μιας και οι λίγοι συμμετέχοντες το χαρακτήρισαν το χειρότερο όλων».