Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 28 Απριλίου 2005 13:14

Matsushita: Περιορισμός των ζημιών, πρόβλεψη για διπλάσια κέρδη

ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ, από το αναμενόμενο, ζημίες, εμφάνισε το τέταρτο τρίμηνο η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ηλεκτρονικών ευρείας κατανάλωσης στον κόσμο, Matsushita Electric Industrial Co., αποτέλεσμα των υψηλοτέρων πωλήσεων ηλεκτρικών οικιακών συσκευών. Η διοίκησή της εκτιμά, ότι την τρέχουσα χρήση θα εμφανίσει διπλάσια κέρδη.

Οι καθαρές ζημίες διαμορφώθηκαν στα 33,2 δισ. γιέν (313 εκατ. δολ. ΗΠΑ) το τρίμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου, έναντι πρόβλεψης ζημιών 41,5 δισ. γιέν, που εκτιμούσαν επτά οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News. Το τελευταίο, υπολόγισε τα αποτελέσματα του τριμήνου, από τα αντίστοιχα του συνόλου της χρήσης, που ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία.

Οι πωλήσεις της το τρίμηνο, αυξήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 16%, φθάνοντας στα 2,10 τρισ. γιέν από 1,81 τρισ. γιέν, πριν από ένα χρόνο. Τα λειτουργικά της κέρδη ή οι πωλήσεις μείον του κόστους των αγαθών που πουλήθηκαν και των διοικητικών δαπανών, σημείωσαν αύξηση 42% φθάνοντας στα 63,9 δισ. γιέν από 44,95 δισ. γιέν.

Οσον αφορά στις πωλήσεις των ηλεκτρικών οικιακών συσκευών, αυτές, από πλυντήρια και ψυγεία, αυξήθηκαν κατά 7%, φθάνοντας στα 328,6 δισ. γιέν το τέταρτο τρίμηνο, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Τα λειτουργικά κέρδη του εν λόγω τμήματος της εταιρείας, σημείωσαν αύξηση 33%, φθάνοντας στα 18,2 δισ. γιέν, αποτελώντας περισσότερο του 1/4 των συνολικών της εταιρείας.

Οι μετοχές της εταιρείας, που διαπραγματεύονται στο γερμανικό Χρηματιστήριο, σημείωσαν αύξηση 0,9%, φθάνοντας στα 11,15 ευρώ η μία, στις 4:32' μ.μ., ώρα Τόκυο, μετά από άνοδο 1,1%, που σημείωσαν στο Χρηματιστήριο του Τόκυο. Οι γερμανικές μετοχές διατίθενται 0,8% φθηνότερα, από τις αντίστοιχες στην Ιαπωνία. Τα αποτελέσματα της Matsushita, ανακοινώθηκαν μετά το κλείσιμο των ασιατικών αγορών.